Labai simbolinė akimirka | kl.lt

LABAI SIMBOLINĖ AKIMIRKA

Tūlam lietuviui iš Šilainių ar Joniškės šiandien Singapūre vykstančios JAV ir Šiaurės Korėjos lyderių derybos geriausiu atveju yra faktas naujienų sraute. Jau trečiosios kartos Kimų šeimos atstovo valdoma Šiaurės Korėja tolima ne tik geografiškai, kultūriškai bet ir kitomis prasmėmis. Šalies, tebegyvenančios tolimoje korėjietiško stiliaus stalinizmo epochoje, egzotika mums įdomi kur kas mažiau nei Vakarų studentams, sutinkantiems rizikuoti ne tik savo pinigine, laisve, bet – tiesiogine to žodžio prasme – ir gyvybe.

Vis dėlto prasklaidyti lietuvišką žiovulį girdint naujienas apie derybas Singapūre verta ne vien tam, kad neatsiliktum nuo realijų. Diena, kai prie vieno stalo sėda dviejų valstybių – įtakingiausios planetoje ir labiausiai izoliuotos – lyderiai iš tiesų yra istorinė.

Greta konflikto Artimuosiuose Rytuose Pchenjano ir Vašingtono priešprieša yra ne tik ilgiausiai besitęsianti, bet ir vienintelė, kurios atstovai nė karto nėra susitikę. Net pačiame Karibų krizės įkarštyje prezidentas Johnas F.Kennedy susitiko su SSRS užsienio reikalų ministru Andrejumi Gromyka, Jimmy Carteris šypsojosi Leonidui Brežnevui, o Egipto prezidentas Anwaras al Sadatas praėjus beveik trims dešimtmečiams nuo įkūrimo vis dėlto aplankė Izraelį. Tačiau aukščiausias (tik tiesiogine, o ne užimamų pareigų prasme) Pchenjano diktatorių matęs amerikietis iki šiol buvo ekscentriškasis krepšininkas Dennis Rodmanas.

Tokiame istoriniame kontekste vykstantis abiejų valstybių vadovų susitikimas prilygsta stebuklui. Tačiau tuo stebuklai, susiję su Šiaurės Korėjos pusiasalio grąžinimu į civilizaciją, ir baigsis. Nors oficialus derybų tikslas – priversti Pchenjaną atsisakyti savo branduolinės programos, realiu pasiekimu laikomas tik pats susitikimo faktas, akių kontaktas. Ir, žinoma, protokolinė nuotrauka. Su naujienų srautu apskriejusi pasaulį ji nusės JAV, jau gyvenančiose lapkritį būsiančių Kongreso rinkimų nuotaikomis, ir apramins amerikiečius, rimtai įsibaiminusius dėl pernai Šiaurės Korėjoje išbandytos tarpžemyninės raketos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pchenjanas sunaikindamas atominy ginkla

pasirasys sau mirties nuosprendy.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS