Tikrosios žiemos šiemet jau nesulauksime? | kl.lt

TIKROSIOS ŽIEMOS ŠIEMET JAU NESULAUKSIME?

Didelių šalčių per Kūčias ir Kalėdas tradiciškai nebus, todėl bent šiemet nesulauksime ir snieguotos žiemos, LRT RADIJUI sako sinoptikė Izolda Marcinonienė. Anot jos, keliaujant per šventes derėtų tam pasiruošti ir pasisaugoti ne tik stipraus vėjo, bet ir plikledžio, kuris gali slėptis po plonu sniego sluoksniu.

– Kelios dienos beliko iki Kūčių ir Kalėdų. Ką rodo sinoptikų duomenys, ar Lietuvoje tai žiemiškos šventės? Kokių orų būta apskritai?

– Manau, kad mes ir šį kartą laikysimės tradicijų ir Kalėdoms neduosime tokio šalčio, kaip, pavyzdžiui, buvo 1969 m. ar ne taip seniai – 2002 m., kai naktį buvo 23 laipsniai šalčio. Temperatūra šiemet laikysis tarp 1–6 laipsnių šilumos. Šiaip per paskutinio dešimtmečio Kūčias, Kalėdas visą laiką tokie permainingi orai vyraudavo – jeigu prieš tai būdavo šalta, tai prieš šventes būtinai sušildavo. [...]

– Bet vis dėlto taip norisi tų baltų Kalėdų. Gal numatoma bent viena diena sniego?

– Artimiausią dieną, penktadienį, vyraus mišrūs krituliai, naktį daugiausia kris sniegas su šlapdriba. Dieną prie jūros lis. Bus teigiama temperatūra. Rytinėje Lietuvos dalyje – 1–3 laipsniai, prie jūros – 6–7 laipsniai šilumos, vėjuota. [...] Vyraus vakarų, pietvakarių krypties vėjas. Prie jūros jis gali siekti 15–18 m/s greitį.

Ketinantiems šeštadienį, sekmadienį keliauti tikrai reikėtų tam pasiruošti. Šeštadienio naktis bus labai klastinga. Rytiniuose rajonuose bus 5–4 laipsniai šalčio, prie jūros – teigiama temperatūra, kris mišrūs krituliai. Jeigu važiuosite iš Vakarų Lietuvos į Rytinę, tai reikėtų atsiminti.

Šeštadienio dieną kritulių mažės, bet sekmadienio naktį jų vėl bus daugiau, dieną – mažiau, bet vėjuota. Temperatūra dieną bus artima nuliui – prie jūros, Žemaitijoje, žinoma bus teigiama, o rytiniame, šiaurės rytiniame pakraštyje temperatūra svyruos apie nulį, links prie minusiuko.

Kai temperatūra sukiojasi apie nulį, tikrai reikia žvilgtelėti į žemę ir atidžiau vaikščioti, nes plikledis rytais, naktimis bus klastingas. Juo labiau kad šeštadienio naktį pasnigs. Neištirpęs plikledis gali būti po sniegu.

– Tai išskyrus pamarį ir Vakarų Lietuvą, Kalėdos, galima sakyti, bus baltos?

– Baltokos (juokiasi), nes sniego danga bus labai nestora. Ketvirtadienį kiek pridrėbs rytiniuose rajonuose, bet šiaip rytiniuose rajonuose sniego danga sieks 4–5 cm, o prie jūros bus tik sniego lopinėliai. Taip kad pusė Lietuvos gali būti visiškai ruda ir pilka, tik aukštaičiams gal šiek tiek pasiseks ir Kalėdos bus baltokos.

– Tai tos tikrosios žiemos bent šiemet dar nebus?

– Kol kas nesimato. Iš tikrųjų visą laiką vyraus pietvakarių, vakarų pernaša, vadinamoji atmosferos cirkuliacija, kuri orą neša nuo Atlanto.

Ir kaimyninėse šalyse, kur turėtų būti šalčiau, sakykime, Latvijoje, Estijoje sniego nebus. Tik Laplandija, šiaurinė Suomijos dalis, turės sniego, bet jiems taip priklauso, jie ten turi ryšių (juokiasi). Taip pat į šiaurės rytus nuo Lietuvos, Rusijoje, gali būti šaltesnė žiema, bet didesnių šalčių iš tikrųjų nesimato. Orai tokie, kad dienomis nulis, o naktimis bus nedidelis minusas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ekologiška

Mums nereikia to baltojo mėšlo ....... Nusibosta valyt mašinas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS