Kur tie Kauno rašytojai? | kl.lt

KUR TIE KAUNO RAŠYTOJAI?

Leipcigo knygų mugėje esu buvęs prieš dvidešimt metų. Tada skaičiau pranešimą apie lietuvių literatūrą, tačiau lietuviškų knygų vokiškai buvo išleista vos kelios. Dabar – net dvidešimt šešios. Plius šešiasdešimt lietuvių literatūros pristatymų per keturias dienas. Gniaužia kvapą, tiesą sakant.

Lietuvių čia itin daug, vokiečiai labai nustebę kiekvienoje gatvėje girdėdami mūsų "beveik sanskritą". Ir domisi tie vokiečiai mūsų literatūra, kartais net pernelyg, į knygų pristatymus netelpa net Lietuvos kultūros instituto merginos, nes žmonių per daug. Vos vos pavyko įsivesti kultūros ministrę, ir jai vietos nebuvo. Po renginio priėjo vienas vokietis, internetu nusipirkęs visas mano knygas (lietuviškai!) ir paprašė autografų. Stebėtina, nieko panašaus ligi šiol nebuvau matęs.

Lietuvių stendas mugėje buvo atidarytas be įprastos pompastikos, ministrė pakalbėjo, ansambliukas ("Subtilu-Z") nuostabiai pagrojo (pirmąsyk išgirdau, kad birbynė gali skambėti ir kaip klarnetas, ir kaip saksofonas), po to visi ėjo gerti alaus "Bocmano ūsai" ir valgyti šakočių. Netoliese veikė japonų komiksų "Manga" salė, kurios lankytojai sudaro penktadalį visų į mugę ateinančiųjų, tad kai kurie šakočių valgytojai buvo apsirengę dinozaurais.

Atsakau, kad aš iš Kauno, Kaunas po penkerių metų bus Europos kultūros sostinė. Oho, raukia nosį žurnalistai.

Vokiečių spaudoje – daugybė publikacijų apie Lietuvą ir jos literatūrą. Minimas ir Kaunas, kaip "tarpukario modernizmo perlas". Kalbantis su vokiečių žurnalistais, jie visi įtaria, kad esu iš Vilniaus. Ne, atsakau, aš iš Kauno, Kaunas po penkerių metų bus Europos kultūros sostinė. Oho, raukia nosį žurnalistai, o tai kiek rašytojų iš Kauno į mugę atvažiavo? Tenka pasakyti, kad vienas. O tai kur kiti Kauno rašytojai? – klausia žurnalistai. Atsakau, kad jie šiuo metu rašo, tad negalėjo atvykti.

O pats galvoju – iš tiesų, kur tie Kauno rašytojai? Galima savo išdidžioje vienatvėje rašyti nemirtingus kūrinius ir galvoti, kad to pakanka. Galima apsidovanoti vietinės reikšmės premijomis (merginos dar įteiks gėlių, publika paplos) ir galvoti, kad to pakanka. Ne, mieli Kauno rašytojai, mes turime ką pasiūlyti, tik kelias į tarptautinį pripažinimą reiškia rimtą ir ilgą darbą. O dirbti juk mes nemėgstame, ar ne?

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Yra rašytojų Kaune

Yra Kaune rašytojų, ir labai gerų, ir daugiau knygų už Kęstutį Navaką išleidusių. Tik neaišku, kodėl tas pats vienas rašytojas visur ir visada proteguojamas...

o kur tie Kauno žurnalistai ?

ar yra Kaune žurnalistų? ar tik brangias reklamas perspausdinantys žurnaliūgos? Visur tik interesai, bet ne kauniečių ? Tai kodėl neemigruoti, jei vilties čia nėra jokios?

Na,

Jei dabartinė valdžia vis dėlto sulauks pirmų bulvių – tai kitoje Leipcigo knygų mugėje, gerbiamieji, alaus nebegersite (alkoholis!), šakočių nevalgysite (cukrus!), taipogi vilkėsite ne kažkokiais ten bohemos, ir ne, ginkdie, dinozaurų, o – su privalomu įkvėptu džiaugsmu veiduose – tautiniais drabužiais. Ir muzika privaloma bus birbynės ir primenanti tautinę dorą ir darnią birbynę – o ne kažkokį ten ištvirkusį vakarietišką saksofoną.Tai gal gerai, kad dar spėjote pasidžiaugti tikra vakarietiška europine laisve? Nes ką gali žinoti – iki kitos knygų mugės dorovinga ir darni Lietuva jau gal bus ir sienas užsidariusi, kad tik tautiečiai iš to džiaugsmo neemigruotų? O jei ir išleis tokius „darmojiedus", kaip rašytojai – tai privaloma tvarka ir džiaugsmingai vešite į mugę brošiūrėles apie stojusią Lietuvoje privalomą darnią Naisių vasarą – su padėkomis partijai ir tėvynei...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS