„Šiandien prieš 100 metų“: kaip sukurta lietuviška trispalvė | kl.lt

„ŠIANDIEN PRIEŠ 100 METŲ“: KAIP SUKURTA LIETUVIŠKA TRISPALVĖ

  • 5

1918 metų balandžio 25 dieną  Lietuvos Taryba vienbalsiai, be diskusijų patvirtino svarbiausią mūsų šalies – kaip ir kiekvienos šalies – valstybingumo ženklą – vėliavą.

Vis dėlto, kokia turėtų būti Lietuvos vėliava, sugalvojo ne tarybos nariai. Jie be išlygų pritarė specialios komisijos, sprendusios tautinės vėliavos klausimą, protokolui, kuris buvo priimtas vos prieš kelias dienas.

Komisijos nariai – daktaras Jonas Basanavičius, dailininkas Antanas Žmuidzinavičius ir archeologas Tadas Daugirdas, apsvarstę įvairius siūlymus nusprendė, kad Lietuvai priimtiniausia trispalvė vėliava – raudona, žalia ir geltona.

Tačiau šios trys  spalvos atsirado ne iš karto – mūsų trispalvės istorija ilga ir sudėtinga.

Pasak istoriko ir heraldikos žinovo Edmundo Rimšos, nepaisant to, kad trispalvė  buvo patvirtinta prieš 100 metų, diskusijos dėl jos virė dar ilgai.

O mūsų herbo istorija siekia net XIV amžių. Dėl jo ilgų diskusijų nebuvo. Istorinis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės raitelis atkūrus nepriklausomybę tapo Lietuvos respublikos herbu.

Himnas – Vinco Kudirkos „Tautiška giesmė“ – prieš 100 metų taip pat jau buvo gerai žinoma ir giedama, tačiau abejojančių jos tinkamumu vis dėlto atsirado.

Lygiai prieš 100 metų Lietuvos Taryba ėmė ruoštis ir nepriklausomybės iškilmėms. Tai turėjo būti 3 dienas truksianti visos Lietuvos šventė. Tačiau ji 1918 metais taip ir neįvyko.

Kodėl – atsakymus į šį ir kitus klausimus atskleis profesorius Liudas Mažylis trečiadienio vakarą, 21.00 val., iš karto po „Panoramos“.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Jokūbas Beržanskis

visi kurie rašo neigiamus komentarus tie nemyli LIETUVOS.

Kazys

Dabartinė valdžia taip apšiko tà vėliavà, kad šlykštu man į ja žiūrėt.

Anonimas

Uztat reikia paklot nemenkai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS