Burbulai ir darbai | kl.lt

BURBULAI IR DARBAI

Analizuojant savaitgalį vykusius savivaldos rinkimus daug kalbėta ne tik apie tradicinių partijų ir komitetų dvikovą, sunkiai suvokiamą pasirinkimą balsuoti už juodosios buhalterijos genijų, bet ir apie fenomenalų kai kurių vietos valdžios atstovų populiarumą.

Esą situacija, kai už valdantįjį balsuoja kelis kartus daugiau nei už artimiausią oponentą ar jis išrenkamas jau per pirmąjį turą – puikus rodiklis, kad savivaldai trūksta demokratijos. Šiame kontekste kaip tikras savivaldos kolosas išsiskiria Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas. Jei pasiseks ir antrajame ture, agronomui nauja kadencija leis pagerinti meravimo rekordą: poste jis bus išbuvęs 30 metų. Sprendžiant iš universalių gebėjimų pirmiausia partiečiams, vėliau – saviems rinkėjams įrodyti, kad yra tobulas rajono ar miesto šeimininkas, tokių gegužinskų jau randasi ir daugiau. Gerai tai ar blogai?

Burbulus apie pavojų demokratijai pučiantiems opoziciniams kandidatams vertėtų kruopščiai išanalizuoti savo klaidas.

Vienareikšmio atsakymo, panašu, nėra. Situacija, kai mero kėdė stumdoma po visą politinio spektro ratą, o kiekviena nauja kadencija reiškia radikaliai besikeičiančius prioritetus, ne ką geresnė nei kelias kadencijas dirbantis meras. Šia prasme merai panašūs į kultūros bei švietimo įstaigų vadovus. Užsibuvus aukščiausiame poste, ima stigti kūrybiškumo, nebenorima matyti savų klaidų, nebeįdomus tampa požiūris iš šalies. Tokiu sąstingiu užsikrečia ir visa įstaiga, atsiranda pataikaujančių ir kitokią nuomonę slopinančių grupelės. Būtent dėl to pagaliau pribręsta riboti muziejų, teatrų, mokyklų direktorių kadencijas. Labai tikėtina, kad antrųjų tiesioginių merų rinkimų baigtis paskatins politikus grąžinti į Seimą merų kadencijų apribojimų temą. Tačiau kol kas burbulus apie pavojų demokratijai pučiantiems opoziciniams kandidatams vertėtų kruopščiai išanalizuoti ne tik oponentų pergalės priežastis, bet ir savo klaidas. Nauja kadencija – galimybė pralaimėjusiems patiems pasinaudoti demokratijos suteikiama kritikos laisve ir parodyti, kad iš tikrųjų žino, kaip dar galima tvarkytis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Visvaldas

Demokratija Kaune?

R...

Nieko nepadarysi-pripratome mąstyti vienodai,arba vieningai.T.y.ne mąstyti,o daryti kaip visada.Ir bijoti suklysti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS