Dėl šventos ramybės | kl.lt

DĖL ŠVENTOS RAMYBĖS

Rugpjūčio 2-oji svarbi ne tik tuo, kad 216 metais prieš Kristų šiądien Kanų mūšyje Hanibalas sutriuškino Romos kariuomenę. Kas jį beprisimena?

Lygiai prieš 73 metus, 1945-aisiais, Potsdamo konferencijos nutarimu tuometis Karaliaučiaus kraštas (dabar Kaliningrado sritis) 50-čiai metų perduotas administruoti Sovietų Sąjungai. Alio? Jūsų laikas baigėsi, pasakytų nemirtingasis rusų rašytojo ir disidento Vladimiro Voinovičiaus (1932–2018) personažas kareivis Ivanas Čionkinas.

Už satyrinį romaną-anekdotą "Kareivio Ivano Čionkino gyvenimas ir nepaprasti nuotykiai. Neliečiamasis asmuo" jo autorius anuomet buvo ištrenktas ne tik iš sovietinių rašytojų sąjungos, bet ir iš pačios SSRS. Tačiau tada tai jau buvo nebesvarbu, nes šiuo savo kūriniu V.Voinovičius įžengė į geriausių pasaulio satyrikų gretas.

Jo darbus pasaulio darbo žmonių "rojuje" spausdino slapta, platino nelegaliai, bet juos godžiai skaitė tėvynainiai, nes sukarikatūrinti tipažai buvo tokie ryškūs, tikroviški ir labai juokingi, nors kiek liūdni ir skaudžiai priminė jų pačių visai nelinksmą gyvenimą.

Liūdniausia su tuo susijusi žinia – praeitą savaitę pats V.Voinovičius paliko šią ašarų pakalnę, o tai progresyvioji rusų inteligentija vadina skaudžia netektimi.

V.Voinovičius buvo vienas tų pranašų, kuris dar 1986 metais numatė, kad po Sovietų Sąjungos subyrėjimo Rusijai vadovaus buvęs KGB agentas, paskui, tiesa, jis gerokai apsiskaičiavo teigdamas, jog Vladimirui Putinui valdžioje pavyks išsilaikyti vos dvejus metus.

Tad "Čionkinas" aktualus ir šiandien, ypač kai pas mūsų kaimynus vėl idealizuojama ir net mėginama restauruoti sovietinė praeitis, o dabartinės Rusijos valstybės ateitį siekiama kurti pagal J.Stalino imperijos modelį.

Štai kodėl veikiausiai Vakarų demokratija "pamiršo" jau kadaise pasibaigusį Kaliningrado srities administravimo terminą. Dėl šventos ramybės.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Aha

Grąžinti Vokietijai? Tai gal ir Klaipėdą grąžinti Vokietijai, ir visa ką, ką kryžiuočiai pasiglemžę buvo, Nemuno pakrantes iki pat Kauno įskaitant? Putleris pašonėj nieko gero, bet vargu ar Merkelė su savo globotiniais būtų geriau. Ta tai tuoj rastų kaip Prūsiją panaudoti, buvęs baltiškas kraštas tuoj visas pajuoduotų. Va taip patvarkytas kraštas tikrai būtų net už Putlerį blogiau!

D.

Lietuvai tos srities nereikia, nes tai būtų rusų penktoji kolona. Manau geriau tą sritį grąžinti Vokietijai. Jie žinos kaip ją paverst klestičia.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS