Lyčių lygybės instituto Vilniuje buvusios darbuotojos: priekabiavimas buvo paplitęs | kl.lt

LYČIŲ LYGYBĖS INSTITUTO VILNIUJE BUVUSIOS DARBUOTOJOS: PRIEKABIAVIMAS BUVO PAPLITĘS

Vilniuje veikiančiame Europos lyčių lygybės institute (EIGE) priekabiavimas buvo paplitęs labiau nei paviešinti keli seksualinio priekabiavimo atvejai, BNS pasakojo šioje Europos Sąjungos (ES) įstaigoje dirbusios užsienietės.

„Tai nėra tik trys moterys. Tik trys moterys pasiskundė, bet problema buvo gerokai labiau paplitusi“, – BNS sakė Anne, prašiusi neminėti jos pavardės.

BNS kalbintos dvi buvusios darbuotojos teigia, kad institutas abejingai reagavo į pranešimus apie galimą nederamą elgesį kolektyve, o apie tai pranešusių moterų reputacija buvo menkinama.

„Tai pati nuodingiausia vieta, kokią esu mačiusi. Tai tylos kultūra ir, panašu, kad darbuotojai vis dar bijo kalbėti“, – BNS sakė Anne.

Portalas Politico.eu ketvirtadienį paskelbė, kad 2014 metais įstaigoje buvo tiriami dviejų praktikančių skundai dėl trijų vyrų seksualinio priekabiavimo. Dviem atvejais jie pripažinti pagrįstais.

Darbo pokalbio išvakarėse – dviprasmiškas pasiūlymas

BNS kalbėjo su dar viena portalo aprašyta moterimi, kuri pageidavo būti pristatoma kaip Judith (Džudi). Ji dėl kolegos nederamo elgesio į darbuotoją, atsakingą už personalą, kreipėsi elektroniniu paštu, oficialaus skundo nepateikė. Tai įvyko 2012 metais, vėliau dėl to paties vyro priekabiavimo skundą parašė viena iš praktikančių.

Judith pasakojo, kad pretendavo į aukštesnes pareigas institute ir pokalbio išvakarėse konkurso komisijai vadovauti turėjęs kolega pakvietė ją į susitikimą, teigdamas, kad ten bus daugiau žmonių iš instituto.

„Iki šiol pamenu tą beprotišką situaciją: ten buvau tik aš, jis ir dar viena moteris, kuri taip pat pretendavo į šias pareigas, ji nebuvo iš EIGE. Mes sėdėjome priešais jį ir jis žiūrėjo į mus lyg alkanas šuo ir fotografavo mus. Jaučiausi paralyžiuota. Tada buvo jo komentaras, kad jeigu pakviesiu jį „pietų su pusryčiais“, galiu laimėti atranką“, – pasakojo ji.

Judith sako išėjusi ir vėliau parašiusi jam žinutę, kad tokį elgesį laiko nederamu ir jam pasikartojus kreipsis dėl to su oficialiu skundu. Vėliau nederamo elgesio iš vyro teigė nebesulaukusi. Konkurso ji nelaimėjo.

Pasak jos, grupelė nederamai besielgusių vyrų institute buvo iš Vakarų Europos šalių ir jie nė nemanė slėpti menkinančio požiūrio į Rytų ir Vidurio Europą.

„Priekabiavimas prie EIGE moterų buvo vienas dalykas, bet jie vienas prieš kitą varžydavosi, kuriam pavyko susirasti jaunesnę lietuvę. Visi tie komentarai, kad rytų ir vidurio europietės yra lengvai prieinamos – tai buvo be galo šlykštu“, – pasakojo Judith, pati kilusi iš šios Europos dalies.

Seksualinis priekabiavimas ar flirtas?

Instituto direktorė Virginija Langbakk BNS ketvirtadienį teigė, kad seksualinio priekabiavimo atvejai institute buvo susiję su skirtingu įvairiose kultūrose vyraujančiu požiūriu į bendravimą.

„Jeigu turi apie 20 skirtingų tautybių, žmonės skirtingai mąsto ir interpretavimas tiek gestų, tiek kalbų, tiek elgesio – vienur yra daugiau priimtina, kitur mažiau“, – kalbėjo ji.

Todėl, direktorės teigimu, kolektyve nustatyti ribas, koks elgesys yra tinkamas, užtruko.

Tačiau Anne teigia, kad toks požiūris – tik mėginimas pateisinti netinkamą elgesį.

„Esu dirbusi keliose šalyse, ir darbovietės, su kuriomis susidūriau, buvo tikrai tarptautinės. Dirbau įstaigose, kur esama žmonių iš Amerikos, Afrikos, Azijos ir t. t. Niekur „kultūriniai skirtumai“ nevedė prie tokio nederamo elgesio“, – pabrėžė ji.

Judith taip pat teigia, kad toks požiūris į tai, kas įvyko, rodo, kad įstaigos vadovė taip ir nesuprato situacijos rimtumo.

„Tai rodo, kad EIGE vadovybė vis dar nesupranta, kas yra priekabiavimas ir jiems vis dar sunku atskirti seksualinį priekabiavimą nuo kultūrinių skirtumų ar kitų problemų. Ir tai kelia nerimą, ypač kai vyksta Europos lyčių lygybės institute“, – sakė ji.

Judith pasakojo su panašiu požiūriu susidūrusi, kai mėgino pranešti apie minėtą atvejį, kai prieš darbo pokalbį sulaukė dviprasmiškų komentarų. Pranešusi, kad susidūrė su seksualiniu priekabiavimu, ji sako sulaukusi iš darbuotojo, atsakingo už personalą, abejonių, ar tai tikrai buvęs seksualinis priekabiavimas, o ne romantiški santykiai.

„Pokalbis nepriėjo iki to, kad galėčiau jam papasakoti istorijos detales, aš jam tiesiog bendrais bruožais papasakojau, kad patyriau nederamą elgesį, kuris galėtų būti laikomas seksualiniu priekabiavimu ir kad mano kitos kolegės pasakojo apie situacijas, kurias patyrė pačios ir kurios taip pat galėtų būti laikomos seksualiniu priekabiavimu. (...) Jis nenorėjo sužinoti daugiau, nenorėjo sužinoti vardų, o tiesiog norėjo baigti pokalbį“, – pasakojo ji.

Politico.eu rašo, kad praktiką institute atlikusios merginos skundėsi, kad minėti vyrai nuolat mėgino su jomis flirtuoti, laidė dviprasmiškus komentarus ir kvietė į pasimatymus. Viena praktikantė teigė, kad vyras ją nederamai lietė.

Dėl skundų atlikti tyrimai ir dviem atvejais jie pripažinti pagrįstais. Juose minimi vyrai institute nebedirba.

Esami ir buvę instituto darbuotojai portalui sakė, kad grupelės vyrų laidomi seksistiniai juokeliai buvo įprastas dalykas. Institute dirbusios moterys liudijo, kad nuo šių komentarų labiausiai kentėdavo praktikantės.

Mato platesnę institucinių patyčių problemą

Anne teigia šioje įstaigoje matanti platesnę darbo kultūros ir santykių problemą.

„Ten egzistuoja platesnė institucinių patyčių problema ir po nesenų pokalbių su dabartiniais darbuotojais, bijančiais dėl savo darbo vietos, matau, kad tai nesibaigė. Seksualinis priekabiavimas buvo tik viena iš to apraiškų, nes yra susijęs su galia, o ne su seksualumu. Tai būdas parodyti savo galią visais įmanomais būdais – todėl pažeidėjai ir nusitaikė į praktikantes, o ne į aukštesnes pareigas užėmusius žmones kaip aš“, – kalbėjo buvusi darbuotoja.

Anne darbą institute pasakojo palikusi dėl prastesnio darbo pasiūlymo, nes nebegalėjusi ilgiau tverti neigiamo požiūrio bei didelio darbo krūvio.

Pasak jos, dirbdama prie vieno iš projektų ji nuolat patirdavo kitos darbuotojos priekabes, buvo neatsižvelgiama į jos nuomonę, nevertinamas jos darbas. Dėl įtampos darbe Anne patyrė nervinį išsekimą, kuris vėliau Europos Komisijos buvo pripažintas profesine liga, atsiradusia dėl sunkių darbo sąlygų.

Pasak Judith, sprendimas viešinti EIGE vykusius dalykus buvo sunkus, nes su priekabiavimu susidūrusios moterys tiki tokios institucijos būtinumu. Bet matant, kokia situacija jame susiklostė ir kaip ši institucija nesugebėjo nuo netinkamo seksualinio elgesio apsaugoti savo darbuotojų, nusprendė, kad viešumas yra vienintelis būdas tai pakeisti.

„Mums tai buvo be galo sunki patirtis ir tai, kad šie dalykai vyko institute, kuris mums buvo svarbus, kuriuo mes tikėjome... Sakyčiau, dėl to buvo dvigubai sunkiau“, – sakė ji.

Instituto direktorė V. Langbakk kalbėdama su BNS patvirtino, kad įstaiga sprendė seksualinio priekabiavimo problemas, tačiau teigė, kad institucija į gautus skundus pažvelgė labai rimtai ir dėjo daug pastangų, kad pakeistų darbuotojų požiūrį.

Daugiau netinkamo elgesio apraiškų ji teigė nepastebėjusi, o skundų daugiau taip pat nebuvo gauta.

Europos lyčių lygybės institutas (EIGE) yra nepriklausoma Europos Sąjungos įstaiga, jos tikslas – prisidėti prie lyčių lygybės skatinimo, kovoti su diskriminacija lyties pagrindu.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

JEI teisės lygios, tai ir atsakymo 'Ne' negali būt... nes jis Vyro teises (ir Pareigas!!!) neigia!

voo taaaip

nu-si-bo-do!

nusipirk pleistro

ir uzsiklijuok visas skyles .......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS