Popiežius Pranciškus – kuklus dvasininkas, mėgstantis futbolą ir picą | kl.lt

POPIEŽIUS PRANCIŠKUS – KUKLUS DVASININKAS, MĖGSTANTIS FUTBOLĄ IR PICĄ

  • 0

Į Lietuvą atvykstantis popiežius Pranciškus buvo išdykęs vaikas ir mėgo žaisti futbolą, o užėmęs aukštas pareigas Bažnyčioje garsėjo savo kuklumu, jį išsaugojo ir tapęs popiežiumi.

81-erių Jorge Mario Bergoglio (Chorchė Marijus Bergoljas) 1936 metų gruodžio 17 dieną gimė Argentinos sostinėje Buenos Airėse imigrantų iš Italijos šeimoje.

Popiežiaus sesuo yra pasakojusi, kad iš Italijos jų tėvo šeima išvyko bėgdama nuo Benito Mussolinio fašistinio režimo. J. C. Bergoglio yra vyriausias iš penkių šeimos vaikų.

Būdamas mažas, būsimasis popiežius svajojo tapti mėsininku. Interviu jis yra pasakojęs, kad būtent taip atsakė, kai mama ir teta jo, tuo metu ketverių metų berniuko, paklausė, kuo norėtų būti užaugęs.

Pasakodamas apie savo vaikystę Buenos Airėse, popiežius  yra minėjęs, kad mėgo žaisti futbolą, nors jam ir nelabai sekėsi.

„Tokius, kurie žaisdavo kaip aš, vadindavo kietomis bulvėmis. Kitaip tariant, turinčiais dvi kaires kojas, – interviu Nyderlandų laikraščiui sakė Pranciškus. – Tačiau aš (vis tiek) žaisdavau ir dažnai būdavau vartininkas.“

Mokykloje, kurioje mokėsi, J. M. Bergoglio prisimenamas kaip „mažas velniukas“, kuris daugybos lentelės mokėsi šokinėdamas laiptais aukštyn ir žemyn.

J. C. Bergoglio yra dirbęs valytoju ir apsaugos darbuotoju klube. Baigęs mokyklą jis įgijo chemiko specialybę ir kurį laiką pagal ją dirbo.

Baigęs Buenos Airių universitetą, būdamas 22 metų amžiaus, jis įstojo į jėzuitų ordiną - Jėzaus draugiją - ir įgijo filosofijos licenciatą. Vėliau studijavo teologiją, o 1969-aisiais buvo įšventintas į kunigus. Jis taip pat yra studijavęs Čilėje ir Vokietijoje.

2001-aisiais tapęs kardinolu J. M. Bergoglio pagarsėjo dėl savo kuklumo. Į darbą jis dažnai vykdavo autobusu, pats gamindavo valgį ir reguliariai lankydavo lūšnynus, supančius Argentinos sostinę.

Jis sako nenorėjęs būti popiežiumi. Susitikimo su jėzuitų mokyklos moksleiviais metu į vieno iš vaikų klausimą jis juokdamasis atsakė, kad „norintieji būti popiežiumi, matyt, savęs nemyli“.

Tapęs popiežiumi, jis neapsigyveno prabangiuose popiežiaus apartamentuose, turinčiuose 10 kambarių ir pasirinko paprastą dviejų kambarių butą Vatikano viešbutyje „Domus Sanctae Marthae“ (Šv.Mortos namai). Čia jis gali priiminėti lankytojus ir valgyti su kitais žmonėmis viešbučio valgykloje, kur jis apsitarnauja pats ir, jei reikia, pasišildo maistą mikrobangų krosnelėje.

Pranciškus labai mėgsta picą. Jis yra sakęs, kad būdamas popiežiumi ilgisi galimybės neatpažintas išeiti pavalgyti picerijoje. Savo 81–ąjį gimtadienį jis pažymėjo surengdamas ligoninėje besigydantiems vaikais vakarėlį su keturių metrų ilgio pica.

Anksčiau popiežiaus gimtadienio proga tūkstančiai žmonių Vatikane sukosi tango ritmu, taip pažymėdami kitą Pranciškaus pomėgį.

2016 metais popiežius rengė „Gailestingumo penktadieniais“ vadinamą akciją ir lankėsi senelių namuose bei komos būklės ligonių klinikoje, narkomanų bendruomenėje, pabėgėlių centre, pas prieglobsčio prašytojus Graikijos Lesbo saloje, skyrė laiko sunkiomis proto ligomis sergantiems, lankė pasenusius ir sergančius kunigus, sergančius vaikus Krokuvoje, buvusias sekso verges.

Popiežius turi oficialias paskyras socialiniuose tinkluose „Instagram“ ir „Twitter“. Jo paskyrą „Instagram“ franciscus seka 5,7 mln. vartotojų, o „Twitter“ popiežius turi devynias paskyras skirtingomis kalbomis su maždaug 30 mln. sekėjų.

Popiežius nuo 1990-ųjų nežiūri televizoriaus. Išimčių jis nedaro net futbolui, kurį labai mėgsta. Pranciškus yra pasakojęs, kad per čempionatus Šveicarų gvardijos karys jam kiekvieną savaitę papasakoja, kaip sekasi jo palaikomai San Lorenzo komandai.

Mažai laiko popiežius skiria ir kitai žiniasklaidai – tik kas rytą dešimt minučių paskaito laikraštį.

GALERIJA

  • Popiežius Pranciškus – kuklus dvasininkas, mėgstantis futbolą ir picą
  • Popiežius Pranciškus – kuklus dvasininkas, mėgstantis futbolą ir picą
  • Popiežius Pranciškus – kuklus dvasininkas, mėgstantis futbolą ir picą
  • Popiežius Pranciškus – kuklus dvasininkas, mėgstantis futbolą ir picą
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS