Turto banko taikiklyje – pajūrio žemė | kl.lt

TURTO BANKO TAIKIKLYJE – PAJŪRIO ŽEMĖ

Klaipėdos rajono valdžiai iš rankų slysta vienas paskutinių Karklės objektų, galinčių pasitarnauti visuomenės reikmėms. Keletą metų niekaip savivaldybei neperduodamos kariškių slėptuvės panoro Turto bankas, pareiškęs, jog objektą parduos aukcione. Tačiau tokios užmačios sukėlė įtarimų – ar statinio nebus gviešiamasi dėl galimybės šioje vietoje statyti kotedžus arba apartamentus?

Sklypas vertas milijono?

Klaipėdos rajono savivaldybės taryba dar 2012 metais kreipėsi į Vyriausybę prašydama perduoti savivaldybės žinion Turto banko valdomą kariškių slėptuvę.

Kadaise šis statinys priklausė rajono valdžiai ir buvo perleistas kariškiams jų pačių prašymu.

Bėgant metams, slėptuvė liko apleista, šalies gynėjai nebeturėjo jokio intereso ten ką nors įrenginėti.

Tačiau šis objektas įregistruotas kaip nekilnojamasis turtas, kuriam Karklės kaime priskirta šiek tiek daugiau nei 8 arų plotas.

Pačios slėptuvės plotas – 78,61 kvadratinio metro.

Dėl šio objekto Klaipėdos rajono savivaldybė kryžiaus kelius mina ne veltui. Objektas yra vos už dvidešimties metrų nuo jūros kranto.

Bendrajame plane ši teritorija įvardijama kaip rekreacijos ir visuomeninės paskirties.

Tokių objektų, kuriuos galima būtų panaudoti visuomenės poreikiams, ne tiek jau daug.

Rajono savivaldybei tektų sukti galvą, kur, pavyzdžiui, įrengti tualetą ar kitą objektą poilsiautojams.

"Kreipimesi į Vyriausybę pažymėjome, jog nuosavybėn norėtume perimti šį statinį, remdamiesi vietos savivaldai numatytomis funkcijomis – aplinkos kokybės gerinimo ir apsaugos. Gavome atsakymą, jog Turto bankas akcentuoja, kad šiam sprendimui esą prieštarauja Finansų ministerija. Motyvuojama tuo, kad, ministerijos nuomone, minėtas turtas negali būti perduotas Klaipėdos rajono savivaldybės nuosavybėn ir turėtų būti įtrauktas į Viešajame aukcione parduodamo turto sąrašą", – stebėjosi Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas.

Tačiau aiškėja, jog Finansų ministerija dar 2016 metais raštu informavo, jog iš esmės neprieštarauja šiam perėmimui, o derinti procesą pasiūlė su Turto banku.

Perims, kad parduotų

Valstybės įmonė Turto bankas Klaipėdos rajono merą Vaclovą Dačkauską raštu informavo, jog toks turto perdavimas neįmanomas.

Argumentas, kuriuo paremtas toks sprendimas, kelia nuostabą – esą savivaldybė vis tiek tuo turtu nesirūpins.

"Remdamasi Valstybės kontrolės 2018 m. sausio 24 d. valstybinio audito ataskaitoje pateiktomis išvadomis, kurios teigia, kad savivaldybės, prašydamos perimti turtą nuosavybėn, ne visada tinkamai įvertino, ar jo tikrai reikia veiklai vykdyti. Dėl šios priežasties 2012–2016 m. 32 savivaldybės Vyriausybės nutarimais jų nuosavybėn perduotų 25 proc. valstybės nekilnojamojo turto objektų nenaudoja. Iš jų trečdalis, praėjus 1–2 metams po perėmimo, buvo parduoti arba įtraukti į savivaldybių parduodamo turto sąrašus. Valstybės kontrolė, atsižvelgdama į šią situaciją, rekomendavo Vyriausybei teisės aktuose maksimaliai apriboti galimybę valstybei nuosavybės teise priklausančius pastatus perduoti savivaldybių nuosavybėn jų savarankiškoms funkcijos įgyvendinti", – rašoma Turto banko Nekilnojamojo turto valdymo skyriaus vadovės Miglės Vaitkevičienės pasirašytame rašte.

Sklypas – be kelio

S.Karbauską nustebino tokie motyvai.

"Būtų bent išlygą parašę. Pavyzdžiui, jei jūs nesirūpinsite, nepanaudosite šio turto per tam tikrą laikotarpį, tada bus grėsmė jo netekti. Ne, parašė, kad neduos, ir viskas. Bet juk kiti 75 proc. valdomo turto tinkamai prižiūrimi. Tad kaip čia išeina? Iš anksto nusprendė, kad viskas bus blogai?" – stebėjosi S.Karbauskas.

Tokių teritorijų ir objektų, kuriuos būtų galima panaudoti visuomenės reikmėms, nėra daug. Kas bus, kai jį privatininkas nupirks aukcione?

"Žinoma, kad norės ką nors statyti. O šiam sklypui nėra numatytas kelias, jokių servitutų nėra. Kils konfliktas. Mes nesame prieš privatų interesą, bet ši situacija netrukus išvirs į visiems gerai žinomą posakį – įsileisk kiaulę į bažnyčią, ant altoriaus užlips", – nuomonę išsakė S.Karbauskas.

Jūrą atkirs tvoromis?

Jam pritarė ir Pajūrio regioninio parko direkcijos ekologas Erlandas Paplauskis.

"Savivaldybė yra net paskelbusi šią teritoriją prioritetine visuomenės poreikiams tenkinti ir ne be reikalo. Mat paplūdimį pritaikant rekreaciniams visuomenės poreikiams, tai yra vienintelis valstybinis žemės sklypas su tam tikra infrastruktūra, kur, išvengiant Palangos stiliaus skandalų, galima legaliai įrengti, pavyzdžiui, viešuosius tualetus. Kitų galimybių beveik nėra", – argumentus vardijo E.Paplauskis.

Kas sutaupytų ir kas išloštų iš tokio objekto pardavimo aukcione?

"Už grašius pardavus tokį nenaudojamą objektą, po to valstybė išleis penkis kartus brangiau būtinosioms funkcijoms vykdyti. Jau nekalbant apie visą aibę kitų problemų, kurias sukeltų statybos tokioje vietoje greta viešo stadiono ir viešos maudyklos, kur nėra jokių kelių. Man sunku patikėti, kad taip su savo turtu elgtųsi protingas šeimininkas. Sveiku protu negaliu suprasti tokio keisto intereso – pati valstybė šaudo sau pačiai į kojas. Kai reikės įrengti pliažo tualetus, neabejoju, jog dar kartą viešai bus verkiama, kad įstatymai blogi, neleidžia tualeto pastatyti", – pažymėjo E.Paplauskis.

S.Karbauskas įžvelgė dar daugiau problemų.

"Sumažės galimybė prieiti prie jūros. Jau dabar mes teturime tik kelis takus ir "Žilvičio" vaikų stovyklą. Žmonės jūros nepasieks, bus privatininkų tvoros. Ar tikrai tai geriausias sprendimas valstybei? O kas galėtų paneigti, jog šių raštų gimimo niekas nelydėjo? Kam nors papasakoju, visi iš karto stebisi, jog korupciniais dalykais visa tai dvelkia", – sakė S.Karbauskas.

Numatė vietą gelbėtojams

Klaipėdos rajono savivaldybė ketvirtadienį tarybos posėdyje svarstys, kokius argumentus parinkti valstybės institucijoms.

Matyti, kad kai kas į šį turtą yra nusitaikęs. O šis bunkeris įdomus tik dėl vietos.

 

"Pas mus nėra tokių pavyzdžių, kad turėtume turtą ir nenaudotume. Esą 25 procentai valstybinio turto nenaudojama. Tačiau verta priminti, jog slėptuvė priklausė savivaldybei, o kai kariškiams jos nebereikėjo, atgal pastato niekas negrąžino. Grąžino Turto bankui. Matyti, kad kai kas į šį turtą yra nusitaikęs. O šis bunkeris įdomus tik dėl vietos. Bet ten užprogramuotas konfliktas, juk tai parko teritorija", – patikino Klaipėdos rajono savivaldybės Turizmo tarybos narys Algirdas Liaudanskis.

Savivaldybė Karklėje norėtų ateityje pastatyti gelbėjimo stotį, dušus, kitus paplūdimio įrenginius.

"Klaipėdos rajonas neturi jokios gelbėjimo tarnybos. Karklėje, o ypač prie "Žilvičio" stovyklos, tokia tarnyba turėtų atsirasti. Gelbėtojams reikės įrangą laikyti. Ruošiame projektą žvejo sodybos atstatymui. Tai taip pat bus traukos centras. Reikia ne vyti žmones nuo vandens, o kviesti prie jo", – pasakojo A.Liaudanskis.

Vertė – ypatinga vieta

Turto bankas neseniai įvykdė vieno sovietinių laikų statinio pardavimą – buvo pardavinėjamas apleistas 70 kv. m butas Karklėje.

Nors šis turtas yra daugiabutyje, o pastato būklė itin baisi, už pirkinį aukcione gauta 61 tūkst. eurų.

Tokia suma pirkėjai, tikėtina, įvertino tai, kad šiam butui priklauso 0,2 hektaro žemės plotas po daugiabučiu, vienas trečdalis malkinės ir ūkinių pastatų bei trečdalis šulinio.

Jei neskelbiamam pirkėjui pavyktų įgyti ir kitus butus šiame daugiabutyje, būtų galima svajoti apie sovietinės griuvenos rekonstrukciją į prabangų apartamentų kompleksą, nes iš viso po pastatu priskirtas net pusės hektaro žemės plotas.

GALERIJA

  • Konfliktas: Pajūrio regioninio parko direkcijos darbuotojai mano, jog dėl šio objekto gali kilti teismų lavina.
  • Sigitas Karbauskas
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Aloyzas

nepergyvenkite dėl šių slėptuvių ir turto, - neužilgo turi būti patvirtintas Vyriausybės nutarimas, kuriuo parkų direkcijoms bus atrištos rankos spręsti ką galima ir ko negalima statyti...

Ale tikrai

kodėl kažkoki vilniečiai be atsiklausimo daro Klaipėdoje ką nori su sklypais, namais ir teritorijom?

Mano nuomone

Turto bankas užsiima ne tuo kuo reikėtų.Kvepia sukčiavimu stambiu mastu.Galų gale kodėl šis bankas pasiėmęs įvairių regionų turtą daro su juo ką nori?Juk pirmiausia šis turtas priklauso to regiono/miesto/visuomenei!Ji ir turėtų tarti lemiamą žodį dėl vietos,sklypo ar pastato likimo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS