Kas čia iškrypėliai? | kl.lt

KAS ČIA IŠKRYPĖLIAI?

Teksto gabaliukas iš mokyklinio vadovėlio apie mergaitę mėlynais nagučiais ir tuos nagučius iš parduotuvės parsineštame mėsos farše socialiniuose tinkluose jau tikriausiai apkeliavo visus, mokančius skaityti lietuviškai. Supermamytės išsigando, kad jų vaikučiams pateikiami vadinamųjų šiurpių pavyzdžiai. Dar visai neseniai supermamytėms ir supertėveliams neįtiko vieno žinomiausių vaikų rašytojo Vytauto Račicko knygelė bei jo Lukošiukas.

Nebestebina pasipiktinimai esą žiauriomis lietuviškomis pasakomis, su kuriomis užaugo ne viena karta, bet šiukštu XXI a. vaikai neturėtų išgirsti. Dar negirdėjau, kad paskaitęs "Eglę žalčių karalienę" vaikas bėgtų ką nors užkapoti dalgiu.

O kur dar vadovėliai ir pratybos! Pamatę kelis sakinius, supermamytės ir supertėveliai spaudžia išmaniojo mygtuką ir transliuoja internetan pasipiktinimą: koks siaubas! Kokių nesąmonių moko mūsų vaikus! Kokie kvailiai vadovėlius leidžia? Komentatoriai ūmai tampa visų galų – pedagogikos, literatūros, istorijos, vaikų psichologijos – ekspertais.

Internetinių "ekspertų" akiratin pakliuvo septintokų privalomosios literatūros sąrašan įtraukta Jurgos Ivanauskaitės "Kelionių alchemija". Sakinys apie oralinį, sakinys apie musulmonų Ramadano apribojimą mylėtis bei sakinys apie plastikines Lolo Ferari krūtis – ir feisbukas ošia! "Tai va dėl ko vaikai gimdo 12 metu. Mokykla paruosia", – nušvito vienai internautei. "Iškrypėlių pamokslai mokinukams, kad užmušti jų laimingą vaikystę", – rėžė kita. Vargu, ar jos skaičiusios ką nors iš literatūros kūrinių, nes skaitantys žmonės dažniausiai rašo be tokių klaidų. Mane persmelkia siaubas: Jurga Ivanauskaitė – iškrypėlė? Negi jie tikrai mano, kad vaiką reikia saugoti nuo gyvenimo?

"Patikėkit, septintokai dabar žino gerokai daugiau, nei mes įsivaizduojam. Ir internete jie randa gerokai daugiau, nei tėvai įsivaizduoja apsaugosiantys atėmę knygą", – bandau įsiterpti, bet kitaip manantieji tame virtualiai mitinguojančiųjų sambūryje nepageidaujami.

Gaila man tų siauros pasaulėžiūros supersaugotojų, negebančių analizuoti, matyti platesnį kontekstą ir kalbėtis su vaikais visomis temomis. Dar labiau gaila jų vaikų.

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

Fui

Mane taip pat vemti verčia nuo jurgos ivanauskaitės knygų. Irgi išmečiau į šiukšlių konteinerį.

Vienuolis

Yra, akmenyje, išdeginti įsakymai, kuriuos privalo žinoti, ir jų laikytis, kiekvienas krikščionis, kiekvienas žmogus. Turim, valstybių, kurios to laikosi. Matom, kaip, jose gyvena žmonės. Pramonė, medicina, mokslas--aukščiausio lygio. Yra ir tokių, kuriose viskas,, liberalu", viskam vadovauja partija arba,, vienintelis"--skirtumas akivaizdus. Nepriteklius, skurdas, intelekto 0,pasaulėžiūra primityvi, skolos....

Haris

Geležinė logika: kadangi "septintokai dabar žino gerokai daugiau, nei mes įsivaizduojam ir internete jie randa gerokai daugiau, nei tėvai įsivaizduoja" - rašykime ir į vadovėlius apie visokias baisybes, šlykštybes ir iškrypimus!..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS