Prakalbo apie raginimus R. Karbauskiui trauktis iš frakcijos seniūno posto | kl.lt

PRAKALBO APIE RAGINIMUS R. KARBAUSKIUI TRAUKTIS IŠ FRAKCIJOS SENIŪNO POSTO

„Valstiečių“ frakcijoje auga nepasitenkinimas jos lyderiu Ramūnu Karbauskiu. Esą daugiau nei pusšimtis Seimo narių turi taikstytis su tuo, kad kai kurie klausimai stumiami buldozeriu, neįsiklausoma į frakcijos kolegų nuomonę, o nauji siūlomi parlamentiniai tyrimai tėra skirti tik „valstiečių“ lyderio nuoskaudoms patenkinti.

Parlamentaras Justas Džiugelis sako, jei situacija nesikeis, planuoja raginti partijos lyderį trauktis iš frakcijos seniūno posto. R. Karbauskis sako nesitrauksiantis ir visa tai vadina Seimo nario kliedesiais.

Avelės, balsuojančios taip, kaip nori R. Karbauskis. Taip apie dalį savo frakcijos kolegų sako neįvardytas panoręs likti „valstietis“. Jo teigimu, frakcijoje sprendimus priima tik du žmonės – Agnė Širinskienė ir partijos lyderis, kitiems lieka paklusti. Naujausia nesutarimų priežastis frakcijoje – specialios komisijos, skirtos pratęsti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) tyrimą, kūrimas. Frakcijoje yra teigiančių, kad šis tyrimas skirtas R. Karbauskio nuoskaudoms patenkinti, klausimai selektyvūs, skirti konservatoriams skandinti, įkąsti prezidentei. Vytautas Bakas jau pagrasino pasitrauksiąs iš frakcijos, jei tyrimas bus inicijuotas.

Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nario J. Džiugelio teigimu, praėjusią savaitę frakcijoje už komisiją balsuota taip, kaip to norėjo R. Karbauskis, nereaguota į kolegų prašymus praplėsti klausimus, kad jie apimtų ne tik 2008–2016 metų laikotarpį, bet ir Gedimino Kirkilo, kuris šiuo metu yra „valstiečių“ koalicijos partneris, vyriausybės valdymo periodą, kai buvo sukurtas prieštaringai vertinamas LEO LT.

„Reikėtų ne selektyviai nustatyti klausimus, juos išsidiskutuoti iš pradžių frakcijos viduje, o ne stumti buldozeriu to, kas yra naudinga frakcijos lyderiui – tam, kad susirinktų politinius dividentus. Jeigu parlamente vadovautumėmės keršto teorijomis, tik galių demonstravimu ir pan., tai nei parlamentas toli tokiu keliu nenuvažiuos, nei valstybei tai yra į naudą“, – aiškina J. Džiugelis.

Justas Džiugelis/K.Kavolėlio (BFL) nuotr.

„Labai keista, kad kažkas ima sakyti, jog kai kurie klausimai selektyvūs, jeigu jokių klausimų nėra patvirtinta. Ir kaip tik prašyta visų prisidėti, kad klausimai būtų plačiai apimantys ir tokie, kokių tikisi visi“, – atkerta R. Karbauskis.

Labai keista, kad kažkas ima sakyti, jog kai kurie klausimai selektyvūs, jeigu jokių klausimų nėra patvirtinta.

Dešiniąja R. Karbauskio ranka įvardijama A. Širinskienė atmeta kolegų teiginius, kad komisija kuriama susidoroti su politiniais oponentais. Pasak parlamentarės, komisijos tyrimo laikotarpį padiktavo Seimo NSGK išvados, frakcija tam pritarė, tad šią savaitę nutarimas keliaus į Seimo salę, o sprendimas dėl komisijos kūrimo čia bus svarstomas rudens sesijoje.

„Šiuo atveju mes kalbame tik apie du frakcijos kolegas. Aš manau, kad normalu, jog frakcijoje yra nuomonių įvairovė, diskusijos ir tai yra demokratijos požymis. Kol kas apie laikotarpio keitimą mes nediskutavome“, – sako A. Širinskienė.

LRT TELEVIZIJOS laidos „Panorama“ žiniomis, keli „valstiečiai“ jau artimiausiomis dienomis pateiks siūlymus išplėsti tyrimą, į jį įtraukiant ir 2004–2006 m. socialdemokratų valdymo laikotarpį. Konservatorių vadovas sako, kad ši komisija dar kartą įrodo, jog „valstiečiai“ su politiniais oponentais susidoroti pasitelkia visas priemones, ieško naujų skandalų ir taip diskredituoja Seimą.

„Tuo pačiu aš noriu priminti, kad visi mėginimai užduoti Seime klausimus dėl „Agrokoncerno“, dėl R. Karbauskio veiklos, nesulaukdavo jokio net mažiausio palaikymo. Tai akivaizdu, kad net nebandoma imituoti objektyvumo, tai yra tiesiog politizuotas, politinis tyrimas“, – teigia Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis/BFL nuotr.

Pasak J. Džiugelio, jei frakcijoje situacija nesikeis, rimtai svarstys apie pasitraukimą iš jos. Parlamentaras teigia, kad tarp „valstiečių“ vis daugiau nepatenkintųjų, kurie jau artimiausiu metu trauktis iš seniūno pareigų ketina siūlyti R. Karbauskiui.

„R. Karbauskis savo reputacijai kirto didelį smūgį su Gretos (Kildišienės – LRT.lt) skandalo melavimu, po to aklai dangstydamas, gindamas Bronių Markauską ir su tam tikrais balsavimais. Jo reputacija, deja, frakcijoje negerėja, o tik blogėja. Turėtų labai gerai pagalvoti, ar nebūtų verta užleisti frakcijos, didžiausios parlamentinės frakcijos, seniūno kėdės tam žmogui, kuris iš tikrųjų yra politikas, o ne verslininkas“, – mintimis dalinasi J. Džiugelis.

Pasak R. Karbausklio, J. Džiugelis tiesiog pavargo sesijos metu ir jis negali paaiškinti tokio kolegos elgesio: „Bet visa tai, ką jis šneka, reikia kokiu veiksmu įrodyti. Tegul atsiranda tie žmonės, iškelia tą klausimą ir t.t. Dabar visa tai yra kliedesiai, Seimo nario kliedesiai apie tai, kaip jis norėtų, kad būtų. Jeigu man vienas Seimo narys, kuris yra kažkuo nepatenkintas, pareikš nepasitikėjimą, tai aš lygiai taip pat galiu nepasitikėjimą juo.“

Pirmasis durimis trenkė ir iš „valstiečių“ frakcijos pernai išėjo Bronius Matelis. Prieš mėnesį „valstiečius“ paliko ir Povilas Urbšys, kai Seimas atmetė opozicijos siūlymą sudaryti parlamentinę komisiją, turėjusią aiškintis ne tik žemės koncentraciją vienose rankose, bet ir R. Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“ žemės nuomą iš politiko artimųjų.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Pilietis

Ką tas Džiugelis veikia Seime? Sveikiems neleidžia dirbti sąžiningai .Jam ne vieta seime, jį reikia atleisti.O R.Karbauskis turi būt ten kur dabar yra.Kam nepatinka R.Karbauskas,tas ir turi traukti iš Seimo.

...

Vai kaip svyla 'konservų' uodega, oh kaip siusti pradėjo, visas savo 'šestiorkas' pakėlė; žino broileriukas kas jų laukia, ŽINO savo 'griekus'; - stiprybės 'valstiečiams' !

Anonimas

kol kas landsberginiams sekasi vadovautis kgbistiniais metodais ir skaldyti Lietuvą ,visur paperka arba inflirtuoja ,kaip Palucką į socdemus ir skaldo partijas ,kas buvo niekas tas tapo viskuo žydiškas komunizmo principas ,kvailinti tokius, kaip tas vėžymėlyje žmogelis ,arba Maldeikienė ,kuri tapo pajuokos objektu .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS