Dviejų greičio juostų antialkoholinė politika | kl.lt

DVIEJŲ GREIČIO JUOSTŲ ANTIALKOHOLINĖ POLITIKA

Kas matė Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) skelbtus balandžio mėnesio akcizų duomenis, tas turėjo gerokai nustebti. Skaičių lentelėse įvykęs stebuklas turėjo šokiruoti kiekvieną kovingą blaivininką – šių metų balandį, lyginant su pernykščiu balandžiu, visose eilutėse fiksuotas neįtikėtinas augimas. Stipriųjų gėrimų paradavimai išaugo 164 proc., vyno ir fermentuotų gėrimų – 102 proc., alaus – „vos“ 29 proc.

Tiesa, mes žinome, kad stebuklų nebūna. Tačiau būna prastai apskaičiuota politika. „Augimas“ lentelėse atsirado dėl to, kad pernai balandį buvo sąstingio laikas – po pakeltų akcizų pirkėjai pratinosi prie aukštyn šovusių gėrimų kainų, o pardavėjai turėjo gausias gėrimų su mažesniais akcizais „atsargas“.

Tad, nepaisant statistinių įdomybių, faktinė situacija nesikeičia – visų alkoholinių gėrimų pardavimai mažėja. Tik, deja, nevienodai. Balandžio mėnesio skaičiai parodė, kaip po pirmojo šoko atsigauna stipriųjų alkoholinių gėrimų pramonė. Ir tai nestebina, nes antialkoholinė politika Lietuvoje jau tapo dviejų greičio juostų zona.

Daugiau degtinės – daugiau blaivybės

Stebintieji VMI ataskaitas žino – mažiausius pardavimų praradimus pernai patyrė stipriųjų gėrimų gamintojai. Padidinti akcizai nupjovė vos 2,7 proc. jų pardavimų Lietuvoje. O jeigu dar turėsime omenyje, kad gyventojų šalyje per 2017 m. sumažėjo 1,3 proc., taps akivaizdu, kad antialkoholinis vajus stipriesiems gėrimams tebuvo audra stiklinėje – toje, kuri su briaunomis ir kur įpila po 200.

Per tą patį laiką alaus paradavimai sumažėjo 12,8 proc. Tačiau net ir mažesni pardavimai leido surinkti 63 proc. daugiau akcizo mokesčio už alų. Štai tokia blaivybės kaina – mažiausi praradimai vienur, o daugiausiai sumokama jau kitur.

O kad niekam nekiltų abejonių, kad blaivybės politika tikrai yra dviejų greičio juostų zona, Seimo nariai nutarė įvesti papildomų ribojimų alaus pakuotėms. Nes 0,7 l alaus pakuotė yra didesnis priešas nei 0,7 l degtinės, ką jau kalbėti apie 1 l, 2 l ar net 3 l talpos degtinės pakuotės – tokia pakuotė alui Lietuvoje uždrausta jau prieš 5 metus. Tai kas turėjo tapti blaivinimu, virsta paprasčiausiu alkoholio rinkos perdalinimu stipriųjų gėrimų gamintojų naudai.

Panašu, kad kol kas veikia principas „daugiau degtinės – daugiau blaivybės“. Vargu, ar to norėta, tačiau taip visuomet atsitinka, kai vykdant reformas, užuot pasinaudojus kalkuliatoriumi, sėdama į buldozerio kabiną.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Stoties turgelis

Alus yra žmonių kvailinimas. Jei noriu atsigerti, perku Pepsi kolą, Rasą arba Cocą. O jei noriu apsinešti, tada geriu brendį arba vodką. Beje, tik ne lietuvišką. Taip vadinama alaus kultūra prieš keletą metų netikėtai įsispraudė į mūsų gyvenimus. Kur nesuksi galvos, visur Švyturio alus - lietsargiai, vitrinos, nes kėdės. Bjauru visur matyti vieną ir tą patį. Laimei, alaus išsišokimas atėjo į pabaigą. Ir puiku. Nes alus yra kląstingas [mano net 2 bičiuliai mirė nuo alaus padauginimo]. O aludariams ką pasakyti? Akcizas didėja, o jūs mažinkite kainą. Bet gi kaip pakvaišę trokštate nepelnytų pinigų. Tai ir turite tą ką turite.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS