LRT taryba prašo neskubėti su nauju įstatymu | kl.lt

LRT TARYBA PRAŠO NESKUBĖTI SU NAUJU ĮSTATYMU

Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) taryba kreipėsi į Seimo narius prašydama neskubėti priimti naujos redakcijos visuomeninio transliuotojo įstatymo, praėjusią savaitę registruoto Seime.

„Visuomeninio transliuotojo modelis yra strategiškai svarbus klausimas, kuriam būtina išsami diskusija. LRT taryba kreipiasi į Seimo narius ir kviečia žengti tolesnius žingsnius – iš geriausių teisės, valdymo, finansų, žiniasklaidos atstovų sudaryti darbo grupę, kuri profesionaliai įvertintų įstatymo projektą ir pateiktų savo išvadas“, – rašoma LRT tarybos pirmininko Liudviko Gadeikio pasirašytame kreipimesi.

Pasak L. Gadeikio, pradėti reiktų nuo aiškaus įvardijimo, kad rengiamas būtent visuomeninio transliuotojo, o ne valstybei priklausančios viešosios įstaigos – kaip nurodyta pateiktame įstatymo projekte – veiklą reguliuojantis įstatymas.

„Priimti skubotus sprendimus svarbiais šaliai klausimais yra labai rizikinga, todėl LRT taryba ragina Seimo narius pirmiausia plačiai išdiskutuoti, įsiklausyti į įvairių sričių ekspertų nuomonę ir kartu su Lietuvos visuomene surasti tą visuomeninio transliuotojo modelį, kuris sukurtų prielaidas jo nepriklausomumui, profesionalumui, skaidrumui ir atsakingumui visuomenei“, – sakoma kreipimesi.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, Seimo Kultūros komiteto vadovas Ramūnas Karbauskis sako, jog skubos nebus ir įstatymas tikrai nebus priiminėjamas šią sesiją. Anot R. Karbauskio, nėra aišku, ar išvis šiemet jis bus pateiktas Seimui.

„Turiu nuraminti LRT tarybą, įstatymo tikrai niekas nesiruošia priiminėti šioje sesijoje. Kita sesija prasidės kovo dešimtą dieną, mes tikrai turėsime pakankamai daug laiko ir ekspertų pakviesti, ir klausymus daryti, ir pasitelkti vis gerąją ES praktiką, kad priimtume tikrai gerą įstatymą“, – trečiadienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

„Kokioje bebūtų fazėje, šitas įstatymas nebus svarstomas skubos tvarka. Jokio tikslo skubos tvarka jo priiminėti nėra ir niekada nebuvo“, – tvirtino R. Karbauskis.

R. Karbauskis su LRT veiklą tyrusios komisijos nariais praėjusią savaitę registravo naują visuomeninio transliuotojo įstatymo redakciją: būtų steigiama valdyba, trumpinama tarybos narių kadencija ir keičiami formavimo principai, atsisakoma reklamos interneto svetainėje.

Valdyba būtų atsakinga už LRT valdymą, struktūros planavimą, ūkinę veiklą, sutarčių, jei sandorio suma yra didesnė kaip 29 tūkst. eurų, sudarymą. Valdyba prižiūrėtų LRT generalinio direktoriaus veiklą, galėtų teikti siūlymus LRT vadovui atšaukti jo sprendimus, jei šie prieštarauja įstatymams, LRT tarybos ar valdybos sprendimams. Kaip ir tarybos, valdybos sprendimai LRT būtų privalomi.

LRT vadovybė buvo išsakiusi nuogąstavimus, kad valdančiųjų inicijuojami pakeitimai kelia grėsmę LRT nepriklausomumui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kuo greičiau

reikia tvarkyti tą mafiją. Manot nenujaučia baxuriukai kuo jiems kvepia? Konservės greituoju būdu sukeitė savo liokajus vietomis( johaidiškį - į Delfį, kreivadantę- į LRT) ir vaizduoja kad viskas ciki. Tas pats su taryba.+Didžiausias viltis kėlęs protesto mitingas su samdytu tapkinu nuėjo velniop kaip ir lūkesčiai įpūsti Lietuvos runkeliams nuomonę kad valdžia varžo žiniasklaidos laisvę. Krc. Jeigu karbauskiniai sutaršys šitus mafus ir nulauš nors vieną jų ragą - atleisiu jiems visus durnysčiu darymus:D)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS