Neringoje – jubiliejinis „Stintapūkis“ | kl.lt

NERINGOJE – JUBILIEJINIS "STINTAPŪKIS"

Jau penktadienį Kuršių nerijoje padvelks šventine nuotaika ir šviežiais agurkais. Visą savaitgalį kurorte šurmuliuos žuvies gaudytojai bei prekeiviai iš įvairių Lietuvos miestų, o penktą kartą vyksiantis "Stintapūkis" lankytojus masins renginių ir veiklos įvairove.

Stintautojai varžysis Nidoje

Kasmet vis didesnio smalsuolių antplūdžio sulaukianti "Stintapūkio" šventė šiemet pažers staigmenų. Čia, kaip ir kasmet, galynėsis žvejybos mėgėjai, vyks edukaciniai užsiėmimai ir koncertai, o pasigendantys naujovių galės virtualiai pasivaikščioti ledu aptraukta Kuršių nerija.

Kaip pabrėžė Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" direktorė Edita Lubickaitė, renginio išskirtinumas – ilgametės tradicijos ir gyvi papročiai. Anot jos, geros nuotaikos, linksmybių bei žuvies patiekalų čia tikrai nestigs.

Nuo penktadienio vakaro iki pat sekmadienio lankytojai kviečiami užsukti į vietos kavines ir restoranus išbandyti šventinį meniu "Stintapūkio keliu". Šiemet jame visai neatsitiktinai daugiausia vietos palikta žuvų patiekalams.

Skanumynais vilios ir nuo šeštadienio veiksianti šventinė mugė "Stintapūkio gardumynų alėja", kurioje dalyvauti žada daugiau nei pusė šimto Lietuvos prekybininkų. Pastarieji siūlys įvairiais būdais paruoštas – šviežias, marinuotas, keptas – agurkais kvepiančias žuvis bei kitas jūros gėrybes.

Žvejybos entuziastai jau nuo rytojaus vakaro iki šeštadienio ryto gali nemokamai registruotis į tradicines "Stintapūkio" žūklės varžybas "Nidos blizgė 2016". Šįsyk renginys iš Preilos persikels į Nidos prieplauką.

Šeštadienį lygiai 9 val. varžybų teisėjas duos startą ant molo išsirikiavusiems stintų gaudytojams. Po keturias valandas truksiančios žūklės, organizatoriai svers dalyvių laimikius ir rezultatyviausius žvejus apdovanos Neringos savivaldybės įsteigtais prizais.

Kasmet žvejybos mėgėjus į vieną vietą suburiantis renginio kuratorius Saulius Neliupšis tikino, kad šįkart bus traukiamos tik agurkais kvepiančios žuvys.

"Tai – stintų šventė, todėl jas ir gaudysime. Šeštadienį šiek tiek po 13 val. pirmos vietos laimėtojui įteiksime kokybišką termosą, taip pat neliks nuskriausti ir kiti dalyviai. Tokiu būdu norime paskatinti pramoginę mėgėjišką žūklę, kad į Neringą atvažiavę žmonės turėtų kuo užsiimti. Pernai dėl laimikio galynėjosi apie 20 įvairaus "kalibro" žvejų. Jau pats spėjau patikrinti – žuvys kimba neblogai, tad belieka laukti gero oro, svarbiausia – kad nelytų", – įsitikinęs S.Neliupšis.

Pašnekovo žodžiais, norint aplenkti priešininkus, būtina ne tik gera strategija ar įgūdžiai, bet ir žvejo sėkmė.

Vilios "švytintis" gintaras

Neringos šventės dalyviai savaitgalį įsisuks į tikrą pramogų ir kultūros verpetą. Penktadienį Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre "Agila" vyks Vytauto V.Landsbergio spektaklio "Baltas sodininkas" apie Vytautą Kernagį peržiūra, o šeštadienį nuo 16 val. "Stintapūkio" lankytojai galės pasigrožėti uostamiesčio menininko Lino Kutavičiaus šviesos instaliacija.

Pernai šiam kūrėjui buvo suteikta Neringos savivaldybės meno stipendija, kuriai gauti vienas svarbiausių kriterijų – kūrybinės veiklos programos reikšmė to miesto kultūros ir meno plėtrai.

Praėjusiais metais L.Kutavičiui buvo suteikta galimybė mėnesį reziduoti Nidos meno kolonijoje, kur per neilgą laiką jis įgyvendino projektą "Gintaro projektorius". Funkcionalius apšvietimo objektus vidinėse ir išorinėse erdvėse kuriantis menininkas pasiryžo atskleisti vidinę gintaro struktūrą. Savo darbams kūrėjas naudoja eksperimentines medžiagas, o šįsyk atliko bandymus su gerai poliruotu gintaru, optika bei šviesos šaltiniais.

Pats L.Kutavičius pasakojo savo projektą pradėjęs prieš keletą metų, tačiau tik dabar jį pristatys šventės lankytojams.

Taip pat "Stintapūkyje" bus atskleistos žuvininkų tradicijos ir papročiai, lauke skambės seniausių Neringos folkloro ansamblių "Mingė", "Martvežiai", "Joldija" atliekamos dainos. Tam, kad lankytojai nesušaltų, vyks šokių pamokos, sportinės varžybos visai šeimai, grupėms, pavieniams asmenimis, o žiniomis praturtins edukacinės programos.

Pasak E.Lubickaitės, "Stintapūkis" tampa vis populiaresnis ne tik tarp Lietuvos, bet ir užsienio svečių.

"Šią šventę mėgsta ir kaimyninės šalys, ypač – Kaliningrado gyventojai. Jei palygintume visus keturis "Stantapūkius", matyti, kad susidomėjimas renginiu tik auga, pernai sulaukėme didžiausio būrio lankytojų, o šiemet, tikimės, atvykėlių bus dar daugiau", – sakė E.Lubickaitė.

Pasigrožėti nuostabiąja Neringa pirmą kartą bus galima pasitelkiant šiuolaikines technologijas, tai yra dalyvaujant virtualioje ekskursijoje "Man panorėjus, lydekai paliepus". Užsidėję specialius akinius norintieji išvys ledu pasidengusias Kuršių marias.

"Ledas ištirpo, tačiau galimybę virtualiai pakeliauti po žiemišką Neringą vis tiek turėsime. Sezono naujiena – virtualūs akiniai, kuriuos užsidėjus, nepriklausomai nuo oro, galima vaikščioti ledu. Nuo 12 iki 16 val. Naglių gatvėje stovės palapinė, kurioje lankytojai turės progą išmėginti šią statišką pramogą", – informavo pašnekovė.

Atgis bumbinimas

Nors šiemet dėl atšilusių orų vieno svarbiausių šventės akcentų – bumbinimo lankytojams gyvai pristatyti nepavyks, tačiau apie unikalų poledinės baidomosios žūklės būdą bus pasakojama Žvejo etnografinėje sodyboje.

Kuršių marių žvejai žiemą po ledu nardančias stintas sugeba prisivilioti garsais – medinėmis kultuvėmis ritmiškai talžydami eketėn į vandenyje skendinčios lentos galą ir kartodami tą pačią magišką frazę: "Stinta-Pūkis". Iš kuršininkų, šio krašto senbuvių, paveldėtas archajiškas poledinės žūklės būdas iki šiol vadinamas bumbinimu.

Pažiūrėti, kaip tai daroma, bus galima Naglių gatvėje esančioje Žvejo etnografinėje sodyboje, kurioje veiks lauko paroda iš muziejaus fondų "Poledinė žūklė Kuršių mariose".

Prieš kelerius metus bumbinimą demonstravęs žvejybos asas Zigmas Raudys apie šią gyvą tradiciją gali papasakoti labai daug. Dar visai mažą nidiškį bumbinti išmokė jo tėtis. Būdamas trylikos, paauglys tai darydavo kone kasmet.

"Bumbinimui reikalingas specialus kirvis, galintis prakirsti ledą, taip pat 5 m ilgio, 30 cm pločio bei 2 cm storio lenta, ant kurios galo tvirtinasi vadinamasis "kliugis", padedantis išgauti garso vibraciją. Jo pagalba stintos pasibaido ir apkursta, todėl negali ištrūkti iš tinklų. Į vieną eketę metami trys tinklai, kurie, žiūrint iš viršaus, suformuoja rusišką "ž" raidę", – aiškino pašnekovas.

Esą svarbiausia, kad į tinklus nepapultų pūgžliai, kuriuos itin sunku ištraukti dėl pelekuose esančių smailių ir kietų spyglio pavidalo spindulių.

"Taigi, jei neįsimaišo pūgžlys, bumbiname toliau. Kartais šalia pagrindinės skylės tenka išmušti papildomas eketes, vadinamas "brakais", tuomet vienu kartu pagaunama kur kas daugiau žuvies", – skubėjo pridurti Z.Raudys.

Pašnekovas prisiminė, kai panaudojęs šį unikalų žūklės būdą pagavo net 700 kilogramų stintų. Tąkart visą laimikį jis pardavė.

"Žmonės susidomėję stebi šį procesą, o Neringoje dar turime tokių, kurie bumbina siauroje marių vietoje tarp Pervalkos ir Juodkrantės. Kažkada ten stintas traukdavo tonomis. Nepasakyčiau, kad ir šiemet jų mažai, mariose pradėjome gaudyti dar prieš Naujuosius metus, ko anksčiau nebūdavo", – pasakojo Z.Raudys.

Netaikys rinkliavos mokesčio

Neringos meras Darius Jasaitis, kviesdamas į tradicinę Neringos šventę, tikino, kad į kurortą atvykę svečiai, priklausomai nuo kiekvieno norų ir pomėgių, galės nekasdieniškai praleisti laisvalaikį.

"Neringa – unikalus kurortas, viso pasaulio keliautojus stebinantis ne tik ypatingu kraštovaizdžiu, bet ir masinei kultūrai neapsiduodančiomis tradicijomis, viena iš jų – poledinės žūklės būdas – bumbinimas. Aplink šią tradiciją suksis visa šventė, kurios metu vyks ir oro sąlygoms pritaikytos sporto rungtys bei užsiėmimai, žūklės varžybos, apie pusę šimto prekybininkų suvienijusi mugė bei daug kitokių veiklų. Pažadame, kad kiekvienas "Sintapūkio" šventės svečias iš Neringos išsiveš pačius geriausius įspūdžius", – kalbėjo meras.

Šventinį savaitgalį Neringos svečiai sutaupys kelionės išlaidoms. Šeštadienį nuo 8 iki 12 val. nuo vietinės rinkliavos mokesčio bus atleidžiami į Neringą įvažiuojantieji lengvaisiais automobiliais pro Alksnynės kontrolės postą. Taip pat tą pačią dieną bus taikoma 50 proc. nuolaida važiuojantiesiems turizmo paslaugų centro "Maretravel" autobusais Nida–Smiltynė–Nida.

GALERIJA

  • „Stintapūkis“ miesto svečius įtraukia į aktyvių užsiėmimų sūkurį.
  • Neringoje – jubiliejinis „Stintapūkis“
  • D.Jasaitis tikino, kad masinei kultūrai nepasiduodanti šventė paliks tik geriausius įspūdžius.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Stintas

Rasot ir nesuprantat ka rasot , nidoj keptas ir rukytas stintas galima ir po 30ct nusipirkti , tik reikia zinoti kur pirkti , palanga ir nida tas pats kas pirsta su b***u lyginti , taip kad vaziuokit grozekites gamta ir neverkit .

1 stinta - 1,5 €

Jooo... Svarbu akinius užsidėkite - nereiks nė ledo. Įdomu katras išsipirkęs reklamą uab'as juos platins? O jau stitučių pigumas nusimato...

Stintapūkis

Važiuokit, važiuokit, važiuokit, šimtametis jubiliejinis ir visoks ten kitoks, geriau nei Palangoje ir virtualiai braidžiokite, tik, tik tik ......važiuokit:))) Ei, ir man neblogiau gavosi:)).
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS