Išnagrinėta byla dėl Druskininkų politikų atstatydinimo, sprendimas – liepą | kl.lt

IŠNAGRINĖTA BYLA DĖL DRUSKININKŲ POLITIKŲ ATSTATYDINIMO, SPRENDIMAS – LIEPĄ

  • 2

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) pirmadienį išnagrinėjo Druskininkų savivaldybės tarybos prašymą dėl galimo penkių opozicijos politikų priesaikos sulaužymo.

Nutartį teismas planuoja skelbti liepos 25 dieną, BNS informavo LVAT atstovė Neringa Lukoševičienė.

Druskininkų valdantieji siekia iš tarybos pašalinti su valdžia konfliktuojančius opozicijos politikus Karolį Kaklį, Juozą Šarkų, Romualdą Domarką, Vilių Semešką ir Antaną Balkę, kaltindami juos pareigų nevykdymu, nes šie neteikia jiems priimtino kandidato į Kontrolės komitetą.

Šalinamieji sako, kad tai – valdančiųjų keršto akcija dėl jų kreipimosi į Vyriausybę, prašant savivaldybėje įvesti tiesioginį valdymą.

Kontrolės komitetas Druskininkų savivaldybės taryboje nesudaromas jau metus, nes į jį nepavyksta paskirti opozicijos atstovų. Opozicinės frakcijos keliskart į komitetą siūlė tuos pačius kandidatus, bet mero Ričardo Malinausko vadovaujama valdančioji dauguma juos atmesdavo.

Opozicija sako, kad dauguma neturi teisės nepaskirti į savivaldybės tarybą teisėtai išrinktų politikų, tačiau Druskininkų meras teigia, jog teikiami kandidatai yra susikompromitavę.

Tiesioginio valdymo įstatymas numato, kad du mėnesius savivaldybėje nepaskiriant vicemero, administracijos direktoriaus ar nesuformuojant Kontrolės komiteto, pasiūlymą įvesti tiesioginį valdymą teikia Vyriausybė. Galutinį sprendimą dėl to priima Seimas.

Tuo metu Vietos savivaldos įstatyme numatyta tarybos nario mandato panaikinimo procedūra dėl Konstitucijos ar įstatymų pažeidimų.

Pradėti procedūrą turi teisę ne mažiau kaip trečdalis savivaldybės narių. Po teikimu dėl minimų Druskininkų politikų buvo daugiau kaip pusės, 16 iš 25, tarybos narių parašai, dauguma jų – iš valdančiųjų frakcijų.

Gavusi tokį teikimą taryba sudaro komisiją nurodytiems faktams ištirti. Jei mato pagrindą, komisija siūlo tarybai kreiptis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą su prašymu pateikti išvadą dėl tarybos nario veiksmų.

Jeigu Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pateikia išvadą, kad savivaldybės tarybos narys sulaužė priesaiką arba nevykdė jam nustatytų įgaliojimų, savivaldybės taryba trijų penktadalių visų savivaldybės tarybos narių balsų dauguma panaikina jo mandatą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

taip

socdemonai nepasidalina itakom ir turtais......

oi oi oi

Druskininku KINIGAIKSTIS daro tvarka savo kunigaikstysteje nes matomai kazkas is opozicijos Kunigaiksciui parode SPYGA.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS