Ar reikėtų uždrausti rūkyti balkonuose? | kl.lt

AR REIKĖTŲ UŽDRAUSTI RŪKYTI BALKONUOSE?

Seimo valdančioji dauguma ruošia draudimų paketą, nebeleisiantį rūkoriams traukti dūmą balkonuose. Jei šiam sprendimui dar yra pritariančiųjų, siūlymai uždrausti rūkyti arčiau kaip 10 metrų nuo vaikų ir jaunimo iki 18 metų, nėščių moterų, laisvalaikio ir poilsio vietose lauke, kur vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai, kelia juoką net ir sveikos gyvensenos šalininkams, nes tokių taisyklių niekas nepajėgtų užtikrinti. Vis dėlto kyla klausimas – ar reikėtų uždrausti rūkyti balkonuose?

Erlandas Paplauskis, ekologas:

– Aš palaikau tokį siūlymą. Nors tai nėra nedraudžiama ir dabar. Jei tau kažkas pro langą pučia dūmus, gali rašyti civilinį ieškinį ir kreiptis į teismą dėl sveikatos trikdymo. Teisminiu būdu įmanoma ginti savo teises. Niekas neturi teisės pūsti dūmų į tavo būstą. Smardinti kitų namus yra tas pats, kas pridergti ant kilimėlio prie svetimų durų. Visiems aišku, jog tai yra sveikatą trikdantis veiksnys. Tačiau visi supranta, kad kontroliuoti šį procesą nepavyks, policija nepajėgs. Juk niekas neis ir nemedžios. Jei kaimynai nesiskundžia, galėsi eiti ir rūkyti tame balkone. Kultūringi kaimynai nusileidžia į lauką ir parūko, net ir prie įėjimo į laiptinę. Nekyla tie dūmai. Bet ir tai uždraus. Tačiau, mano galva, draudimas rūkyti, matuojant metrus nuo vaiko ar nėsčiosios, – jau yra absurdas. Remiantis tokiais draudimais, vėjo prapučiamoje vietoje žmogus niekur negalės traukti dūmo. O rūkymas balkonuose ypač nemalonus vasarą, kai visi aplinkiniai gyventojai laiko pravirus langus. Žiemą taip nesmagu nebūna. O kai kas nors prirūko tavo kambarį, nei vaikai, nei pats jame nebegali miegoti. Nepriėmusios šių draudimų valdžios yra kvailos, o ne tos, kurios siekia tai įtvirtinti. Balkonas nėra privati erdvė. Tokio įstatymo nereikia kultūringiems žmonės. Užtenka paprašyti kaimyno, kad nerūkytų. Įstatymo reikia „buduliams“, kuriems į viską nusispjauti.

Prieš

Šarūnas Jagminas, visuomeninis veikėjas:

– Visa tai yra vergovė. Ponas pasakė vasalams: negalima to, negalima ano. Vergai turi plušėti, būti blaivūs ir uždirbti ponui pinigų. Visų šių draudimų prisiprašė „marazmininkai“ seniai, nuprotėjusios bobulės, kurios leidžia laiką balkonuose, besidairydamos į kaimynus, ir supermamytės. Na ir kam taip mirtinai sutrikdys sveikatą išsisklaidantis dūmelis? Šiais laikais net tabakas kitoks nei sovietmečiu. Man pikčiau, kad valdžia niekaip nepažaboja įmonių, kurios savo kvapais nuodija žmones. Pietinėje miesto dalyje nuo bendrovės, kuri užsiima atliekų kompostavimu, sklinda toks dvokas, kad baisu. Gyventi nesinori, vaikai žiaugčioja lauke. Niekas negali šio reikalo sutvarkyti. Va kur bėdos, o čia tik bandymas nukreipti akis į smulkmenas. Anglijoje analogine veikla užsiimančios įmonės šitaip nedvokia. Kompostuojama po stogu, įmontuojami siurbliai, kurie valo orą. Gali kieme stovėti, niekas nesmirda. Net policija juokiasi iš šių draudimų. Dešimties metrų atstumas nuo vaiko ar nepilnamečio yra toks sąlyginis klausimas. Tai gal padarykime taip: tegul rūkoriams išleidžia specialius ženklus, kurie juos nešiotų ant krūtinės, kaip žydai žvaigždes karo metais. Visi iš tolo žinos, kad eina paženklintas rūkorius, kaip koks raupsuotasis. Niekas ir nesiartins per 10 metrų prie tokio raupsuotojo. Ar ne absurdas?

Rašyti komentarą
Komentarai (37)

simas

Butinai reikia uzdrausti aborgenai. gadina sau sveikatą ir kitus nuodija, ar protingas zmogus rukys??? Prasmitde dūmais..meto kancarus per balkonus zmones, nespeja rinkti..., kur jų kultura? xx amziaus indenai !!!

Nemanau

as nerukau, o kaimynu rukanciu turiu, bet tikra, nekarta nesu uzuodusi dumo kvapo, cia turbut reiketu gyventi balkone, ne vienas kaimynas kuris ruko nesedi istisai balkone ir nerunktiniauja su kitais kaimynais, kas daugiau surukys, manau kad cia yra principo reikalas "as nerukau ir tu nerukysi" ir prigalvoja kad jiems dumai eina. Buvau pas drauge, kava gereme balkone nes buvo geras oras,balkonas nedidelis, todel puodelius pasidejome ant palanges ir staiga nuo 4 auksto pradejo kristi trupiniai ar tai nuo sausainiu ar nuo pirago, prikrito ir i kava, ir ant ranku, biski ant galvos, apie stikla nesnekesiu. Ka ta moteris gali sakyti, kai ji pati negerbia savo kaimynu, manau kad tie kurie purto savo mazgotes, turetu taip pat baudas moketi

KEMBRIKAS

Dar reikia uzdrausti tualete garsiai persti ir steneti,nes kaimynas 6 val. ryto pazadina ,oas noriu miegoti iki 8val dar 4 val eina nusimysti ,tai irgi su garsais.Matyt su prostata nekas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS