VTEK pradėjus tyrimą, J. Petrauskienė papildė deklaraciją dar viena vyro įmone | kl.lt

VTEK PRADĖJUS TYRIMĄ, J. PETRAUSKIENĖ PAPILDĖ DEKLARACIJĄ DAR VIENA VYRO ĮMONE

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijai (VTEK) praėjusią savaitę pradėjus tyrimą dėl švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės sutuotinio laimimų pirkimų ministerijai pavaldžiose įstaigose, ministrė praėjusį penktadienį papildė savo deklaraciją dar viena vyro įmone.

Ministrė nurodė, kad jos sutuoktinis Evaldas Petrauskas yra šių metų sausį įsteigtos įmonės „Betonus“ akcininkas. Įmonės veikla - betonvežių, betono siurblių nuoma.

„Siekdama maksimalaus skaidrumo, kad būtų išvengta galimo viešųjų ir privačių interesų konflikto, deklaravau dar vieną įmonę, kurioje vyras turi akcijų“, - nurodė ministrė BNS pateiktuose atsakymuose.

Ji teigė apie dar vieną vyro įmonę sužinojusi tik šiuo metu, „iškilus klausimams dėl kitos įmonės („Ecotour“ - BNS) sandorių“.

„Detaliai neaptarinėju vyro verslo reikalų“, - pridūrė ministrė BNS raštu pateiktuose atsakymuose.

J. Petrauskienė teigė pateiksianti visą VTEK prašomą informaciją ir lauksianti tyrimo išvadų.

„Lauksime tyrimo pabaigos ir išvadų. Jei tyrimas parodys, kad buvo pažeidimas ir vyro darbovietės sandorius reikėjo deklaruoti, tai nedelsiant bus padaryta. Kaip anksčiau esu sakiusi, vyro įmonės pirkimai daryti nuo 2012 metų, aš Švietimo ir mokslo ministerijoje dirbu nuo 2016 metų gruodžio“, - teigė J. Petrauskienė.

Ji kartojo, kad būdama ministre neturi jokių įgaliojimų kištis į Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžių įstaigų viešuosius pirkimus.

„Juo labiau neturėjau įgaliojimų 2012 metais, kai nebuvau ministre“, - nurodė ministrė.

Klausiama, kaip vertina opozicinių konservatorių raginimą svarstyti apie atsistatydinimą, J. Petrauskienė sakė jų nesureikšminanti.

„Opozicija dirba savo darbą, VTEK savo, Viešųjų pirkimų tarnyba - savo. Noriu sulaukti tyrimų, išvadų ir tuomet įvertinti situaciją. Nei frakcija, nei premjeras nepasitikėjimo neišreiškė. Pasitraukimas dabar kaip tik būtų bėgimas nuo atsakomybės. Ką tik pradėjo veikti mokytojų etatinio darbo apmokėjimo sistema, vyksta universitetų susijungimo procesas, pokyčiai profesiniame mokyme ir daugybė kitų švietimo pertvarkos darbų, kuriuos jaučiu pareigą daryti ir atlikti“, - teigė ministrė.

Ji taip pat nesiėmė vertinti abejonių dėl sutuoktinio įmonės „Ecotour“ teikiamų konsultacinių paslaugų teisėtumo įstaigose aptarnaujant kitos įmonės kurtas informacines sistemas.

Pasak J. Petrauskienės, tai - jos vyro darbovietės verslo ir jų santykių su partneriais klausimai.

„Kiek žinau, vyro darbovietės teikiama veikla - priežiūra ir konsultacijos - yra nelicencijuojama“, - pridūrė ji.

VTEK praėjusią savaitę pranešė, kad imsis tyrimo, ar J. Petrauskienė nepažeidė įstatymo, jos vyro įmonei „Ecotour“ laimint viešuosius pirkimus ministerijai pavaldžiose įstaigose.

Anot komisijos, tyrimo metu bus vertinama, ar ministrė laikėsi pareigos vengti interesų konflikto, nusišalinti nuo sprendimų Švietimo ir mokslo ministerijoje bei pavaldžiose įstaigose, jei jie susiję su sutuoktinio verslo interesais. Taip pat bus aiškinamasi, ar ministrė nepažeidė reikalavimų, įpareigojančių deklaruoti interesus.

Tyrimo metu ministrės vyras E. Petrauskas tikino, nežinojęs, kad reikia įspėti sutuoktinę apie dalyvavimą ŠMM įstaigų pirkimuose.

Opozicinė Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS - LKD) sąjungos frakcija antradienį paragino švietimo ir mokslo ministrę svarstyti apie atsistatydinimą.

Tuo metu Švietimo ir mokslo ministerija prašo Viešųjų pirkimų tarnybos įvertinti ministrės vyro įmonės laimėtus pirkimus. VPT direktorė Diana Vilytė sako, kad tarnyba dar svarstys, ar imtis tyrimo. Anot jos, iš pirmo žvilgsnio, viešieji pirkimai vykdyti nepažeidžiant įstatymų, tačiau abejonių dėl skaidrumo rengiant reikalavimus tiekėjams, vykdant jų atranką, kyla.

„Viešųjų pirkimų tarnyba ir turi užtikrinti, kad viešieji pirkimai, kurie vyksta Lietuvoje, kad jie vyktų skaidriai ir mes kreipėmės į Viešųjų pirkimų tarnybą ir ji atsakys“, - žurnalistams antradienį sakė J. Petrauskienė.

Bendrovė „Ecotour“ biudžetinių įstaigų viešuosiuose pirkimuose dalyvauja nuo 2012-ųjų, viešai duomenys skelbiami nuo 2015-ųjų. 2015-2017 metais įmonė yra laimėjusi daugiau nei 10 pirkimų, jų bendra vertė – apie 100 tūkst. eurų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

kas kaip VISI markyzai DURA IJUNGIA IR dzin !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jau

pribrendo laikas keisti sia ponia /globaliste/....

Vagiame

Ateiti is savo vaiku. Amen tokiai valstybei.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS