Iš ULAC vadovo – įžeidūs komentarai ir klausimai apie seksualinį gyvenimą | kl.lt

IŠ ULAC VADOVO – ĮŽEIDŪS KOMENTARAI IR KLAUSIMAI APIE SEKSUALINĮ GYVENIMĄ

  • 3

Dokumentikos filmavimo grupė užfiksavo įžeidžius Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktoriaus Sauliaus Čaplinsko pasisakymus apie infekuotuosius ŽIV ir kitų pažeidžiamų socialinių grupių atstovus, skelbia portalas delfi.lt.

„Tie tyrimai... jie iki galo ir neatskleidžia. Greičiausiai tie tyrimai parodys, kad taip yra ne dėl virusų, o dėl to, koks, atsiprašau, narkomanas, koks piderastas ar dar koks nors“, – kalba S. Čaplinskas „Dokumentikos namų“ užfiksuotame vaizdo įraše.

Jis taip pat girdimas užduodantis merginai iš filmavimo komandos klausimą apie jos seksualinį gyvenimą.

„Ieva, kokia poza paskutinį kartą buvote pasiekusi orgazmą?“ – vaizdo įraše girdimas sakantis S. Čaplinskas.

Kaip socialiniame tinkle teigė „Dokumentikos namų“ įkūrėjas Šarūnas Liekis, S. Čaplinkas atvyko į interviu su sveikatos apsaugos viceministru Algirdu Šešelgiu.

D. Liekis nurodo, kad idėja po antrosios merginos interviu neišjungti kameros ir įrašyti S. Čaplinko pasisakymus kilo po to, kai pirmoji interviu dariusi mergina papasakojo, jog S. Čaplinkas ėmė kalbėti, jog mirštantys narkomanai toliau nebeplatina narkotikų, todėl nėra blogai, jog jie negauna vaistų nuo perdozavimo.

Esą jis taip pat sakė, kad prie gėjų klubų turi būti dalijamos tabletės nuo ŽIV, nes ten susirinkusieji lytiškai santykiaus ir vienas nuo kito užsikrės.

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė BNS atsiųstame komentare nurodė, kad ministerija apgailestauja dėl S. Čaplinsko žodžių bei atsiprašo filmo kūrėjų, o tokios situacijos neturi būti toleruojamos.

„S. Čaplinskas turėtų pats labai atsakingai įvertinti savo poelgį ir priimti sprendimus dėl tolimesnės savo veiklos“, – teigė ji.

Pasak L. Bušinskaitės-Šriubėnės, A. Šešelgis po interviu ir vėliau pamatęs įrašus griežtai pasikalbėjo su ULAC vadovu.

„Ministro Aurelijaus Verygos ir vicemistro Algirdo Šešlgio nuomone, tai yra netoleruotina ir gėdinga. Viceministras A. Šešelgis su S. Čaplinsku dar tą pačią dieną, po savo interviu, kalbėjosi labai griežtai apie tokį nederamą jo elgesį ir manieringą kalbėjimo bei dalykiniam bendravimui nepriimtiną stilių. Tą patį jis padarė ir šiandien, vos tik peržiūrėjęs vaizdo įrašus“, – nurodė ministro atstovė.

S. Čaplinskas portalui teigė norėjęs atskleisti visuomenės požiūrį ir sakė, kad frazės ištrauktos iš konteksto, tačiau atsiprašė už netinkamą palyginimą.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba BNS atsiųstame komentare apie šią informaciją pažymi, kad nėra galimybių pateikto įrašo vertinti teisiškai nežinant viso pokalbio esmės, turinio, aplinkybių, kalbančiuosius siejančių tarpusavio teisinių-socialinių santykių pobūdžio.

Teisės skyriaus vyresniosios patarėjos Laimos Vengalės-Dits teigimu, iš pateikto garso įrašo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktoriaus veiksmuose negalima įžvelgti Lygių galimybių įstatymo ar Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo pažeidimo požymių.

„Nediskriminavimo įstatymų nuostatos netaikomos santykiams, atsirandantiems tarp įstaigos vadovo ir žurnalisto, duodant interviu, o taip pat minėtų nediskriminavimo įstatymų nuostatos nėra taikomos tokio interviu turiniui, ir apskritai žiniasklaidos turiniui bei viešų pasisakymų turiniui. Pateiktame garso įraše negalima įžvelgti požymių, leidžiančių daryti išvadą, kad Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius davė nurodymą diskriminuoti asmenį ir savo veiksmais sukėlė kitas konkrečias pasekmes, kurios apribotų žmogaus teises darbo santykių, švietimo paslaugų teikimo ar vartotojų teisių apsaugos srityje dėl lyties, rasės, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės, religijos“, – rašo L. Vengalė-Dits.

Tuo tarpu žurnalistei užduotas klausimas apie patirtą orgazmą, jos teigimu, yra susijęs su privačiu asmens gyvenimu ir vertintinas kaip nekorektiškas parodyto pokalbio kontekste.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Nuomone

Pilnai pritariu profesoriaus nuomonei, as tuo klausimu buciau daug grieztesne, ir pasakyciau daug blogiau, jis dar labai mazai pasake.

...

Eilinė diletantė įsižeidė dėl profesionalo pastebėjimų (tokia gali ir ginekologą priekabiavimu apkaltint).

TEPASKĘSTA ŠŪDUOSE ŠIKNAPISIAI

SUPISTI ŽURNALIŪGOS KABINASI PRIE SAŽININGO ŽMOGAUS,-TAIP AIDS IŠSIVYSTO NARKOMANAMS IR PYYYDERAASTAMS, NES JŲ NUSILPĘS IMUNITETAS NUO NARKOTIKŲ IR SVETIMŲ BALTYMŲ IŠ SPERMOS ĮSIURBIAMŲ TIESIOJOJE ŽARNOJE. O HIV VIRUSO TURI VIRŠ 30 PROCENTŲ ŽMONIŲ IR JOKIU AIDS NESUSERGA...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS