Liepos 26-oji – Oninės | kl.lt

LIEPOS 26-OJI – ONINĖS

Vasarai persiritus į antrą pusę, liepos 26-ąją, minima Šv.Ona anksčiau reiškė derliaus brandą: "Šventa Ona – duonos ponia", "Ateina Onutė su šviežia duonute" – sakydavo mūsų seneliai. Jų laikais Onos vardas buvo vienas populiariausių, šiandien jis jau priskiriamas prie retų.

Patinka skambesys

Lietuvoje Onos vardas dažniausiai teiktas pirmajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Didžiausiu populiarumo metu, 1932-aisiais, juo buvo pavadintos 1 032 mergaitės. Šeštojo dešimtmečio viduryje Onos vardo populiarumas smarkiai sumenko. Skaičiuojant nuo 1990 m., šis vardas per metus vidutiniškai suteikiamas mažiau nei 20 kartų. Pernai Onomis pavadinta septyniolika mergaičių. Kai vardas suteikiamas mažiau nei 25 asmenims, jį jau galima vadinti retu.

"Norėjome išrinkti savo dukrai retą vardą. 2012 m., kai ji gimė, Onomis pavadinta vos dvylika mergaičių, – sako kolegė Agnė Smolienė, pusšeštų Onytės mama. Tikslinuosi, ar mažybine forma vardas ir įregistruotas: – Ne, taip tik vadiname. Iš pradžių buvo Onutė, o dabar prilipo Onytė."

Kai šį vardą išrinko gimusiai dukrai, artimieji pasišiaušė: senoviškas, nemadingas, dažnas tarp senmergių! Labiausiai priešinosi Agnės močiutė, gimus provaikaitei, ją demonstratyviai vadinusi Rūtele. Dabar jau taip įprato ir pamėgo, kad tik Onyte ir kviečia.

"Mums iškart patiko šio vardo skambesys – trumpas, aiškus, atviras. Ir dukrai suprantamas: ji ir savo vardą, ir žodį "mama" pradėjo rašyti tuo pačiu metu, – sako A.Smolienė ir šypsosi, kad dabar išsipildys guvios dukros svajonė. – Kartą ji pareiškė atkasusi trolių kaulus ir prašė parašyti apie tai straipsnį. Na, ne apie trolius, bet straipsnis vis tiek pasirodys."

Pasižymi kilnia siela

Pozityvaus mąstymo autoritetas Dale'as Carnegie yra sakęs, kad žmogui vienas gražiausių žodžių yra jo vardas, todėl labai svarbi pozityvi vardo reikšmė. Ona – sulietuvintas Anos variantas, išvertus iš hebrajų Hannah reiškiantis "maloningoji, gailestingoji". Ana, arba lietuviškai Ona, reiškia Dievo malonę. Šiuo vardu buvo pavadintos net šešios Anglijos karalienės, nes sakoma, kad šio vardo turėtojos – nepaprastai darbščios, dėmesingos, atsakingos, sąžiningos, pasižymi kilnia siela ir geraširdiškumu. Ne veltui šv.Ona vadinama moterų globėja ir užtarėja.

75-erių marijampolietė verslininkė Ona Čirvinskienė, garsėjanti gerais darbais, – geriausias pavyzdys. Onos vardui ji suteikia ir dar vieną prasmę: "Vardas susideda iš trijų raidžių, o skaičius "trys" simbolizuoja Švč.Trejybę, kurios apsaugą jaučiu visą gyvenimą."

Galėtų ir Onines paskelbti nedarbo diena.

Kaip kitaip, jei prieš 32 metus pavyko išgydyti labai sunkią vėžio formą, nors daktarai tuomet jokių vilčių nedavė. "Aš, varginga mergaitė iš dešimties vaikų auginusios dzūkų šeimos, baigiau Vilniaus finansų ir kredito technikumą, vėliau – ekonomiką Vilniaus universitete, tapau verslininke, turiu Darbo rinkos mokymo centrą, užauginau du puikius vaikus, kurie darbo ne užsienyje ieško, o Lietuvoje yra darbdavių trokštami – argi ne Švč.Trejybė padeda?" – retoriškai klausia moteris, kurios rankose dar spaustuvės dažais kvepianti jos knyga "Kaip aš tapau laiminga moterimi".

Smagiausia šventė

Sėkmės kelią liudija ir O.Čirvinskienei įteikti apdovanojimai: europinio lygio Adenauerio fondo apdovanojimas "Gausos žuvis" už investiciją į žmogų, Šv.Jurgio, Marijampolės globėjo, medalis už visuomeninę veiklą miesto bendruomenei.

Iš tėčio giminės perimtas labdarystės ir pagalbos kitiems dovanas O.Čirvinskienė ugdo savyje visą gyvenimą. Iš vaikystės prisiminimų ryškiausiai išlikęs senelės Onos, tėčio mamos, kurią vadino baba, paveikslas. Bajoraitė, Prahoje baigusi akušerių kursus, buvo ne tik pribuvėja, bet ir garsi žolininkė, padėjusi kaimo žmonėms. Netgi vardą sūnus dukrai davė motinos garbei. O.Čirvinskienė sako perėmusi iš močiutės gebėjimus: pažįsta visas žoleles, domisi netradicinės medicinos būdais ir juos taiko praktiškai.

Ji jau ir suskaičiuoti nepajėgtų, kiek daug kam yra padėjusi, bet pati to nesureikšmina, vadovaujasi taisykle: padarei gera – pamiršk. Tuo tarpu žmonės, kuriems O.Čirvinskienė yra ištiesusi pagalbos ranką, to nepamiršta. Oninės moters namuose visada triukšmingos.

"Ne tik vazos, bet ir stiklainiai, kibirai tądien būna primerkti gėlių. Ir pati pyragų prisikepu, ir draugai prineša, tai smagi šventė būna. Galėtų ir Onines paskelbti nedarbo diena, – juokiasi užkrečiamos energijos moteris, kuri labai didžiuojasi savo vardu. – Kaip tik manęs nevadina! Jaunystėje buvau Ončkė, dabar pažįstami kunigai vadina Onele, pažįstami – Onute, draugai – Ončike, o kai kurie Once. Aš net asmeninį elektroninio pašto adresą susikūriau su žodeliu "once"."

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS