Šiaulių aikštėje planuojama išmontuoti sovietų karius įamžinantį obeliską | kl.lt

ŠIAULIŲ AIKŠTĖJE PLANUOJAMA IŠMONTUOTI SOVIETŲ KARIUS ĮAMŽINANTĮ OBELISKĄ

Šiaulių valdžia paskelbė ketinanti išmontuoti centrinėje miesto aikštėje esantį sovietų karius įamžinantį paminklą.

Rusijos atstovai anksčiau yra pareiškę, jog obelisku vadinamo monumento nugriovimas sumenkintų karių atminimą.

Šiaulių vicemeras Domas Griškevičius BNS teigė, jog minimoje aikštės dalyje išliks šiuo metu esantys takai, tačiau penki joje esantys karių antkapiai bus nuleisti žemiau.

„Išlaikant visas pagarbos tradicijas bus nuleidžiami žemiau penki aikštėje esantys tokie vadinamieji antkapiai, o ten esantis obeliskas natūraliai yra nuimamas“, – sakė politikas.

Pasak jo, Prisikėlimo aikštės dalis, kur yra sovietų karių kapavietė, bus ramybės zona.

Šią savaitę Šiaulių miesto savivaldybė pasirašė 6,5 mln. eurų sutartį su įmone „Šiaulių plentas“ dėl didžiosios dalies aikštės rekonstrukcijos.

Projektas neapima tos aikštės dalies su kapaviete, tačiau savivaldybė artimiausiu metu ketina skelbti viešąjį pirkimą ir jos tvarkymui.

Šioje aikštės dalyje stovi obeliskas, ant monumento užrašyta, kad jis skirtas „tarybiniams kariams, žuvusiems 1941-1945 metų kare“. Čia palaidota apie 50 sovietų karių.

Rusija yra teigusi esanti pasirengusi finansiškai prisidėti prie aikštės dalies remonto, tačiau su sąlyga, kad obelisko išvaizda nepakis. Galimą paminklo išmontavimą ji yra pavadinusi necivilizuotu.

Tačiau Šiaulių valdžia teigia, kad dar sovietmečiu Prisikėlimo aikštės antžeminė dalis buvo keičiama tris kartus, o joje šiuo metu esantis obeliskas yra pasenęs.

„Neskirstome žuvusiųjų pagal tautybes, atiduodame deramą pagarbą, bet kaip ten bebūtų, po sovietmečio praėjo 27 metai ir praeityje likti negalime“, – sakė D. Griškevičius.

„Aikštė įgauna visai kitą veidą ir siekis yra, kad ji būtų vieninga. Mūsų tikslas yra šiuolaikinėmis medžiagomis atnaujinti visą teritoriją, įskaitant ir šitą vietą“, – pridūrė jis.

Prisikėlimo aikštę planuojama rekonstruoti iki 2019 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Alberta A.

Netinka mūsų šalyje nei hitlerininkų , nei raudonųjų rusų paminklai. Kaip kad netiko nei carinių rusų , nei kaizerinių vokiečių . O kokia partija valdė tą jūsų miestą 1991 m. rugpjūčio mėn .? Tada buvo masiškai nukeliami leninai . Tada Maskvoje pralaimėjo komunistų sąmokslas.

Antibalalaika

Tai važiuok pas savo vatnikus. Sibire daug nemokamų bakužių..

To Nusisneketojui

kodel dabar laisvoj Lietuvoj nestatomi ir nedalinami uz dyka butai? Rusu laikais uz dyka gaudavo butus. O dabar? Kas tik gali visi bega is tos laisvos Lietuvos. Tuoj visai zmoniu nebeliks. Juk cia pragyventi nevagiant neimanoma
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS