Pajūryje užfiksuota keista ryšio blokada | kl.lt

PAJŪRYJE UŽFIKSUOTA KEISTA RYŠIO BLOKADA

Keistomis aplinkybėmis pajūryje sutrikus aukšto dažnio radijo bangoms, klaipėdiečiai ėmė svarstyti nerimastingas versijas. Ar negalėjo radijo trukdžių sukelti Kaliningrade netrukus prasidėsiančių karinių pratybų "Zapad" technika?

Dronai lėkė į mišką

Karklės pajūryje klaipėdiečiai užvakar popietę kelis kartus mėgino į orą pakelti bangomis valdomą skraidyklę.

Tačiau technika taip streikavo, kad bandymus teko atidėti kuriam laikui. Net ir dar vienas bandymas patyrė fiasko.

"Nėra taip buvę. Ne pirmą kartą leidžiame bepilotę skraidyklę pajūryje, ir ne vien tik čia, įvairiose vietose. Tačiau šįsyk, vos tik skraidyklė pasukdavo jūros link, ryšys su juo nutrūkdavo. Mūsų dronas be vargo skrisdavo 400 metrų, bet šį kartą buvo aiškūs trukdžiai – vos tik jis pasuko į jūros pusę, dingo ryšys", – pasakojo klaipėdietis.

Jaunuoliai užsuko į Pajūrio regioninio parko direkcijos lankytojų centro kiemą. Žmonės teiravosi aplinkosaugininkų, ar jie žino, dėl ko nutrūko ryšys.

Tačiau ir dar vienas mėginimas pakelti skraidyklę į orą vėl buvo nutrauktas, nes įrenginio ekrane užsidegė žyma, kad įrenginys yra nepasiekiamoje vietoje.

"Nutrūkus ryšiui su juo, dronas pagal GPS signalą privalo sugrįžti į pakilimo vietą. Daugiau nemėginome, gaila technikos. Aišku tiek, kad aukšto dažnio radijo bangos strigo arba buvo blokuojamos. Suabejojome, ar tik ne "Zapad" pratybų technika blokuoja radijo bangas?" – tikino pašnekovas.

Suabejojome, ar tik ne "Zapad" pratybų technika blokuoja radijo bangas?

Rusų darbas?

Vakar pranešta apie galingą magnetinę audrą, kuri pasiekė Lietuvą. Esą dėl Saulės žybsnių šalį pasiekusi magnetinė audra galėjo daryti įtakos radijo ryšiui.

Tačiau magnetinės audros pikas fiksuotas vidurnaktį, naktį į penktadienį, o klaipėdiečiai savo droną į dangų mėgino kelti gerokai anksčiau – ketvirtadienio pavakarę.

Ryšių reguliavimo tarnybos Radijo ryšių departamento direktorius Augutis Čėsna suabejojo, ar magnetinė audra galėjo paveikti radijo bangomis valdomą droną.

"Nemanau, kad magnetinė audra galėjo daryti poveikį. Labiau tikėtinas yra pašalinis trukdis. Priežasčių yra daug. Jei kas nors kitas veikia tuo pačiu dažniu, tikėtina, todėl ir buvo fiksuoti trukdžiai. Visaip gali būti. Jei tam tikrais dažniais veikia rusų galingesnis siųstuvas iš Kaliningrado, tai tada dronai nebus valdomi. Mūsų Klaipėdos padalinio darbuotojai turėtų nuvažiuoti į vietą ir pamatuoti, ar kas nors trukdo radijo bangomis valdomoms skraidyklėms pakilti", – tikino A.Čėsna.

Mistikos neįžvelgia

IT infrastruktūros ir verslo sprendimų projektavimo ir diegimo kompanijos "Avilura" specialistas Ramūnas Tranavičius kėlė versiją, kad rusai radijo bangų Lietuvoje "nenulaužinėjo".

"Jokios mistikos čia nėra. Manytina, kad tai buvo paprasti ryšio sutrikimai. Kadangi elektromagnetinės bangos prie jūros gali interferuotis su druskos garais įvairiais atspindžiais, galėjo sutrikti ryšys. Pačiais dronais sudėtinga skraidyti virš jūros. Tikėtina, kad tokių radijo bangų slopintuvų, kurie pasiektų Lietuvos krantus, pačioje jūroje nėra kur statyti. Jie veikia labai trumpu atstumu. Galima izoliuoti bangas tik kitomis bangomis. Juk sienos ir metalinių tvorų jūroje nepastatysi. Dronai veikia aukšto dažnio bangomis, bet paprastai tariant, jos veikia labai netoli", – tikino R.Tranavičius.

Specialistas linkęs rinktis Saulės magnetinių bangų audros poveikio versiją.

Ir kariškiai nefiksavo jokios įrangos ar radijo ryšio gedimo.

Komentaras

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) teigia, jog, neturint konkrečios informacijos, sudėtinga vertinti, kodėl tokių trukdžių atsirado, kas jiems darė įtakos. Galimos įvairios trukdžių atsiradimo priežastys: dažniausia priežastis – sugedusi ar netinkamai veikianti pati įranga. Taip pat trukdžius gali kelti sugedusi įranga, pavyzdžiui, signalizacijos sistemos, televizinės antenos, nelegalūs ryšio slopintuvai. RRT, gavusi vartotojų pranešimus apie pastebėtus trukdžius, operatyviai imasi ieškoti tokių trukdžių priežasčių, su turima mobilia technine įranga vyksta į trukdžių sklidimo vietą. Taip pat įvairiuose miestuose esančiose stebėsenos stotyse tikrinamas radijo spektro darbas. Aptikę trukdantį signalą, kuris pažeidžia teisės aktų nuostatas, RRT specialistai įpareigoja trukdį keliančios įrangos / sistemos naudotojui pašalinti trukdžius per nustatytą terminą.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Geomagnetinė audra nespinduliuoja

Tokiu aukštu 2.4Ghz dažniu.Ji negalėjo pamaišyti.

Klaipėdietė

Kiek lietuviai mus gązdins,kad rusai mus užpuls,valstybei gal tai naudinga?Jau tikrai atsibodo,geriau dirbkite darbus ir galvokite,kaip padėti žmonėms gyventi tame skurde???

algiui-

Manai, kad labai protingas esi kacape? Dalbajobas suknistas ir tiek. Kodel?- pats pagalvok šūdu maiše.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS