Nuo kitos savaitės streikuoti ketina apie 10 mokyklų | kl.lt

NUO KITOS SAVAITĖS STREIKUOTI KETINA APIE 10 MOKYKLŲ

Pirmadienį prasidėsiančiame neterminuotame pedagogų streike planuoja dalyvauti apie dešimt mokyklų, BNS informavo profsąjungos atstovai. Jų teigimu, vėliau streikuojančių mokyklų gali būti ir daugiau.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, streiką pirmadienį turėtų pradėti penkios mokyklos. Iš viso Lietuvoje yra daugiau nei 2000 ugdymo įstaigų.

Streiką organizuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjungos atstovai teigia, kad dėl dabartinių švietimo problemų ministrė Jurgita Petrauskienė turėtų prisiimti atsakomybę.

„Manau, kad atsakomybę ministrė turėtų prisiimti, nes šiuo metu, kokios vyksta reformos, tai yra jos labai nepaskaičiuotos, labai greitos ir neišdiskutuotos, nes dabar yra ne tik etatinio apmokėjimo problema, dar ir ugdymo turinio problemos lenda“, – BNS sakė švietimiečių profsąjungos pirmininko pavaduotoja Erika Leiputė-Stundžienė.

Pagrindinis protestuosiančiųjų reikalavimas – keisti etatinio apmokėjimo sistemą. Pasak E. Leiputės-Stundžienės, dabar mokytojų darbas skaičiuojamas minutėmis.

„Atsitinka taip, kad per mokinių atostogas mokytojai kaip ir nebeturėtų atlikti darbų, kurie jiems buvo privalomi praėjusiais metais, netgi jiems nebemokama už sąsiuvinių taisymą, už pasiruošimą pamokoms“, – sakė viena iš streiko organizatorių.

Vis dėlto, pasak E. Leiputės-Stundžienės, streikuosiantys mokytojai nėra nusiteikę prieš etatinį apmokėjimą, tačiau jis turi būti aiškiai reglamentuotas.

„Turi būti ne daugiau 18 kontaktinių valandų ir 18 valandų skirta pasiruošimui, sąsiuvinių taisymui tėvų informavimui ir t.t.“, – BNS teigė ji.

Tuo metu, Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, po įvykdytos mokytojų apmokėjimo reformos, jų algos augo beveik visoje Lietuvoje.

„Dauguma mokyklų susitvarkė darbo apmokėjimo sistemas, su mokytojais pasirašė sutartis. Kaip rodo atlyginimų analizė, vidutinis mokytojų atlyginimas augo visose savivaldybėse, vidutiniškai Lietuvoje 14 procentų“, – BNS teigė švietimo ministrės patarėjas Arminas Varanauskas.

Ministerijos atstovai nuo pirmadienio žada lankytis streikuojančiose mokyklose ir kalbėtis su pedagogais. Tokiu būdu bus bandoma išsiaiškinti padėtį dėl etatinio apmokėjimo, krūvių paskirstymo, atlyginimų skaičiavimo ir kitų problemų, kylančių ugdymo proceso metu.

„Tačiau pavienėse mokyklose dar yra neišspręstų klausimų. Suprantame, kad ne viskas tobula, matome problemas, spręsime jas“, – BNS teigė A. Varanauskas.

Streiką organizuojančios profsąjungos atstovai žada baigti streikuoti tik tada, kai bus rastas susitarimas ir pasirašyti dokumentai.

„Aš tikiu, kad mūsų valdžios atstovai yra protingi ir nori gero ugdymo. Jokiais būdais mums neužteks pažadų. Aš tikiu, kad jeigu valdžiai rūpi švietimas, Lietuvos ateitis, tai turi būti daroma greitai“, – BNS sakė E. Leiputė-Stundžienė.

Rugsėjį pradėjo galioti naujas mokytojų darbo apmokėjimo modelis. Pamokinį mokytojų apmokėjimą pakeitė valandinis apmokėjimas – mokytojo etatą sudaro 1512 valandų per metus. Jo darbo laikas skirstomas į tris dalis: kontaktinės valandos, t. y. pamokos, pasirengimas joms bei darbas bendruomenei.

S. Skvernelis streikui nematau pagrindo

Premjeras Saulius Skvernelis nemato pagrindo pedagogų streikui sakydamas, kad vidutinio mokytojų atlyginimo augimas įvedus etatinį apmokėjimą yra „pakankamai solidus“.

„Tai yra mūsų demokratinės valstybės išraiška, žmonės turi teisę streikuoti. Būtų gaila, jei nuo to streiko nukentėtų mūsų mokiniai. Bet bent jau aš realaus pagrindo streikui nematau: pateikti pirminiai skaičiai, ir atlyginimų didėjimas yra pakankamai solidus“, – žurnalistams penktadienį sakė S. Skvernelis.

Jo teigimu, beveik trečdaliui visų mokytojų atlyginimai pernai buvo mažesni dėl mažėjančių moksleivių skaičiaus, o dabartinė sistema yra „gerokai teisingesnė, atspindinti realius darbus mokyklose“.

„Mokyklų administracijos sprendžia mokytojams skirstydamos krūvius. Jei tu turi vieną darbo krūvį, bet jį paskirstai trims (mokytojams – BNS), suprantama, kad tikrai gerai nebus. Bet bent jau aš nematau pagrindo streikuoti, juolab, kad visos profsąjungos, kurios norėjo, tikrai dalyvavo procese, taisė klaidas, tobulino“, – dėstė jis.

„Šiandien negaliu sakyti, kad tai – idealus modelis, bet jam dar tik pora mėnesių, jei reikalingos korekcijos bus įneštos – reikia siūlyti konkrečius sprendimus, kuriuos galima tobulinti“, – pridūrė premjeras.

Streiką organizuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjungos atstovai ragina dėl švietimo problemų atsakomybę prisiimti ministrę Jurgitą Petrauskienę. S. Skvernelis neatsakė į BNS klausimą, ar, jo nuomone, ministrė J. Petrauskienė tinkamai suvaldė situaciją dėl reformos ir ar premjeras ja pasitiki.

Anksčiau jis yra minėjęs, kad dėl J. Petrauskienės tinkamumo eiti pareigas bus sprendžiama po Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos VTEK išvados dėl jos galimo interesų konflikto vyro įmonei laimint kelis viešuosius pirkimus. Sprendimas žadamas lapkričio pabaigoje arba gruodį.

Pirmadienį neterminuotas pedagogų streikas rengiamas dėl dalies pedagogų nepasitenkinimo naująja etatine apmokėjimo sistema, akcijoje planuoja dalyvauti apie dešimt mokyklų.

Gairės: streikas, mokytojai, LNK1
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Saulė

Kas ima pavyzdžiu ,,Maksimos”kasininkių darbą ir jo apmokėjimą tai- nemąstantys žmonės.Normalioj valstybėj darbo atlyginimas priklauso nuo darbo intensyvumo,kokybės ir trukmės.Atlyginimo dydis turi įtakos ir pensijos apskaičiavimui,ir kt....

Jonas

Tai,kad i ta pensija daug varo iseiti,todel ir nervai ima,iskentieta tiek metu,viskas buvo gerai ,nors mokejo mazai,bet i pensija nevare.

skaitytojui

Tamstos mastymas- VERGO...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS