Ko išblyškę mokslininkai? | kl.lt

KO IŠBLYŠKĘ MOKSLININKAI?

Vienas lietuvių kalbos mokslininkas, kurio pavardės neminėsime, pasigyrė, kad negali nerašyti. Rašo studentams kursinius, o gal ir diplominius darbus. Kad tie nuneštų išmintingiems dėstytojams ir tokiu būdu baigtų nesėkmingus mokslus. Ir tuo didžiuojasi. Tą raštingą mokslininką visi išgelbėtieji nuo galvos iki kojų gėrybėmis visada apipila. Juk pasakyta, "padėk skęstančiam ir jis tau tuo pačiu atsidėkos". Už kokius pinigus tam mokslo vyrui išgyventi, jei automobilį į autoservisą nuvarius viso mėnesio profesoriaus atlyginimą tenka pakloti? Už rašto darbus.

Kiti docentai bei profesoriai ne tokie sumanūs. Todėl galo su galu nesuduria. Kaip jiems ne gėda kiauromis kelnėmis ar sijonais vaikštinėti į universitetus ir akademijas? Išblyškę, bijokim to žodžio, perkarę. O raštingas lietuvių kalbos mokslininkas yra apvalainas, vos žandus paneša. Teisingai jis ir sako, kas skaito, rašo – valgyt neprašo.

Aną savaitę 500 akademinio sluoksnio atstovų pasirašė kreipimąsi į valdžią, kad blogai juos maitina. Na, juk patys kalti. Ir jūs netinginiaukite, daugiau rašykite, kaip tas darbštusis lietuvių kalbos mokslininkas. Ir rašykite taip, kad kai pats žiopliausias žioplys atneš jums jūsų rašytą darbą, pačiam gėda nebūtų. Kad didžiuotumėtės. Kad jūsų vardai, pavardės ir moksliniai laipsniai būtų išrašyti aukso raidėmis ant jūsų Almos mater (o tai į mūsų kalbą išvertus reiškia paprastai ir aiškiai Motina maitintoja) sienų.

Tiesa, tas mokslininkas, kurio pavardės neminėsime (nors tai buvo žinomiausias šių laikų kalbininkas Antanas Smetona), galvai prašviesėjus puolė neigti savo žodžius, kad rašo už žioplus studentus. Ir koneveikti plagiatorius bei sukčius. Dar pridėjo: "Žmonėms blogai su teksto suvokimu."

Iki ko mūsų vieną seniausių pasaulio kalbų gerbiamas mokslininkas nuvarė, kad lietuviai lietuvių šnekos nebesuvokia. Iš tiesų, kaip suprasti: "Parašysiu darbą, parduosiu, o koks nors kvailys užrašys savo pavardę ir dar kvailesniam dėstytojui nuneš. Ir aš dėl to kaltas? (A.Smetona, "Facebook", 2019 03 27)"?

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gėda tokiam mokslininkui

Jeigu negali Smetonos [t.y.ir Smetonienė] pragyventi iš mokslininkų algos,tegul eina dirbti į mokyklas.Nors mokytojai ne per daugiausiai uždirba,bet tokiais ,,darbais''kaip šis mokslininkas neužsiima.Be to,neteko matyti mokytojų,kad dėl vargano atlyginimo vaikščiotų apšiurę,kiauromis kelnėmis ar sijonais.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS