Raseinių rajone įtariama tarša senais pesticidais | kl.lt

RASEINIŲ RAJONE ĮTARIAMA TARŠA SENAIS PESTICIDAIS

Raseinių rajone Ražaitėlių ir Šienlaukio vandentiekio geriamajame vandenyje nustačius didelį kiekį arseno, taršos priežasčių ieškantys aplinkosaugininkai įtaria, kad kalti seni pesticidai.

Aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Raseinių  rajono agentūros vedėjas Gediminas Tamašauskis BNS sakė, kad dabartinė veikla aplink vandenvietes tokios koncentracijos taršos sukelti negalėtų.

„Pasitelkęs literatūrą, pasitelkęs internetą, įtariu, kad greičiausiai yra vadinamoji istorinė tarša, senų laikų palikimas. Ten yra neaktyviai apgyvendintos vietos, maži kaimukai, ten taršos šiuo metu tikrai nėra. Ieškome istorinės taršos ir vienoje vietoje radome – Ražaitėliuose, už kokių 50–70 metrų nuo gręžinio, radome sovietinę daržinę, prikrautą senų maišų su kažkokia chemija. Aiškinamės, kokia tai medžiaga, kam ji buvo naudojama“, – BNS pasakojo G.Tamašauskis.

Kaip skelbė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas, dėl Ražaitėlių ir Šienlaukio vandenvietėse nustatyto normą viršijančio arseno kiekio praėjusią savaitę gyventojai, vartojantys minėtų vandenviečių geriamąjį vandenį, informuoti apie galimą pavojų sveikatai.

Bendrovės „Raseinių vandenys“ atstovas Algirdas Kumpikevičius BNS antradienį sakė, kad gyventojai perspėti tiekiamo vandens nenaudoti maistui, neturintiems šulinių gyventojams geriamasis vanduo atvežamas. Anot jo, prie minėtų vandenviečių Ražaitėliuose prisijungę 10, Šienlaukyje – 30 sodybų.

„Mes kreipėmės į savivaldybę ir savivaldybė, kaip pagrindinis akcininkas, spręs, kaip toliau elgtis. Galutiniai sprendimai bus padaryti savivaldybėje, dabar sprendžiame, ką padaryti: ar naujus gręžinius išgręžti, ar paduoti vandenį iš kitos gyvenvietės. Tai gali užtrukti ir pusę mėnesio, ir mėnesį, kol atnaujinsime vandens tiekimą“, – pasakojo A.Kumpikevičius.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Raseinių skyriaus vedėja Jovita Endrikė BNS teigė, kad gyventojai kol kas nesikreipė dėl negalavimų, kuriuos būtų galėjęs sukelti arsenas. Jos teigimu, šio sunkiojo metalo sukeltos ligos gali pasireikšti ir ne iš karto.

„Tai yra sunkusis metalas, jis patekęs į žmogaus organizmą nelinkęs pasišalinti, linkęs kauptis. Jis gali būti viena iš susirgimo priežasčių, gali sukelti mažakraujystę, galvos skausmus, nuplikimą, kvėpavimo takų ligas“, – pasakojo ji.

Pasak Sveikatos centro, arsenas į aplinką patenka iš chemijos, farmacijos, elektronikos, tekstilės, optikos, energetikos, trąšų pramonės įmonių ir jų gaminių. Arseno yra ir akmens anglies pelenuose. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS