Sodininkų keliams tvarkyti 2019 metais – iki 18 mln. eurų | kl.lt

SODININKŲ KELIAMS TVARKYTI 2019 METAIS – IKI 18 MLN. EURŲ

  • 9

Siekiant pagaliau sutvarkyti visus Lietuvos sodininkų bendrijų kelius – juos suregistruoti ir pagerinti jų būklę, 2019 metais tam numatoma skirti iki 18 mln. eurų, sako susisiekimo ministras.

Pasak Roko Masiulio, iš Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) sodų keliams numatoma skirti 9 mln. eurų, dar tiek pat turi skirti savivaldybės. Pinigų neskyrusios savivaldybės negaus lėšų iš KPPP. 

„Su sodininkų bendrijomis yra tokia patinė situacija (aklavietė – BNS), kai niekas negali pajudėti. Tai bandome duoti bent tuos keletą milijonų su 50 proc. lėšų savivaldybių prisidėjimu ir patestuoti, kaip veikia“, – šią savaitę Seimo Ekonomikos komitete pareiškė ministras.

Numatyta skirti lėšų tiek sodų bendrijų kelių teisinei registracijai, inventorizacijai, tiek jų remontui ar asfaltavimui. 

R. Masiulio teigimu, šių projektų finansavimas bus eksperimentinis – jeigu jis pasiteisins, tokia tvarka bus taikoma ir vėliau. Pasak jo, kiek sodininkų bendrijos gaus lėšų keliams, paaiškės po to, kai Vyriausybė apsispręs dėl KPPP rezervo lėšų paskirstymo.  

„Pirmą kartą sodų bendrijose esantiems keliams numatoma skirti KPPP rezervo lėšų – 8,5–9 mln. eurų“, – BNS pranešė ministras.

Susisiekimo ministerijos teigimu, lėšos savivaldybėms būtų paskirstomos, atsižvelgiant į jų rodiklius, susijusius su kelių ilgiu ir gyventojų skaičiumi.

„O jeigu kuri atsisakytų, neprisidėtų 50 proc., tai ta dalis būtų proporcingai paskirstyta projekte dalyvaujančioms savivaldybėms. Sodų bendrijų yra tikrai daug, jų yra netgi nedidelėse savivaldybėse“, – nurodoma ministerijos paaiškinime. 

Aplinkos ministerijos duomenimis, 2014 metais 1,8 tūkst. sodininkų bendrijų su maždaug 230 tūkst. sklypų buvo užėmusios 21 tūkst. hektarų plotą.

Gairės: keliai, sodininkai, sodai
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Valdas

Sodu bendrijas naikinti reikia, jos atgyveno.

Atsakymas Eiliniui

Matyt nesat sodininkų bendrijos narys - skleidžiat nesamones. Kiekvienais metais vyksta pirmininkų rinkimai, Jei ką nors sugebat - pasisiūlykit, gal išrinks. Dažniausia niekas nesutinka ir balsuoja, kad tą patį palikti .

S.B. Putinas

Kada pagaliau išasfaltuos Mažosios Lietuvos g. vedančią į S.B. Putinas, Kiškėnų kaime, Gargždų raj.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS