Užkandžiams į mokyklą nebebus galima neštis bet ko: draudžiamų produktų sąrašas | kl.lt

UŽKANDŽIAMS Į MOKYKLĄ NEBEBUS GALIMA NEŠTIS BET KO: DRAUDŽIAMŲ PRODUKTŲ SĄRAŠAS

Nuo rugsėjo mokyklose ir darželiuose įsigaliojus naujai vaikų maitinimo tvarkai, tėvams taip pat teks prie jos prisitaikyti. Kaip Eltai sakė Sveikatos apsaugos ministerijos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas, į mokyklas iš namų imamas maistas taip pat privalės būti sveikesnis.

„Jei šiuo metu mokyklų interneto svetainėse dar nėra, turės atsirasti draudžiamų produktų sąrašas, kad tėvai žinotų, ko nedėti vaikams priešpiečiams”, - sakė A. Kranauskas.

Pagal naują tvarką, nuo rugsėjo vaikų maitinimui mokyklose draudžiamos šios maisto produktų grupės: bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai; saldainiai; šokoladas ir šokolado gaminiai; valgomieji ledai; pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu; kramtomoji guma; gazuoti gėrimai; energiniai gėrimai; nealkoholinis alus, sidras ir vynas; gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto; cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai); kisieliai; sultinių, padažų koncentratai.

Tabu mokykloje - padažai su spirgučiais; šaltai, karštai, mažai rūkyti mėsos gaminiai ir mėsos gaminiai, kurių gamyboje buvo naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos; rūkyta žuvis; konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai, strimelė, pagauta Baltijos jūroje; nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai; mechaniškai atskirta mėsa, žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ar žuvis; subproduktai ir jų gaminiai, išskyrus liežuvius ir kepenis.

Tėvai turės pasirūpinti, kad priešpiečių dėžutėse nebūtų džiūvėsėliuose voliotų ar džiūvėsėliais pabarstytų keptų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių; maisto papildų, iš genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) pagamintų produktų, ar tokių, į kurių sudėtį įeina GMO; maisto produktų, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai; maisto produktų ir patiekalų, kurie neatitinka kitų nustatytų reikalavimų.

Kaip sakė SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas A. Kranauskas, pakeitimai priimti atsižvelgiant į naujas mitybos mokslo žinias, pažangių šalių patirtį, Pasaulio sveikatos organizacijos ir ES sveikatos politikos nuostatas, tėvų, savivaldybių, maisto gamintojų ir vaikų mitybos gerinimo darbo grupės narių siūlymus.

Sutartis dėl vaiko maitinimo iš namų atsineštu maistu turi teisę sudaryti lauko darželiai bei mokyklos, jei yra vaikų, kuriems būtinas pritaikytas maitinimas.

Kaip pabrėžė A. Kranauskas, maitinimo organizatoriams nustatytas privalomas reikalavimas kiekvieną dieną vaikams pasiūlyti patiekalą, pagamintą iš augalinės kilmės sudedamųjų dalių.

Skatinant daržovių vartojimą, nustatytas reikalavimas, kad garnyras - šviežios ar termiškai apdorotos daržovės, išskyrus bulves, ar vaisiai - sudarytų ne mažiau kaip vieną trečiąją dalį patiekalo svorio.

Nuo rugsėjo užkandžiais bus leidžiama prekiauti mokyklose tik tuo atveju, jei tam pritars vaikų atstovai, nes yra vaikų, kurie nevalgo šilto maisto, o renkasi vien užkandžius.

Supaprastintas valgiaraščių oficialus derinimas su Valstybine maisto veterinarijos tarnyba - atsisakyta privalomo maistinės vertės skaičiavimo. Kai vaikai patys pasirenka patiekalus, tai neturi prasmės.

Naujoje tvarkoje draudžiamų maisto priedų sąrašas papildytas saldikliais - steviolio slikozidais, neotamu ir advantamu bei antioksidantais - sieros dioksidu ir sulfitais.

Taip pat nustatyti didžiausi leidžiami cukrų ir druskos kiekiai bei privalomas skaidulinių medžiagų kiekis vaikams tiekiamuose maisto produktuose ir patiekaluose, priartinant juos prie sveikatai palankių maisto produktų, ženklinamų tarptautiniu „Rakto skylutės“ simboliu.

Kaip pabrėžė SAM atstovas A. Kranauskas, gera žinia vaikams, kad maistas bus įvairesnis - naujoje tvarkoje nustatytas privalomas vaikams maitinti tiekiamų maisto produktų ir patiekalų pasikartojimo dažnumas.

Rašyti komentarą
Komentarai (186)

Moksleive

Cirkus daro. Pries drausdami nestis i mokykla tam tikra maista geriau isiziurekit kiek kainuoja maistas valgyklose. Kepsnys su garnyru vos ne virs 3 euru. Bandeles gal 60 centu kainuoja net brangiau nei ten kokioje maksimoje o dabar net ir iki artimiausios parduotuves nebegalima nueiti per ilgasias pertraukas (jeigu isvis yra arti kokia parduotuvele) durys yra rakinamos ir niekaip neistruksi. Be to vien vaisiais ir darzovem nebusim gyvi juk patys i darbus darzoviu ar vaisiu kiekviena diena nesinesat ar ne?

Ieva

Prie draudziamu produktu galetu buti ir riesutai vien del sukeliamos alergines reakcijos.

Anonimas

galit musu nenuzudit??????
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS