„Reporteriai be sienų“ sveikina Lietuvos sprendimą priglausti Rusijos žurnalistą | kl.lt

„REPORTERIAI BE SIENŲ“ SVEIKINA LIETUVOS SPRENDIMĄ PRIGLAUSTI RUSIJOS ŽURNALISTĄ

  • 0

Žiniasklaidos laisvę ginanti organizacija „Reporteriai be sienų“ antradienį paragino Interpolą išbraukti Lietuvoje prieglobstį gavusį Rusijos žurnalistą Andrejų Nekrasovą iš ieškomų asmenų sąrašo.

Prancūzijoje įsikūrusios organizacijos atstovas Johannas Bihras (Johanas Biras) pasveikino Lietuvos sprendimą, sakydamas, kad kaltinimai turto prievartavimu žurnalistui pateikti dėl jo profesinės ir politinės veiklos.

„Esame patenkinti, kad A.Nekrasovui suteiktas prieglobstis. Tai buvo gana greitas sprendimas. Dabar tikimės, kad Interpolas išbrauks A.Nekrasovo pavardę iš Interpolo sąrašo, nes tai vis dar jam kelia grėsmę“, - interviu BNS telefonu sakė J.Bihras.

A.Nekrasovas pirmadienį BNS patvirtino, kad Migracijos departamentas suteikė jam politinį prieglobstį.

Rusijoje A.Nekrasovui iškelta baudžiamoji byla už turto prievartavimą. Pareiškimą dėl to padavė buvęs koncerno „Kalashnikov“ generalinis direktorius, šiuo metu Rusijos federalinės valstybės sienos infrastruktūros plėtros agentūros vadovas Konstantinas Busiginas. Pats A.Nekrasovas šį ieškinį vadina asmeninių sąskaitų suvedinėjimu už jo veiklą profsąjungoje, kuri vyko 2013 metais. A.Nekrasovas koncerne, kuriam vadovavo D.Busiginas, su profesine sąjunga siekė pakelti minimalų darbo užmokestį.

Rusijoje žurnalistui grėsė 15 metų kalėjimo.

Rusijoje, Udmurtijos Respublikoje gyvenęs A.Nekrasovas į Lietuvą atvyko birželio mėnesį. Kai liepos mėnesį jis vyko į Kiprą, šalies teisėsauga jį sulaikė remdamasi Rusijos išduotu Interpolo orderiu. Kipre paprašęs politinio prieglobsčio A.Nekrasovas buvo išsiųstas į Lietuvą, remiantis Europos Sąjungos teise, pagal kurią prieglobsčio prašymas turi būti nagrinėjamas šalyje, į kurią asmuo atvyksta pirmiausia.

Maskva pasmerkė šį Kipro sprendimą ir paragino Lietuvą išduoti A.Nekrasovą Rusijoje.

Gyvendamas Rusijoje A.Nekrasovas buvo tinklaraštininkas, dalyvavo įvairioje visuomeninėje, politinėje veikloje. Jis 2012 metais kaip opozicinės partijos Jabloko atstovas kandidatavo į Udmurtijos parlamentą, tačiau nesėkmingai.

Lietuvoje jis žada užsiimti nedideliu verslu ir mokytis lietuvių kalbos.

Rusija „Reporteriai be sienų“ sudarytame žiniasklaidos laisvės reitinge užima 152 vietą iš 180. Lietuvai indekse skirta 31-oji vieta.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS