Aukso puodas asfalto vaikams | kl.lt

AUKSO PUODAS ASFALTO VAIKAMS

Vasara atlapojo savo glėbį į atostogas pažirusiems moksleiviams, tačiau daugeliui jų tai ne poilsio, o intensyvaus darbo metas. Vieni nori įgyti patirčių, kiti planuoja savarankišką pirkinį ar kelionę, treti kaupia studijoms – motyvų uždarbiauti vasarą begalės, sąmoningumas auga. Tačiau ploti katučių anksti. Jaunimo darbo centras, Vasaros darbų bankas ir kitos duomenų bazės naudingos pilnametystės ar bent šešiolikos sulaukusiesiems. Didžioji dalis darbų vasarai ieškančio jaunimo – nepilnamečiai, o čia jau prasideda ne darbo paieškos, bet loterija. Ypač jei vaikas – nuo asfalto.

"Man septyniolika, praėjusią vasarą dirbau vaikų darželyje ir supratau, kad Lietuvoje nepilnamečiui darbą rasti – kaip aukso puodą", – apibendrina nuo kovo pradėtas vasaros darbo paieškas Agota, jau ir skaičių pametusi, kiek neigiamų atsakymų sulaukė iš kavinių, kepyklėlių, įmonių bei įmonėlių.

Kam darbdaviams tas galvos skausmas? Jie nė neslepia nenorintys terliotis su nepilnamečiais dėl nepalankios jų įdarbinimo tvarkos: vaikus nuo keturiolikos iki šešiolikos metų leidžiama įdarbinti tik gavus tėvų rašytinį sutikimą, sveikatos priežiūros įstaigos išduotą medicininę pažymą su išvada, kad vaikas tinkamas dirbti konkretų darbą, griežtai reglamentuotas jų darbo ir poilsio laikas, galima skirti tik lengvus darbus.

Kam darbdaviams tas galvos skausmas? Jie nė neslepia nenorintys terliotis su nepilnamečiais.

"Suprantama, kad reikia saugoti nepilnamečių sveikatą, tačiau mano keturiolikmetis sūnus fiziškai kone prilygsta man. Ar palikti jį visai vasarai prie kompiuterio mažiau kenksminga? – retoriškai klausia pažįstamas verslininkas, mieliau savo sūnų įdarbinęs namie. – Moku jam po 10 eurų už kaskart nupjaunamą žolę. Tegul tik nesišlaisto ir pažįsta pinigų skonį."

Apmaudu, kad supažindinti su pinigų ir atsakomybės skoniu – vien tėvų, bet ne valstybės reikalas. Pasiklydusi draudimų džiunglėse ji kartais saugo ne tą, ką reikia. Socialiniuose tinkluose pratrūko "X Faktoriaus" dalyvė Miglė Pivoriūnaitė: teismas perpus sumažino bausmę ją iki mėlynių pridaužusiam nepilnamečiui, atsižvelgdamas, kad jis yra iš sunkiai besiverčiančios šeimos. Gal norite paspėlioti to vaiko ateitį?

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS