Vandenyje – sveikatai pavojingas arsenas: atsakymų ieškos geologai | kl.lt

VANDENYJE – SVEIKATAI PAVOJINGAS ARSENAS: ATSAKYMŲ IEŠKOS GEOLOGAI

Lietuvoje vis daugiau geriamajame vandenyje atrandant sveikatai pavojingo arseno, Lietuvos geologijos tarnybai pavesta atlikti tyrimus ieškant šio metalo grunte, uolienose. Tyrimui pasirinktas Raseinių rajonas.

Tikimasi, kad šis tyrimas atsakys į klausimą, ar vandenyje randamo arseno kilmė yra gamtinė.

„Tai bus gręžinys ar gręžiniai, greičiausiai prie Ražaitėlių arba Šienlaukio, kur (arseno – BNS) koncentracijos didžiausios. Imsime mėginių tiek iš požeminio vandens, tiek iš grunto“, – BNS sakė Geologijos tarnybos Hidrogeologijos skyriaus vyriausiasis specialistas Petras Pūtys.

Anot jo, tyrimas atskleis, ar yra padidėję arseno kiekiai uolienoje, kaip kinta šio metalo koncentracija pjūvyje iš viršaus į apačią arba priešingai.

„Jeigu vis dėlto yra geologinės kilmės arsenas, tada turėsime labai rimtą problemą su geriamu vandeniu“, – šią savaitę Seime sakė aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

Pasak P. Pūčio, iki šiol laikytasi nuomonės, kad Lietuvoje nėra gamtinės kilmės arseno, mat nėra tinkamų sąlygų jam susidaryti uolienose, grunte.

„Mįslė“, – apie per didelį arseno kiekio atsiradimą vandenyje sakė Geologijos tarnybos atstovas.

Anot jo, kol kas netinka ir kiti paaiškinimai – kad vandenį užteršti galėjo trąšos, pesticidai. Kelta versija, jog gręžiniams galėjo būti panaudota nesaugi įranga, bet kol kas ir ji nėra pagrįsta.

„Mes koncentruojamės ties gamtinėmis priežastimis, bandysime rasti uolienose. Nors galime ir nepataikyti, yra daugybė taškų, kur nėra arseno“, – teigė P. Pūtys.

Aplinkos ministras ragino sustiprinti geriamojo vandens monitoringą. Anot jo, nerimą kelia privatiems vandens tiekėjams priklausantys gręžiniai.

„Visai neturime duomenų, nežinau, ar turi Maisto ir veterinarijos tarnyba, iš tų dar mažesnių – kolūkinių gyvenviečių – bokštų. Daugeliu atveju jie nėra viešo vandens tiekėjai, tai dažniausiai privatūs tiekėjai“, – teigė K. Navickas.

Normas viršijantis arseno kiekis jau rastas geriamajame vandenyje keturiuose rajonuose – Raseinių, Marijampolės, Jurbarko ir Lazdijų. Visais atvejais užterštas mažų vandenviečių vanduo.

Pasaulio sveikatos organizacija nurodo, kad esant arseno koncentracijai geriamajame vandenyje 10 – 50 mkg/l daromas neigiamas poveikis sveikatai. Arsenas – organizme linkęs kauptis sunkusis metalas. Jis gali sukelti mažakraujystę, galvos skausmus, kvėpavimo takų ir kitas ligas.

Arsenas į aplinką patenka iš chemijos, farmacijos, elektronikos, tekstilės, optikos, energetikos, trąšų pramonės įmonių ir jų gaminių. Šio sunkiojo metalo yra ir akmens anglies pelenuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

hmm

Bet tai roundape tai nėra arseno....

rundas

rundapas

jankiu

rundas duoda rezultata!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS