Seimas nesutiko svarstyti siūlymo švelninti taisykles pranešant apie savižudybę | kl.lt

SEIMAS NESUTIKO SVARSTYTI SIŪLYMO ŠVELNINTI TAISYKLES PRANEŠANT APIE SAVIŽUDYBĘ

  • 3

Seimas nesutiko svarstyti siūlymo švelninti taisykles, kaip pranešti apie savižudybę, Seime anksčiau uždraudus skelbti jos būdą ir galimus motyvus.

Keli opoziciniai Seimo nariai siūlė nustatyti, kad būtų draudžiama nurodyti savižudybės ar mėginimo nusižudyti būdus antraštėse bei televizijos laidų anonsuose, o bet kokiame turinyje – detales, tačiau parlamentas šią savaitę nesutiko klausimo net įtraukti į sesijos darbų planą.

Pataisas pristatyti norėjęs konservatorius Mykolas Majauskas tvirtino, kad Seimo nustatyti apribojimai sukuria kuriozišką situaciją.

„Mes ne­ga­lė­tu­me pa­sa­ky­ti, kad Ro­mas Ka­lan­ta nu­si­žu­dė pro­tes­tuo­da­mas prieš ta­ry­bi­nį re­ži­mą, nes įsta­ty­mas drau­džia tai ra­šy­ti. Mes ne­ga­lėtu­me pa­sakyti, kas įvy­ko su Pi­lė­nais, nes įsta­ty­mas drau­džia skelb­ti sa­vi­žu­dy­bės būdą. Mes ne­ga­lė­tu­me pa­sa­ky­ti, kuo bai­gė­si Ro­meo ir Džiul­je­tos gy­ve­ni­mas, nes įsta­ty­mas drau­džia ro­man­ti­zuo­ti“, – sakė M. Majauskas.

Pataisas dėl draudimo skelbti savižudybės būdą inicijavęs „valstietis“ Robertas Šarknickas tvirtino, kad istorinių faktų įstatymas nedraudžia aprašyti, o M. Majauską kaltino viską „sumalant į vieną krūvą“.

„Ko­dėl jūs ne­da­ro­te iš­im­ties is­to­ri­niams įvy­kiams, o vis­ką su­ma­la­te į vie­ną krū­vą? Gal čia ga­li­ma ras­ti kom­pro­mi­są, jei­gu jums truk­do is­to­ri­niai įvy­kiai, ku­rie iš es­mės iš tik­rų­jų ne­truk­do“, – piktinosi parlamentaras.

„Pa­ci­tuo­siu tai, ką ra­šo Vil­niaus uni­ver­si­te­to So­cio­lo­gi­jos ty­ri­mų cen­tras, vie­nin­te­lis toks kom­pe­ten­ci­jos cen­tras čia, Lie­tu­vo­je, ten yra be ga­lo daug spe­cia­lis­tų. Jie sa­ko, kad pa­gal įsta­ty­mą ži­niask­lai­da nuo šiol ne­ga­li pa­ra­šy­ti, kad 1972 metų ge­gu­žės 14 dieną R. Ka­lan­ta, pro­tes­tuo­da­mas prieš ta­ry­bi­nį re­ži­mą (mo­ty­vas), su­si­de­gi­no (bū­das). Taip iš­ei­tų, kad nuo šiol ži­niask­lai­da tu­rė­tų ap­si­ri­bo­ti la­ko­niš­ka ži­nu­te, kad 1972 metų ge­gu­žės 14 dieną R. Ka­lan­ta tie­siog nu­si­žu­dė“, – kalbėjo M. Majauskas.

Rugsėjį „valstiečio“ R. Šarknicko iniciatyva Seimas priėmė Visuomenės informavimo įstatymo pataisą, kuri uždraudė skelbti savižudybės ar bandymo nusižudyti motyvus, priemones ir būdus. Iki tol tokią informaciją drausta skelbti tik antraštėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

zelemunčikas

Nusižudymo būdų šiais laikais begalybė,tik priežastis daugiausiai viena-žmogus negauna pachmielo.

Nerijus

Jeigu neirasys budo, gali nukenteti istorija. Nes ateities kartos nezinos, kodel ivyko viena ar kita savizudybe. Ir nereikia sarkazmo apie R. Kalanta.

...

Kas pasiūlys geriausius nusižudymo būdus seimūnams? (kiekvienam - pagal jo būdą; - kaip siūlytumėt Dėdulei šią ašarų pakalnę palikt?)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS