Nuolaidų lietūs | kl.lt

NUOLAIDŲ LIETŪS

Lietuva – ne tik šiaip lietaus šalis. Čia ir nuolaidų lietūs užklumpa. Prieš Velykas prekybininkai džiugino 20 proc. nuolaida kiaušiniams. Žmonės ir be nuolaidos dvigubai daugiau nei įprastai pirktų, juk kiekvieno stalo margučių kraitelė spalvomis, įmantriais raštais tradiciškai vilioja. Keista, kad prekybos centrai nepasinaudojo tokia proga.

Tačiau pagal energijos tvermės dėsnį niekas iš nieko neatsiranda ir niekur be pėdsakų neišnyksta. Prieš mėnesį kiaušiniai buvo 25 proc. pigesni nei prieš Velykas. Tiek pabranginus visai krikščioniška ir 20 proc. nuolaidėlę pasiūlyti.

Velykų pietums kas antrų namų orkaitėse ančiukas spirgėjo. Paprastai brangų malonumą švenčių proga visi prekybos tinklai 50 proc. pigiau pasiūlė. Irgi – krikščioniška. Tiesa, Lenkijoje be nuolaidų antys kainuoja tiek pat, kiek pas mus su pasakiška nuolaida.

Lietuviškas pridėtinės vertės mokestis (PVM), siekiantis 21 proc., kainą taip nupeni? Taip, Lenkijoje šviežiai mėsai jis siekia tik 4 proc. Bet nubraukus visus pėvėėmus, pas mus vis tiek brangiau. Beje, lenkai daugumai prekių taiko didesnį nei pas mus PVM – 22 proc. O jos gerokai pigiau nei Lietuvoje kainuoja.

Mūsų rinka per maža? Valdžios koridoriuose labai mėgstamas šis pasiteisinimas. Tačiau nutylima, kad būtent tik dėl didelių kainų mūsų valstybės biudžetas surenkamas. Pavyzdžiui, pernai jis buvo net 252,6 mln. eurų (0,6 proc. bendrojo vidaus produkto) perteklinis. Stebuklų stebuklai: gyventojų šalyje kasmet vis mažėja, o į biudžetą surenkama vis daugiau. Gal kokį šešėlinį milijardierių teisėsauga į dienos šviesą išvilko ir pamiršo visuomenei pranešti? Tikrai valdžia savo pasiekimų nepamiršta, raportuoja ir apie keleto eurų vagis.

Didžiąją biudžeto dalį suneša pirkėjai. Juk nuo kiekvieno išleisto euro valstybė pasiima 21 centą. Kuo labiau viskas brangsta, tuo daugiau centų valdžia gauna. Žmogus džiaugiasi šventinių ir nešventinių nuolaidų lietumis. Tikėdamas, kad visa tai tikrai krikščioniška.

Gairės: nuolaidos, kainos
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

N

Pirmą kartą parašyta tiesa apie didelių kainų priežastis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS