Pradėti viešinti KGB agentų pranešimai | kl.lt

PRADĖTI VIEŠINTI KGB AGENTŲ PRANEŠIMAI

  • 8

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras pradėjo viešinti KGB agentų pranešimus. Juose - ataskaitos apie lietuvių išeivijos veiklą, pramoninį šnipinėjimą, Katalikų bažnyčią, asmenis, kuriuos sovietų valdžia laikė pavojingais savo ideologijai.

Tikimasi, kad šių pranešimų viešinimas visuomenei leis geriau suprasti, kaip veikė KGB ir jos šnipų tinklas.

Iš jau paskelbtų dokumentų aišku, kad KGB itin domino lietuvių išeivija Jungtinėse Valstijose ir Kanadoje. Štai agentas „Svetlov“ 1981 m. liepą informuoja savo operatyvininkui apie Ilinojaus universiteto lituanistikos katedros kūrimą. Agento „Karaliaus“ pranešimuose nuolat aprašoma Jungtinių Valstijų lietuvių emigrantų veikla, išeivijos veikėjai ir organizacijos. Agentas „Šarūnas“ teikia ataskaitas apie svarbiausią emigrantų spaudą.

Tikimasi, kad viešinant agentų pranešimus visuomenei ji geriau supras, kaip veikė KGB ir jos šnipų tinklas. Šnipų ataskaitos į interneto svetainę bus keliamos iki vasaros. Planuojama paviešinti kelis šimtus agentūrinių KGB agentų pranešimų.

Išsamiau – žurnalisto Jevgenijaus Bardausko reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Greičiau

liustraciją darykit swolaciai o ne vejus rašinėkit

Anonimas

Lietuvos komunistiniai-KGBistiniai paslemekai ESANTYS VALDZIOJE eilini karta kabina liaudziai makaronus ant ausu. Palikit mirusius ramybeje. Reikalaujam paskelpti DABAR ESANCIUS valdzioje komunistinius- KGBistinius isgamas. Jeigu neskialbia TAI REISKIA KAD JIE VISI YRA VALDZIOJE.. Washingtonui ir Briuseliui tie ISGAMOS labai TINKA kaip nususe suneliai gatavi uz apgrauzta kaula parduoti Tevyne ir papjauti TEVA ir MOTINA.

Miknius

Kaip ten buvo KGB laikais - "darbo žmonių pageidavimu paviešinsime jūsų nurodytus agentus." Kas gi eis prieš tokią žmonių valią?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS