Metų žodis – atmintis | kl.lt

METŲ ŽODIS – ATMINTIS

Baigiantis metams atliekama pastarųjų dvylikos mėnesių revizija padeda pamatyti tikrąją įvykių prasmę ir reikšmę. Iš laiko perspektyvos ne vienas jų pasirodo tebuvęs vienos dienos drama, kurios padarinius akimirksniu absorbavo kur kas prasmingesni nutikimai ar nauji vienadieniai įvykiai. Visus juos vertinti galime pasirinkę įvairiausius atskaitos taškus ar skerspjūvius.

Jei rinktume metų vardą, nusikalstamai lengvabūdišką požiūrį į valstybės valdymą simbolizuojanti Greta neabejotinai konkuruotų su Matu. Mažojo Matuko iš Kėdainių žūtis atskleidė tamsiąją Lietuvos pusę, tačiau ir lėmė realius veiksmus, kurie – telieka tikėtis – apsaugos visus artimiausioje aplinkoje skriaudžiamus vaikus.

Rasti metų skandalą nebūtų lengva: moterims neabejingi Kęstutis Pūkas ir Šarūnas Bartas konkuruotų su precedento neturinčiu KTU sukrėtusiu plagiato skandalu, Gedimino kalno griūtimi, instaliacija, trumpam sovietmečio virtuvėje įkalinusia legendinę Juozo Zikaro Laisvės statulą, Lukiškių aikštėn neįleistu Vyčiu ar Rūtos Vanagaitės mono (tiksliau, melo) spektakliu.

Teigiamų metų įvykių dešimtuke neabejotinai atsidurtų žemės drebėjimas po "Lietuvos geležinkelių" bėgiais, atskleista pusantro šimto metų ieškoto Zigmanto Sierakausko kapo paslaptis, sprendimas darkart Lietuvos miestui patikėti Europos kultūros sostinės vardą, NATO bataliono dislokavimas, sportininkų pasiekimai. Vis dėlto nė vienas jų nepranoksta kukliojo profesoriaus Liudo Mažylio nekukliai didingo darbo – Vasario 16-osios originalo atradimo.

Žvelgiant atgal nesunku atrasti giją, kuri sieja garsiausias 2017-ųjų diskusijas ir prasmingus nutikimus, ir įvardyti Metų žodį – atmintis. Visuotinė ir kiekvieno asmeninė. Tai jai egzaminą surengė R.Vanagaitė, jos tvarumą patikrino K.Mažylio atradimas, trapumą ir dažnai primityvų suvokimą įrodė diskusijos dėl paminklo Vyčiui. Belieka tik palinkėti kiekvienam ir visiems 2018-aisiais, užuot išsibarsčius po beprasmes diskusijas, susitelkti dėl atminties, brandinti ir saugoti ją. Juk be atminties nebūtų ne tik Valstybės atkūrimo šimtmečio jubiliejaus, bet ir jos ateities.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Sėkmės

Kaip visada,Violeta vietoj ir laiku turi ką pasakyti.Ir taikliai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS