Sausio 13-osios bylą tyręs buvęs prokuroras sulaukė kaltinimų Rusijoje | kl.lt

SAUSIO 13-OSIOS BYLĄ TYRĘS BUVĘS PROKURORAS SULAUKĖ KALTINIMŲ RUSIJOJE

Rusijos Tyrimų komitetas buvusiam Lietuvos prokurorui Simonui Slapšinskui, tyrusiam rezonansinę Sausio 13-osios bylą, pareiškė kaltinimus už akių.

Komitetas informavo, kad S. Slapšinskas kaltinamas „neteisėtu Rusijos piliečių baudžiamuoju persekiojimu“, susijusiu su 1991-ųjų sausio 13-osios įvykiais Vilniuje.

„Esminė komiteto tyrimo kryptis – toliau peržiūrima baudžiamoji byla dėl neteisėto Rusijos piliečių traukimo baudžiamojon atsakomybėn Lietuvoje, tarp jų – buvusių sovietinės armijos kariškių, teisėsaugos darbuotojų, Lietuvos Komunistų partijos narių, kad jie sukėlė civilių gyventojų mirtį ir kūno sužalojimus užtikrindami viešąją tvarką Vilniuje, 1991-ųjų sausį“, – sakė Tyrimų komiteto atstovė Svetlana Petrenko.

Rusijos tyrėjai sako nustatę, jog S. Slapšinskas buvo atsakingas už šiuos veiksmus, nes anksčiau ėjo Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pareigas ir kartu su kolegomis surašė kaltinamąjį aktą Rusijos piliečiams.

Pažymima, kad 2015-aisiais S. Slapšinskas perdavė bylą nagrinėti teismui.

„Slapšinskui už akių pateikti kaltinimai dėl neteisėto žinomai nekaltų piliečių traukimo baudžiamojon atsakomybėn“, – sakė S. Petrenko.

Rusijos teisėsauga laikosi pozicijos, kad sausio įvykių metu Lietuva „nebuvo nepriklausoma respublika ir priklausė SSSR“, o sovietų kariniai daliniai „atliko savo tarnybos pareigą“ ir veikė pagal Sovietų Sąjungos įstatymus.

Rusija dar pernai liepą paskelbė pradėjusi tyrimą dėl Lietuvos teisėjų ir prokurorų, susijusių su Sausio 13-osios bylos nagrinėjimu.

S. Petrenko yra sakiusi, kad Rusijos piliečiams pateikti kaltinimai nėra grindžiami objektyviais įrodymais.

Lietuvos URM Rusijos teisėsaugos veiksmus pavadino „atviru spaudimu Lietuvai, jos teismams ir teisėtvarkos pareigūnams“.

S. Slapšinskas Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamentui vadovavo 2011-2016 metais. Nuo 2016-ųjų S. Slapšinskas dirba advokatu.

S. Slapšinskas: tai – politinis persekiojimas

Rusijos teisėsaugos už akių šios šalies piliečių persekiojimu kaltinamas buvęs prokuroras Simonas Slapšinskas teigia, jog tai – politinis persekiojimas.

„Jokių oficialių dokumentų aš nesu gavęs. Tai yra elementarus politinio pobūdžio persekiojimas ir nieko daugiau, tai yra politiškai motyvuotas baudžiamasis persekiojimas“, – BNS sakė S. Slapšinskas.

Rusijos kaltinimus vadina bandymu klaidinti visuomenę

Buvusį Lietuvos prokurorą Simoną Slapšinską už akių apkaltinusi Rusijos teisėsauga tokiu būdu neteisėtai bando paveikti Lietuvos prokurorus bei klaidinti visuomenę.

„Tokie užsienio valstybės pranešimai, kuriuose kartu platinami ir melagingi teiginiai apie Sausio 13-osios įvykius bei Lietuvos suverenumą, vertintini tik kaip bandymai neteisėtai paveikti savo pareigas vykdančius Lietuvos prokurorus, teisėjus, kitus pareigūnus bei siekis klaidinti visuomenę. Tokie užsienio valstybės sprendimai kitos valstybės pareigūnų atžvilgiu prieštarauja teisingumo principams, kuriais vadovaujasi demokratinės teisinės valstybės“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Prokuratūra teigia iš Rusijos negavusi jokių oficialių pranešimų apie galimai Lietuvos teisėjų bei prokurorų atžvilgiu pernai pradėtą baudžiamąjį persekiojimą bei pareikštus kaltinimus.

Apie Rusijos Tyrimų komiteto kaltinimus S. Slapšinskui pirmadienį pranešė Rusijos naujienų agentūra „Interfax“. Pranešime teigiama, kad su rezonansine Sausio 13-osios byla dirbęs S. Slapšinskas už akių kaltinamas „neteisėtu Rusijos piliečių baudžiamuoju persekiojimu“.

Rusija dar pernai liepą paskelbė pradėjusi tyrimą dėl Lietuvos teisėjų ir prokurorų, susijusių su Sausio 13-osios bylos nagrinėjimu. Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamentui S. Slapšinskas vadovavo 2011-2016 metais. Nuo 2016-ųjų jis dirba advokatu.

Prokuratūra reaguodama į kaltinimus S. Slapšinskui pirmadienį pranešime priminė, jog dar praėjusių metų gruodį paskelbė apie atliekamą tyrimą dėl galimo šnipinėjimo Rusijai.

Jame įtarimai pateikti neįvardijamam „visam tinklui asmenų“, tarp jų – buvusiam Socialistinio liaudies fronto lyderiui Algirdui Paleckiui, kuris nuo praėjusių metų spalio iki šiol yra suimtas. Tąkart pranešta, kad suimta yra ir daugiau asmenų, tačiau jų tapatybės neatskleistos.

„Lietuvos prokuratūra taip pat pabrėžia, kad siekiant apsaugoti Lietuvos pareigūnų teisėtus interesus, nuolat bendradarbiaujama ir keičiamasi aktualia informacija su atsakingais asmenimis bei institucijomis“, - pirmadienį pranešime teigia Generalinė prokuratūra.

Ji taip pat pažymi, kad sprendimą Sausio 13-osios byloje Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija turėtų skelbti jau kitą savaitę – kovo 27 dieną.

Kaltinimai dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų veikiant organizuotoje grupėje pateikti 67 Rusijos Federacijos, Ukrainos ir Baltarusijos Respublikos piliečiams, 1991 metais ėjusiems vadovaujančias pareigas Sovietų Sąjungos komunistų partijoje, Gynybos, Vidaus reikalų ministerijose, Valstybės saugumo komitete (KGB), jų sukarintuose padaliniuose.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

faktas

jie jau visiems zinomi pasaulyje

zelemunčikas

Visai nenustebins,jeigu sakys,kad tankai buvo amerikonų,o tie kareiviai buvo ne iš Pskovo galvažudžių divizijos.

Nuva

ir surado pagrinda.O KAS TOLIAU..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS