Prezidentė: „MG Baltic“ – kaip oligarchai, bet pagrindo naikinti LNK licencijos nėra | kl.lt

PREZIDENTĖ: „MG BALTIC“ – KAIP OLIGARCHAI, BET PAGRINDO NAIKINTI LNK LICENCIJOS NĖRA

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad verslo koncerno „MG Baltic“ veikla yra oligarchinio veikimo pavyzdys, bet teisinio pagrindo naikinti koncerno valdomos LNK televizijos licencijos šiuo metu nėra.

„Dar aš kai pradėjau kalbėti apie oligarchinį įsigalėjimą Lietuvoje, tai kaip tik klasikinis oligarchų apibrėžimas ir yra, kada verslas susilieja su politika ir turi savo žiniasklaidos priemones savo interesams siekti, kurie ne visuomet atitinka viešo intereso. Tai matome klasikinį to pavyzdį būtent „MG Baltic“ veikloje“, – antradienį transliuotame interviu Žinių radijui sakė šalies vadovė.

Ji teigė, jog pagal dabartinę situaciją pagrindo naikinti LNK licenciją nėra.

„Bet čia norėčiau labai taip pat nekeliant lūkesčių aiškiai pasakyti, kad Lietuva yra teisinė valstybė ir mes turime įstatymus, kurie numato pagrindus, kada gali būti licencija atimta ar sustabdyta, ar pristabdyta. Žinome, kad tai gali daryti ne bet kas, o Lietuvos ir radijo televizijos komisija ir kad visuomenės informavimo įstatymas labai aiškus ir jo pagrindai taip pat aiškūs. Todėl labai atsakingai galėčiau atsakyti, kad esant dabartinei situacijai bent LNK atžvilgiu šis įstatymas tokių pagrindų nenumato, kad galėtų būti sustabdoma licencija“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Apie galima licencijų naikinimą kai kurioms žiniasklaidos priemonėms praėjusią savaitę užsiminė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas.

„Manau, skubiai reikia daryti, priimti sprendimus, ar galima žiniasklaidą naudoti taip, kaip jinai buvo naudojama, nes tai yra licencijuojama veikla. Ji turi tarnauti viešiesiems interesams, tai yra verslas, bet tai yra licencijuojama veikla. Tu, jeigu, pavyzdžiui, gauni licenciją ginklui ir šaudysi centre, jis bus atimtas. Čia buvo šaudoma į valstybę, tai tie, kas šaudo į valstybę, turėdami žiniasklaidą, juos reikia tiesiog patraukti“, – interviu LRT laidai „Savaitė“ sekmadienį kalbėjo V. Bakas.

Pirmadienį BNS politikas teigė išdėstęs tik savo nuomonę ir kol kas konkrečių sprendimų nesiūlantis, jie bus pateikti patvirtinus NSGK tyrimo išvadas.

Koncernas „MG Baltic“ V. Bako svarstymus vadino neleistinu spaudimu žiniasklaidai ir ją kontroliuojančioms institucijoms.

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pirmininkas Edmundas Vaitekūnas BNS sakė, kad šiuo metu teisininkai vertina viešai paskelbtą VSD informaciją apie LNK televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ veiklą.

Jis sako, kad Visuomenės informavimo įstatymas numato komisijai prievolę neišduoti transliavimo licencijos, jei yra galimų grėsmių nacionaliniam saugumui ar žiniasklaidos priemonės steigėjai susiję su nusikalstamomis grupuotėmis. Tačiau nėra įtvirtinta mechanizmo, kaip galėtų būti naikinama anksčiau išduota licencija.

Anot jo, jei vis dėlto Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija pateiktų tokios informacijos, galimybė stabdyti licenciją būtų svarstoma.

Praėjusį pirmadienį paviešintame VSD rašte Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui teigiama, kad koncernas „MG Baltic“, tenkindamas savo interesus, buvo sukūręs ilgalaikę veikimo strategiją, kurią, departamento vertinimu, galima vertinti kaip destruktyvią veiklą, galinčią destabilizuoti valstybės sąrangą ir demokratinę politinę sistemą ir todėl keliančią grėsmę nacionaliniam saugumui.

„Strategijai įgyvendinti pasitelkiami politikai, valstybės tarnautojai ir pareigūnai, kurie įtraukiami įvairiais neteisėtais būdais – renkant konfidencialią ar kompromituojančią informaciją, paperkant, šantažuojant, manipuliuojant informacija. Daugeliu atvejų panaudojamos MG (arba susijusių bendrovių) valdomos žiniasklaidos priemonės, per kurias daromas „spaudimas“ ar siūlomos viešinimo, įskaitant ir politinę reklamą, paslaugos“, – rašoma VSD išvadoje.

Koncernas „MG Baltic“ anksčiau teigė, kad žvalgybos informacijos apie koncerno įtaką politiniams procesams paviešinimas yra tiesioginis spaudimas baudžiamąją bylą dėl politinės korupcijos nagrinėsiantiems teisėjams. Koncernui šioje byloje pateikti kaltinimai  papirkimu ir prekyba poveikiu.

Koncerno prezidentas Darius Mockus teigė, kad VSD dokumentas Seimo nariams yra „nuomonių ir prielaidų kratinys“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kaunietis

na, kad ši tv melagė ir ...pasipūtusi , aišku jei ne visiems , tai didžiąjai daliai žiūrovų. Iš ko tai matosi . Jie labai NORI SUSIREIKŠMINTI, kad ir tokiais pvz., sakykime per jų žinias [ žinių vedėjas] dažnai išpučiami skaičiai [ pasitikrinkite ]. Ar per reklamą meluojama , norint privilioti daugiau žiūrovų [ ten kur sako , kad pirmauja pagal žiūrimumą. Skaičiai žiūrovų ar už praeitus metus , ar šių metų po pirmo, antro, trečio...mėnesių būdavo visada toks pats "mus žiūrėjo 2,7 milijono..."]

SUSIJUSIOS NAUJIENOS