Nedeklaravusiems gyvenamosios vietos – dar beveik trys mėnesiai tai padaryti | kl.lt

NEDEKLARAVUSIEMS GYVENAMOSIOS VIETOS – DAR BEVEIK TRYS MĖNESIAI TAI PADARYTI

  • 1

Pasikeitus gyvenamosios vietos deklaravimo tvarkai, visi asmenys, šiuo metu nedeklaravę gyvenamosios vietos, turėtų suskubti tai padaryti iki kovo pabaigos, praneša Registrų centras.

Gyventojai, kurie seniūnijoms ar savivaldybėms nėra pateikę duomenų apie savo gyvenamąją vietą, iki šių metų kovo 31 d. privalo ją deklaruoti arba pateikti prašymą juos įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą. Tai numato metų pradžioje įsigalioję Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo pakeitimai.

Pasak Registrų centro, į naująją apskaitą 12 mėn. laikotarpiui gali būti įtraukiami asmenys, kurie dėl nuo jų nepriklausančių priežasčių negali deklaruoti savo gyvenamosios vietos, pavyzdžiui, tie, kurių būsto savininkai nesutinka leisti deklaruoti gyvenamąją vietą jiems priklausančiose patalpose. Tokiais ir panašiais atvejais gyventojai turėtų deklaravimo įstaigai – seniūnijai arba savivaldybei, kurios teritorijoje gyvena – kartu su prašymu įtraukti į apskaitą nurodyti ir faktinės gyvenamosios vietos adresą bei ekonominius, socialinius ar asmeninius interesus savivaldybės teritorijoje (dirba, mokosi ar kt.).

Jei per nustatytą 12 mėn. laikotarpį apskaitoje esantys asmenys nedeklaruos ar nepakeis faktinės gyvenamosios vietos, praėjus nustatytam terminui jie turės kreiptis į seniūniją su analogišku prašymu.

Kaip ir anksčiau, į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą taip pat gali būti įtraukiami benamiai, vaikų globos namus ar šeimyną palikę asmenys, atliekantieji bausmę pataisos įstaigose ar laikomi tardymo izoliatoriuose, šalyje prieglobstį gaunantys užsieniečiai bei žmonės, teismo sprendimu gydomi specializuotose psichikos sveikatos įstaigose.

Naująja tvarka siekiama vykdyti tikslesnį gyventojų duomenų surinkimą ir taip užtikrinti efektyvų mokesčių bei viešųjų paslaugų administravimą. Deklaravimo pagal faktinę gyvenamąją vietą naudą turėtų pajusti ir gyventojai – pavyzdžiui, teikiant prioritetus vaikų registracijai į šalia esančius darželius ar mokyklas ir skirstant lėšas vietovės infrastruktūros gerinimui.

Registrų centras primena, kad Lietuvos gyventojai, pakeitę gyvenamąją vietą, arba asmenys, atvykę ar sugrįžę gyventi į Lietuvą, privalo deklaruoti gyvenamąją vietą per mėnesį. Tuo metu išvykstant gyventi į užsienį išvykimo deklaracijoje nurodyti valstybę, į kurią išvykstama, reikia ne anksčiau kaip per 7 darbo dienas iki išvykimo. Atlikti šias pareigas galima atvykus į vieną iš deklaravimo vietų – seniūniją pagal gyvenamąją vietą ar kitą savivaldybės padalinį, kuriam pavesta vykdyti šias funkcijas, arba internetu, prisijungus prie Elektroninių valdžios vartų.

Daugiau informacijos apie gyvenamosios vietos deklaravimo tvarką ir jos teikiamą naudą – Registrų centro parengtoje gyvenamosios vietos deklaravimo atmintinėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

qqq

Susiprotėjo kiek palengvins gyventojų likimus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS