A. Verygos užmojai: Lietuvoje liks tik dvi ligoninės? | kl.lt

A. VERYGOS UŽMOJAI: LIETUVOJE LIKS TIK DVI LIGONINĖS?

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos posėdyje, į kurį kviestas nepasirodė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, tamsiomis spalvomis piešti valdančiųjų siekiai pertvarkyti ligoninių sistemą.

Konservatorių frakcijos posėdyje dalyvavusi Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė sako, kad valdančiųjų siekiai pertvarkyti ligoninių sistemą ne tik yra vienašališki ir įgyvendinami, neįsiklausant į regioninių ligoninių bei pacientams atstovaujančių asociacijų argumentus, bet ir apskritai pacientus palieka natūralios atrankos sąlygose.

Valdžios sprendimais sumažinus prieinamumą prie vaistų, gydymo ir patekimo pas specialistus, Lietuvos sveikatos sistemoje įsigalės natūrali atranka, kalbėjo konservatorių frakcijos posėdyje V. Augustinienė.

V. Augustinienė guodėsi, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) neįsiklauso į jų nuomonei oponuojančias nuomones.

„Sprendimai darbo grupėse yra priimami daugiausiai Sveikatos apsaugos ministerijoje ir Vilniaus bei Kauno universitetinėse ligoninėse. Pasirodo, jie geriau žino, ką rajonai daro ir ką jie turėtų daryti. Ir labai stebina, kad visi tie, kurie nepritaria, yra paliekami tiesiog už borto“, - kalbėjo Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė.

Pasakymai, kad visi važiuoja tik į Vilnių ir Kauną, nes rajonuose yra blogos ir nekokybiškos paslaugos, - kodėl taip staiga viskas pasidarė nebekokybiška?

„Nuo birželio mėnesio manęs niekas nebekviečia į darbo grupę, kadangi mano nuomonė nesutampa su sveikatos apsaugos ministru“, - pabrėžė V. Augustinienė. Ji griežtai nesutiko su SAM kuriamu naratyvu, kad rajoninėse ligoninėse yra nekokybiškos paslaugos.

„Pasakymai, kad visi važiuoja tik į Vilnių ir Kauną, nes rajonuose yra blogos ir nekokybiškos paslaugos, - kodėl taip staiga viskas pasidarė nebekokybiška? Kiek aš žinau iš sergančių žmonių, ypač vyresni žmonės kaip tik nori gydytis arčiau namų. Niekas nesiveržia nei į Kauną, nei į Vilnių“, - apibendrino V. Augustinienė.

Tuo tarpu aptardamas kritikuojamą valdančiųjų sprendimą uždarinėti regionines ligonines, Molėtų ligoninės direktorius Vaidotas Grigas teigė, kad ministerija tai padarys netiesiogiai.

„Ministerijos pozicija yra labai paprasta, savo rankomis ji nepadarys iš tikrųjų nieko, bet ministerija turi Valstybines ligonių kasas, tai yra finansinis dalykas, ir per finansinius srautus pačios įstaigos bus priverstos tą savo rankomis padaryti. Juolab kad nekalbama apie jokias kompensacijas“, - aiškino V. Grigas.

A. Veryga grąžina prieš 20 metų skraidžiojusią idėją - Lietuvoje palikti tik dvi ligonines.

Apibendrindama frakcijos posėdyje dalyvavusių rajoninių ligoninių reiškiamą nepasitenkinimą SAM ir jos ministro veikla, Seimo vicepirmininkė Irena Degutienė teigė, kad valdančiųjų pasirinkti instrumentai reformai yra netinkami, todėl, akcentavo ji, reikia visiems bendromis jėgomis galvoti, kaip valdančiųjų buldozerį sustabdyti.

„Susidaro toks įspūdis, kad viskas daroma po kilimu ir vadovauja tam dvi didžiosios ligoninės“, - kalbėjo konservatorė. Pasak jos, A. Veryga grąžina prieš 20 metų skraidžiojusią idėją - Lietuvoje palikti tik dvi ligonines.

„Man atrodo, kad šia kryptimi ir einama, ir tą mes akivaizdžiai matome, kai yra pateiktas biudžetas. Tai praktiškai liūto dalį pinigų paskirsto dviem universitetinėms ligoninėms, o kas liko yra atiduodama rajonams. Jei žiūrėsime pagal gyventojų skaičių ir pagal jų išsidėstymą šalyje, tai yra visiškai nesuprantama“, - aiškino I. Degutienė. Pasak jos, uždarius regionines ligonines, didžiosioms gydymo įstaigoms apžioti daugybės pacientų nepavyks.

„Kalbant su didžiųjų ligoninių administratoriais, jie neįsivaizduoja patys, kaip jie galėtų priimti visus tuos ligonius. Taigi sveikatos politikos, kaip tokios, nesimato“, - apibendrino I. Degutienė.

A. Veryga į konservatorių frakcijos posėdį buvo kviestas pasiaiškinti dėl viešumoje skelbiamų uždaromų ligoninių sąrašo bei perteklinio Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) rezervo, kurį būtų galima panaudoti gydytojų atlyginimams kelti. Frakcijos posėdyje nepasirodęs A. Veryga nuėjo į susitikimą su „socialdarbiečiais“.

Rašyti komentarą
Komentarai (82)

Jei dvi ligonines

vis vien visi sergantys netilpsim. Tad nebereiketu tu Lietuvos ligonioniu , visi varoom i Lenkija i Latvija ir prekintis ir gydytis. Tad nebereiketu mums moketi PSD ir kitu mokejimu. Viska susimoketumeme kaimyninese salyse. Tad sveikintina , nebereiketu ir Sveikatos ministerijos , kiek Lietuviu Tautai palengvetu . Gydytojai visi galetu emigruoti isitvirtintu kitose salyse su sypsenelese veideliuose.

Pensininke

Tada stiprinkit PIRMINES GRANDIES - POLIKLINIKU gydymo funkcijas, kuriose isnaikinti FIZIOTERAPIJOS kabinetai , nuvertinti SEIMOS gydytojai, kurie tik siuntimus rasineja. Senas ligonis su isisenejusia liga (pvz. osteochondroze) pats zino apie liga, o gaunant kokia procedura turi laukti eilese pas kelis SPECIALISTUS ir taip sudaryti dibtina eile. Nuo kaklo osteanchodrozes puse proceduru isarso reabilitologas, o puse turi grizti pas seimos gydytoja. Ar tokia vadinasi "SVEIKATOS REFIRMA" ? Jei ligonines tarpinis skyrius negydo ligonio su nervo uzdegimu, o nervo ligu skyriaus nera. Taip varinejamas pacientas ir sudaromos papidomos eiles.

dieduks

vaikelia: jos uzsprings ir nuo 'ligoniu' ir nuo euru!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS