Vyriausybė detalizavo, kaip bus pereinama nuo mokinio prie klasės krepšelio | kl.lt

VYRIAUSYBĖ DETALIZAVO, KAIP BUS PEREINAMA NUO MOKINIO PRIE KLASĖS KREPŠELIO

  • 3

Vyriausybė trečiadienį detalizavo, kaip nuo rugsėjo dabartinį mokinio krepšelio finansavimo modelį keis klasės krepšelis.

Seimas birželio pabaigoje Švietimo įstatymo pataisomis įtvirtino, kad nuo rugsėjo mokyklos bus finansuojamos pagal naują modelį.

Dabar Ministrų kabinetas detalizavo, kaip nuo rugsėjo 1 dienos lėšos mokinių ugdymui, kurios sudaro apie 77 proc. mokymo lėšų, mokykloms bus skaičiuojamos ne pagal kiekvieną mokinį, kaip buvo iki šiol, bet pagal klasių dydį ir skaičių.

„Mokykloms, nepriklausomai nuo jų dydžio ar gyvenamosios vietovės, bus skiriamas ugdymo planui įgyvendinti būtinas finansavimas, leisiantis užtikrinti kokybišką ugdymą. Bus užtikrintas tolygesnis ugdymo finansavimas – tai prisidės ir prie mokymosi rezultatų skirtumų mažinimo“, – aiškina Vyriausybė.

Lėšos kitoms reikmėms, pavyzdžiui, mokytojų kvalifikacijai, vadovėliams, mokinių pažintinei veiklai, švietimo pagalbai, mokyklų administravimui, bus skiriamos pagal kiekvieną mokinį – jos sudaro apie 23 proc. mokymo lėšų.

„Mažėjant mokinių klasėse, mokinio krepšelis nebėra tinkamiausias finansavimo būdas, jis nebeatitinka mokyklų poreikių, ugdymas netolygiai finansuojamas mieste ir kaime. Nauja metodika orientuota į skirtingų mokyklų ugdymosi reikmes, kad jos gautų pakankamai lėšų ir užtikrintų mokiniams kokybišką ugdymą ir švietimo pagalbą, kad mažėtų per ilgą laiką susiformavę mokymosi pasiekimų netolygumai“, - Vyriausybės pranešime cituojama švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Anot Vyriausybės, patvirtinta metodika, be kita ko, numato lėšų savivaldybėms, kad būtų mažinami ugdymo finansavimo skirtumai tarp mokyklų.

Tai daroma siekiant, jog lėšos nebūtų perskirstomos tarp pačių mokyklų.

„Didesni kai kurių mokyklų finansavimo poreikiai nebebus dengiami kitų mokyklų sąskaita“, – pabrėžiama pranešime.

Nuo rugsėjo 1 dienos mokykloms finansuoti pagal naują modelį papildomai numatyta 5,4 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

4 vaikų mama

Ar dėl to dabar Vilniaus mokyklose nebeįmanoma pakliūt į mokyklinius būrelius? Atėmėt krepšelius iš mokinių, atėmėt iš jų ir galimybę dalyvauti popamokinėje veikloje

Judita

Kaip bus, jeigu vienoje klasėje 20 mokinių, o kitoje 8 ar 10 - vienodai bus paskirstytos lėšos. Tai nesąžininga. Yra mokyklų, kur klasėse visai nedaug mokinių ir yra, atvirkščiai, kur labai didelės klasės.

Nuomonė

Į krepšelius grybus renka. Čia tiktų vadinti mokinio ar klasės terbele, patogiau ją nešiotis ant kupros. Terbelė taptų kaip švietimo reformos akcentu, arba įvaizdžiu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS