Graudžiai juokinga | kl.lt

GRAUDŽIAI JUOKINGA

Retkarčiais susimąstau, ką pagalvotų žmogus iš, pavyzdžiui, karaliaus Saulės valdymo laikų, jei laiko mašina atkeliautų į 2018-uosius. Ar nesprogtų iš nuostabos įmantriomis garbanomis papuošta galva, pamačius greta važiuojančio automobilio bėgantį ir "Kiki, do you love me?" dainuojantį jaunuolį? Ar suprastų, kodėl gerbiamam ir garsiam žmogui didesnis įžeidimas "Tavo sekėjai nupirkti" negu "Pirktas tavo diplominis darbas"? Ir ką pamanytų apie tai, kad žmonės, dar neseniai izoliuoti nuo visuomenės ir / ar gydyti (savo ir jos labui), yra mūsų laikų įžymybės?

Beveik 55 tūkst. Tokią ne dienomis, o valandomis augančią auditoriją instagrame šiandien turi vaikinas, vien dėl populiarumo geriantis aliejų ir savoje kišenėje sprogdinantis petardas. Užuot susirūpinusi vaikinuko sveikata, instagramo bendruomenė iš džiaugsmo trina delniukus, siunčia pinigus, prašo įkelti vaizdo įrašų su gimtadienio palinkėjimais draugams, o gyvų transliacijų metu vienas per kitą rėkia, siūlydami vis sunkiau protu suvokiamus iššūkius.

Šios savaitės pradžia. Kadaise grožiu ir balsu minias žavėjusią atlikėją supakuoja policija. Už tai, kad girta it šlepetė viešoje vietoje oraliniu būdu tenkino sugėrovą, pirminiais duomenimis, benamį vyrą. Visą procesą fotografuoja ir filmuoja kažkoks vyrukas, linksmai raginantis tęsti ir klausinėjantis, ar galėtų šitaip pradžiuginti ir jį. Istorija patenka į viešumą. Lietuvai smagu – vis kažkas praskaidrino nuobodų pirmadienį. Komentarai, kad  gaila šitaip degradavusios talentingos moters, papildomi linksmais, kaip tas operatorius mėgėjas, jausmaženkliais.

Kita feisbuko persona, puokštėmis rinkdavusi peržiūras ir pasidalijimus – savo seksualumu perdėtai besididžiuojanti mergina, mokiusi vyrų viliojimo meno. Tiesa, seksualumo ten būta mažai, o jausmas, matant raitymąsi prieš kamerą, – veikiau nejaukumas ar svetima gėda. Džiugu, kad artimųjų ar savo pačios iniciatyva ji pagaliau iš socialinių tinklų dingo.

Apie tautą nemažai galima spręsti iš to, kas ją prajuokina. Įžymybės dažnai atlieka visuomenės vertybių veidrodžio funkciją. Ir man vis dažniau nejauku į jį žvilgtelėti. O jums?

Tačiau daug tokių, kurie nė nesiruošia dingti. Tų, kurie dėl savo problemų turėtų sulaukti užuojautos ir pagalbos, vietoje to sulaukia "like" ir pašaipaus populiarumo. Jų ne vienas ir ne du. It į kokius egzotinius gyvūnus traukiama bent virtualiai iš arčiau pasižiūrėti į, atleiskite už tiesmukiškumą, nenusisekusius žmonių gyvenimus. Herojai nesupranta, kad iš jų šaiposi, ir jaučiasi žvaigždėmis.

Tai matant nejučia kyla šlykštumo gumulas gerklėje, o kartu ir klausimas. Kokia visuomenė esame, kad mums juokingos ligos – alkoholizmas, asmenybės sutrikimai ir daugybė kitų psichologinių sunkumų? Kokie žmonės esame, kad, užuot pasisiūlę pagelbėti, išklausyti ar bent jau nekreipę dėmesio, prunkščiame, už destruktyvų elgesį tapšnojame per petį ir skatiname tęsti toliau? O gal esame tokie naivūs, kad manome: nei man, nei mano artimiesiems tikrai taip nenutiks?

Liūdniausia, kad dažno keistuolio istorija prasideda tarsi viena ir ta pati. Kadaise tai buvo visiškai į visuomenės rėmus telpantis asmuo, kartais net protingesnis, gražesnis ar talentingesnis. O tada nutiko gyvenimas. Vienas nesugebėjo susidoroti su artimo žmogaus netektimi, todėl šoko į alternatyvią realybę pasislėpti. Antram galvą susuko bloga kompanija ir svaigalai. Kitam aiškiai mąstyti neleidžia psichikos liga. Tai dalykai, nuo kurių nė vienas nesame apsaugotas. Ir abejoju, ar jiems ištikus mus pačius, norėtume tapti eksponatais kažkieno pramogai skirtame virtualiame cirke.

Buvo laikai, kai turėjome ir kitą įdomų veikėją – atlikėją Minedą (kuris, beje, vėliau save sėkmingiau atrado politikoje). Pamenu, kaip po jo pasirodymo "Eurovizijos" atrankoje situaciją įvertino Samas: "Kaip ant delno Lietuva – padarė iš nelaimės žmogaus sau pramogą. Kitąkart atveskit be kojų žmogų, liepkite jam šokti ir žvenkime visi." Apie tautą nemažai galima spręsti iš to, kas ją prajuokina. Įžymybės dažnai atlieka visuomenės vertybių veidrodžio funkciją. Ir man vis dažniau nejauku į jį žvilgtelėti. O jums?

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Chirurgas

Gerai parašyta.

888

Nu straipsnis toks kaip rasytoja ....demesio truksta :-)

Chirurgas

Teisybė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS