„Nota Bene“ sutinka grąžinti kariuomenei pinigus už „auksinius šaukštus“ | kl.lt

„NOTA BENE“ SUTINKA GRĄŽINTI KARIUOMENEI PINIGUS UŽ „AUKSINIUS ŠAUKŠTUS“

  • 8

Bendrovė „Nota Bene“ sutinka grąžinti kariuomenei pinigus už vadinamuosius „auksinius šaukštus“ ir atsiimti juos iš sandėlių.

„Bendrovė, suvokdama, kad šita tema kenkia pačiai Lietuvos kariuomenei ir nėra naudinga bendrovei, tiesiog sutinka neeskaluoti šio klausimo“, - antradienį žurnalistams Vilniuje pareiškė „Nota Bene“ atstovaujantis advokatas Marius Rindinas.

Jis patvirtino, kad įmonė sutinka grąžinti apie 4 tūkst. eurų už kariuomenės įsigytus virtuvės įrankius. Tačiau bendrovė atsisako nutraukti visą 2014 metais pasirašytą 174 tūkst. eurų sutartį dėl lauko virtuvės įrangos, nes ji jau įvykdyta.

Ši sutartis buvo pasirašyta įgyvendinant anksčiau sudarytą preliminarią 1,6 mln. eurų sutartį dėl lauko virtuvių atsarginių detalių ir agregatų.

M.Rindinas teigė, kad „Nota Bene“ yra pasirengusi nutraukti šią preliminarią sutartį.

„Šiandien iš ryto kreipėmės į Lietuvos kariuomenę, kviesdami susidariusią situaciją (...) spręsti griežtai besilaikant įstatymų bei dialogo keliu ir pakvietėme spręsti šitą problemą dalyvaujant ne tik Lietuvos kariuomenei, bet ir Krašto apsaugos ministerijos ir Viešųjų pirkimų tarnybos atstovams“, - sakė advokatas.

„Nota Bene“ direktorius Andrius Jazgevičius taip pat patvirtino, kad bendradarbiavimas su Vokietijos įmone „Karcher“, gaminusia lauko virtuvės įrangą, yra sustabdytas.

„Esame gavę informaciją elektroniniu paštu, kad bendradarbiavimas sustabdytas iki tol, kol išaiškės situacija“, - sakė verslininkas.

„Karcher“ lipdukai - ant neįvardijamo Lietuvos tiekėjo patiektų prekių

Viešųjų pirkimų tarnyba rugpjūčio pabaigoje paskelbė, kad įvairius virtuvės įrankius iš „Nota Bene“ kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau nei rinkoje.

Tarnybos duomenimis, 2014 metais kariuomenės Materialinių resursų departamentas pjaustymo lentelę įsigijo už 180 eurų, kai identiška lentelė parduotuvėje tuo metu kainavo 28 eurus, duonriekį peilį  – už 142 eurus, jo kaina parduotuvėje – 13 eurų. Kepsniams naudojama šakutė pirkta už 184 eurus, kiaurasamtis – už 70 eurų, galąstuvas – už 103 eurus, peilis mėsai kapoti – už 250 eurų. Sietelis įsigytas už 161 eurą, skirtingų dydžių samteliai – už 243 eurus ir 258 eurus.

2015 metų kovą Vilniaus apylinkės prokuratūra su Karo policija buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo, įtariant, kad „Nota bene“ klijavo „Karcher-Futuretech“ lipdukus ant produkcijos, kurios ši bendrovė negamino.

„Nota Bene“ direktorius patvirtino, kad bendrovės darbuotojai iš tikrųjų taip elgėsi, nes kitu atveju nebūtų spėję laiku įgyvendinti sutarties su Lietuvos kariuomene dėl to, kad kai kurių prekių pristatymo laikas iš „Karcher-Futuretech“ yra ilgesnis, nei reikalauja sutartis.

„Ženklinant prekes nebuvo siekiama nuslėpti, kas yra tikrasis prekių gamintojas. Buvo palikta visa gamintojų informacija, kas yra iš tikrųjų gamintojas tų įrankių, ir buvo užklijuoti prekės kodai, kuriuos būtų galima lengviau identifikuoti pagal vykdomą sutartį“, - sakė A.Jazgevičius.

Jis teigė, kad įmonės darbuotojai „Karcher-Futuretech“ lipdukus klijavo ant kitos Lietuvos įmonės patiektų lauko virtuvės dalių, tačiau kelis kartus paprašytas ją įvardyti „Nota Bene“ direktorius atsisakė tai padaryti, grįsdamas įvairiais motyvais - iš pradžių sakė, kad nežino, koks Lietuvos tiekėjas „Notai Bene“ patiekė lauko virtuvės įrankius. Dar katą perklaustas minėjo, negalįs atskleisti šios bendrovės, nes tai šiuo metu yra ikiteisminio tyrimo medžiaga.

Pastebėjus, jog didžioji dalis spaudos konferencijoje aptartos informacijos šiuo metu gali būti ikiteisminio tyrimo medžiaga, A.Jazgevičius galiausiai nieko neatsakė į klausimą apie Lietuvos tiekėją, patiekusį lauko virtuvės įrangą, kurią „Nota Bene“ žymėjo „Karcher Futuretech“ prekės ženklu.

„Nota Bene“ advokatas teigė, kad „Karcher-Futuretech“ logotipą klijuoti ant kitos įmonės tiektos produkcijos galima „informaciniais tikslais“.

Tyrimą dėl sukčiavimo prokuratūra nutraukė šią vasarą, nes teigė neradusi nusikaltimo sudėties. Tačiau viešai pasirodžius informacijai apie brangiai pirktas „auksines šakutes“ buvo pradėtas kitas ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

Bendrovės vadovo aiškinimai prieštaringi

„Nota Bene“ vadovas A.Jazgevičius tvirtino, kad kariuomenei patiektų prekių kainos buvo artimos originalioms „Karcher Futuretech“ prekių kainoms.

„Sudarant sutartį kainos buvo formuojamos remiantis prekių katalogu, kurį mes gavome iš lauko virtuvių gamintojo „Karcher“. Ir buvo (kariuomenei) pateiktos kainos, kurios yra artimos kainoms, kurios yra tame kataloge“, - kalbėjo verslininkas.

A.Jazgevičius prieš kelias savaites BNS yra teigęs, kad lauko virtuvės įrankių kainos Lietuvos kariuomenei buvo pateiktos bendrovei „Nota Bene“ gavus tokį Vokietijos bendrovės „Karcher- Futuretech GmbH“ pasiūlymą.

„Pasiūlymas buvo duotas iš gamintojo „Karcher- Futuretech GmbH“ pagal kainoraštį“, - BNS rugpjūčio pabaigoje sakė A.Jazgevičius. Jis, be to, aiškino, kad prekės sužymėtos pačios „Karcher- Futuretech GmbH“: „Mes gauname prekes, kurios sužymėtos ten“.

„Karcher- Futuretech GmbH“ portalams 15mn.lt ir delfi.lt šią informaciją paneigė. Vokietijos bendrovė nurodė, jog prekių kaina yra ne „Karcher- Futuretech GmbH“, o tiekėjo atsakomybė, „Nota bene“ nebuvo gavusi leidimo naudoti „Karcher- Futuretech GmbH“ prekės ženklo ant kitų gamintojų produkcijos.

Po šių Vokietijos bendrovės viešų paneigimų, „Nota Bene“ vadovas antradienį situaciją aiškino kitaip. Pasak jo, virtuvės įrangos kaina buvo išpūsta, įvertinus galimą jų pabrangimą ateityje. A.Jazgevičius pripažino, kad „Nota Bene“ neturėjo teisės naudoti „Karcher- Futuretech GmbH“ prekės ženklo kitai produkcijai žymėti.

„Ne, mes nebuvome gavę teisės žymėti jų vardu“, - antradienį aiškino A.Jazgevičius.

„Sutartis buvo pasirašyta 2014 metais ir prekių kainos turėjo galioti ketverius metus. Kadangi gamintojas lauko virtuvių nefiksuoja kainų keturiems metams, mes kaip tiekėjas turėjom prisiimti šitą riziką ir naudodami gamintojo kainas, kurias mes gavome 2014 metais, įvertinome galimo pabrangimo riziką“, - kalbėjo A.Jazgevičius.

Jis teigė, jog būtų labai apmaudu ir gaila, jeigu „Nota Bene“ patektų į kariuomenės „juoduosius sąrašus“ ir ji negalėtų dalyvauti šios institucijos viešuosiuose pirkimuose. Anot bendrovės advokato M.Rindino, bendrovė nėra padariusi jokių pažeidimų dalyvaudama viešuosiuose pirkimuose, todėl jai negali būti užkirstas kelias dalyvauti viešuosiuose pirkimuose.

Išaiškėjus „auksinių šakučių“ istorijai prezidentė Dalia Grybauskaitė paragino atsistatydinti krašto apsaugos ministrą Juozą Oleką, nes, jos teigimu, būtent jis atsakingas už krašto apsaugos sistemos pirkimus ir sistemines problemas juos vykdant. Savo ruožtu ministras atsistatydinti atsisako.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Jurgis

Tai apsišikot ? Su visa KAM .

sukti

vyrukai.gal pasidalinę grąžins savo dalis ,jei neišleido nekilnojamam turtui

o

kaip su auksinem paklodem???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS