V. Bakas: „MG Baltic“ ir „Leo LT“ žala valstybei – šimtai milijonų eurų | kl.lt

V. BAKAS: „MG BALTIC“ IR „LEO LT“ ŽALA VALSTYBEI – ŠIMTAI MILIJONŲ EURŲ

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas (NSGK) Vytautas Bakas sako, kad „MG Baltic“ sandoriai ir „Leo LT“ istorija valstybei galėjo padaryti „ne vieną šimtą milijonų eurų žalos“, todėl ją bus bandoma susigrąžinti.

„Sieksime, kad tos verslo grupės, sunku jas kai kurias vadinti verslu, kurie padarė žalą valstybei, ją atlygintų. (...) Sieksime peržiūrėti visus „MG Baltic“ sandorius, kurie buvo daromi 2008–2012 metais“, – spaudos konferencijoje trečiadienį vėlai vakare teigė V. Bakas.

Seimo komitetas nuo praėjusių metų spalio atliko parlamentinį tyrimą dėl verslo grupių įtakos politiniams procesams bei sprendimų priėmėjams. Trečiadienį vakare patvirtintos tyrimo išvados.

V. Bakas žurnalistams taip pat sakė, jog bus siūloma peržiūrėti nacionalinio investuotojo į Visagino atominę elektrinę „Leo LT“ sukūrimo ir egzistavimo istoriją.

Pasak jo, abiem atvejais valstybei galėjo būti padaryta žala.

„Šita suma gali siekti ne vieną šimtą milijonų eurų žalos ir teks ieškoti būdų, kaip ją valstybei atlyginti“, – sakė V. Bakas.

Šita suma gali siekti ne vieną šimtą milijonų eurų žalos ir teks ieškoti būdų, kaip ją valstybei atlyginti.

Komiteto išvadose teigiama, kad naujos atominės elektrinės (AE) Lietuvoje statybų projektas jau pačioje jo pradžioje buvo neskaidrus, todėl teisėsauga turi įvertinti galimus nusikaltimus ir žalą valstybei, jai kartu su privačia verslo grupe „VP Market“ (dabar „Vilniaus prekyba“) kuriant nacionalinį investuotoją „Leo LT“ ir vėliau jį panaikinant.

„Vilniaus prekyba“ naujos AE vystymo projekte dalyvavo per bendrovę „NDX energija“.

Svarbiausia tyrimo dalis – energetikos sektorius

Anot NSGK pirmininko, viena svarbiausių komiteto tyrimo dalių buvo energetika ir Rusijos įmonės „Rosatom“ vaidmuo Ignalinos AE uždaryme.

„Svarbu suprasti, kad mes vis dar neužsitikrinome energetinės nepriklausomybės. Mes padarėme vieną žingsnį, bet kita mūsų koja vis dar pelkėje ir ne vienerius metus tos kojos niekaip negalime ištraukti“, – kalbėjo V. Bakas.

Anot jo, Lietuvoje vis dar gyvena energetinę priklausomybę proteguojantys piliečiai.

„Reikia labai drąsių ir principingų sprendimų tam, kad galėtume išvalyti Lietuvą nuo kompanijų, kurios nesuderinamos su nacionalinio saugumo interesais. Energetikos ministerija panaikino nuo 2004 metų kurtą mitą, kad be „Rosatom“ tos Ignalinos neuždarysime. 40 įmonių veikia pasaulyje, kurios gali tą darbą padaryti. JAV, Japonija, Europa. Tikrai galime atsirinkti draugišką įmonę“, – sakė V. Bakas.

Komiteto patvirtintose išvadose rašoma, jog šiemet planuojant skelbti šimtamilijoninės vertės Ignalinos atominės elektrinės (IAE) atliekyno statybos konkursą, Rusijos atominės energetikos statybos milžinė „Rosatom“ jame turi bendrų interesų su Dariaus Mockaus valdomu koncernu „MG Baltic“.

Pasak išvadų, „Rosatom“, jo valdomos Vokietijos bendrovės „Nukem“ ir „MG Baltic“ atstovų neskaidrūs ryšiai su politikais, valstybės tarnautojais, įmonių vadovais darė galbūt neteisėtą poveikį, valstybės institucijoms priimant sprendimus ir projektų įgyvendinimui strateginėje įmonėje.

 

GALERIJA

  • Vytautas Bakas
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

vot teip

ir visos aferos buvo daromos prisidengiant rusai puola vėliava,kitų grėsmių niekas,net valstybės saugumo departamentas nematė

mm

mazeikiu kur dingo uz lita parduotas .

Šikna dega?

???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS