Greitosios pagalbos dispečerinių nejungs į BPC? | kl.lt

GREITOSIOS PAGALBOS DISPEČERINIŲ NEJUNGS Į BPC?

  • 3

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo, kad greitosios medicinos pagalbos pajėgos būtų valdomos iš trijų dispečerinių Vilniuje, Kaune bei Klaipėdoje ir šios dispečerinės liktų atskiros nuo Bendrojo pagalbos centro (BPC).

Trys dispečerinės atliktų aštuonių dabartinių dispečerinių funkcijas.

Pagal šį siūlymą greitąją pagalbą būtų galima išsikviesti tik per BPC numeriu 112. BPC operatorius, gavęs prašymą dėl greitosios medicinos pagalbos paslaugų, konferencijos būdu sujungtų skambinantį asmenį su greitosios medicinos pagalbos dispečeriu, kuris ir galėtų išsiųsti medikus į įvykio vietą. Tarp BPC ir greitosios medicinos pagalbos informacinės sistemos vyktų automatiniai duomenų mainai, kas esą leistų sutrumpinti reagavimo į pagalbos prašymus laiką.

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė teigia, jog, jos nuomone, BPC šiandien nėra toks, kad galėtų koordinuoti greitosios pagalbos medikų brigadas.

„Reikia pastebėti, kad tokio BPC, apie kurį buvo svajojama, mes šiandien neturime ne dėl Sveikatos apsaugos ministerijos kaltės. Todėl mūsų pozicija ir yra tokia, kad jeigu perduosi viską BPC, kalbant su jų darbuotojais, jie taip pat reiškia nuomonę, kad neturės jie specialistų, kuriuos mes turime“, - BNS sakė ministrė.

Jos teigimu, ministerijos pateiktos kelios alternatyvos, kas turėtų valdyti greitosios medicinos pagalbos pajėgumus, bus aptariamos Strateginio planavimo komitete. Komiteto sprendimo šiuo klausimu ji tikisi per mėnesį.

„Mūsų siekis yra iš tikrųjų neperduoti visko BPC. Žinau, kad mūsų pozicijai turbūt nebus pilno pritarimo, nes buvo valstybės planai, kad turėtų būti vienas Bendrasis pagalbos centras su numeriu 112, to buvo siekiama daug metų“, - aiškino ministrė.

Pagal alternatyvą, kurią siūlo priimti SAM, greitosios medicinos pagalbos dispečerines Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje valdytų naujas Nacionalinis greitosios medicinos pagalbos centras, kuris būtų pavaldus ministerijai. Pačių greitosios pagalbos paslaugų organizavimas būtų paliktas savivaldybėms.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis sako, kad šios alternatyvos įgyvendinimas būtų žingsnis atgal.

„Yra priimti sprendimai. Jeigu einama kitu keliu, turėtų būti padaryta taip, kad grįžtame atgal ir lieka greitosios pagalbos dispečerinės ir stotys valdomos atskirai: atskiras numeris ir atskiras valdymas. Bet tai būtų žingsnis atgal“, - BNS sakė ministras.

„Aš nesu nei už, nei prieš, tiesiog yra priimtas įstatymas, jei neklystu, tai buvo padaryta dar 2010 metais, kur yra numatytas esminis pakeitimas, kad BPC pavedama papildoma funkcija - greitosios medicinos pagalbos pajėgų valdymas. Tai ir būtų pilna integracija, kai BPC yra operatoriai, kurie priima skambučius su sveikatos pagalbos prašymais ir valdo pajėgas“, - dėstė jis.

Ministras sakė, kad jau buvo priimtas sprendimas, jog greitosios medicinos pagalbos dispečerinių turės nelikti.

„Aš nesakau, kad jos reikalingos ar nereikalingos - jeigu mes kalbame apie integraciją, kuri numatyta įstatyme, turėtų taip būti. Aišku, yra alternatyvos - (pajėgų valdymas) per tarpininkus, panašiai kaip BPC veikia su policija, tai irgi yra sprendimas, bet šiandien mes kalbame apie tai, kas yra numatyta įstatyme“, - teigė S.Skvernelis.

Jo vertinimu, BPC būtų pajėgus valdyti greitosios medicinos pagalbos brigadas.

„Vyksta tas plano dėl GMP integravimo įgyvendinimas, einama per tarpines tam tikras grandis, manau, kad šiuo metu abi pusės yra pasiruošusios tam“, - sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Lina

Tas pagalbos centras visiska nesamone jokio operatyvumo. Ta pacia info kartoji du kartus vieniem ir kities apsurdas. O pagalba dazniausiai reikalinga cia ir dabar. Kartais ki ekviena minute yra reiksminga, bet gaistamas laikas. Vienas nr gal ir gerai, bet turetu jungt is karto su tuom kuom zmogui reikia. O neuzdavineti idijotiskus klausimus ir temti laika.

idomu

Tas Skvernelis pykstasi su protu. Bet jis turi policajus ir jam greitosios pagalbos medikai ne prie ko.

kikilis

PRITARIU!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS