Oligarchai ir valstybė | kl.lt

OLIGARCHAI IR VALSTYBĖ

Oligarchų siekiai gerai žinomi nuo senovės Graikijos ir per daug nesikeičia. Kuo didesnę įtaką jie turi valstybėje, tuo didesnis pavojus, kad vienas iš jų taps diktatoriumi. Graikai įstatymais ir institucijomis ribojo galimybes oligarchams varžytis tarpusavyje dėl įtakos. Antra vertus, jų išlikimą valdžioje saugo vienybė, kuriama per pažiūrų panašumą, asmeninius santykius.

Vieno oligarchinio klano žlugimas yra apsivalymas, jeigu jis žymi pirmą žingsnį link europietiškos valstybės idealo, o jeigu skaidrinimas apsiriboja vienu, tai tėra vienkartinis džiaugsmas publikai ir lygesnis kelias konkurentams.

Panašią istoriją turėjome su Viktoro Uspaskicho oligarchiniu projektu. Tada audringa pradžia virto dešimt metų trukusia tragikomedija. Ji vyko tik su pasirinktais personažais, o šalia po kilimu neliečiami stygavo valstybę pagal savo poreikius lygiai tokie patys.

Žiniasklaidos pareiga atkreipti dėmesį į galimas, bet paviršiuje nematomas oligarchinio stiliaus apraiškas. Kolegė Indrė Makaraitytė gegužės 23 d. savo laidoje „Info TV“ pakalbino apie pensijų reformą atstovus iš  dviejų suinteresuotų verslo organizacijų, kurios džiaugėsi „Sodros“ įmokų mažinimu 2 procentais. Vietoj to žmonės esą kaups papildomus 2 proc. antrose pakopose. Tai bus labai naudinga komerciniams bankams.

Vienoje iš tų organizacijų, „Verslo konfederacijoje“, kaip juridinis asmuo dalyvauja advokatų kontora „Ellex Valiūnas ir partneriai“, o antroje, „Investuotojų forume“, valdybos pirmininkas vardu advokatas Rolandas Valiūnas. Ši kontora (buvusi „Lawin“) yra viena didžiausių ir sėkmingiausių Lietuvoje, todėl nenuostabu, kad tarp jos vipinių klientų yra komerciniai bankai.

Prieš „Sodros“ įmokų mažinimą stojęs Seimo Finansų ir biudžeto komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas, užsiminė, kad mažinimo idėją prastūmė verslas, tačiau nekonkretizavo. Profesorius ekonomistas Romas Lazutka, iš pradžių dirbęs prie šios pensijų reformos, teigia, jog žmonės, laukiantys didesnės pensijos, vėl liks išdurti.

Už tai jis keistai išvadinamas kairiuoju (tarsi vyriausybė būtų ne kairioji), nors visoje ES net 85 proc. pensininko pajamų yra iš viešosios pensijos, ne iš privačių kaupimo fondų. O politikas S. Jakeliūnas nelauktai gauna pylos dėl kelių korektiškų pastabų apie Lietuvos banko kompetencijos ribas.

Prieš jį užtrimituoja pats Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas, kuris į šį postą atėjo iš tos pačios „Lawin“ ir kuris šiemet įpusės antrą kadenciją. Minėtoje laidoje jis pasidžiaugė, kad valstybinio Lietuvos banko siūlymai dėl pensijų reformos buvo didžiąja dalimi įgyvendinti. Deja, sėkmė nusišypsojo ne Lietuvos žmonėms, o komerciniams bankams, nes privatūs pensijų fondai yra svarbi jų verslo dalis.

Senovėje turtui ir galiai apsaugoti statydavo tvirtoves. Mūsų laikais kuriama jėgos veikimo sfera. Ji yra kaip minų laukas, kuriame bus išsprogdintas kiekvienas grėsmingai priartėjęs svetimasis.

Pilną apsaugos komplektą oligarchams gali užtikrinti tik tiekimas iš visų trijų valdžių (įstatymų leidžiamosios, vykdomosios ir teismų), sustiprintas žiniasklaidos skydu ir kalaviju. Tada saugu kaip už keturių mūrų. Būtų labai keista, jei protingiausių galvų galintys pasisamdyti oligarchai statytųsi tvirtoves be vienos sienos, nes kitos tada netenka prasmės.

Paleisti viešumon „MG Baltic“ veiklos epizodai rodo, kad jie tokios klaidos nedarė ir tvarkėsi iš pagrindų, rūpindamiesi visomis saugumą bei klestėjimą užtikrinančiomis atramomis. Nors oligarchų veikimas dažniau nujaučiamas, negu matomas ar įrodomas, naivu būtų manyti, kad „MG Baltic“ koncernas vienintelis pasirinko oligarchinį veikimo stilių.

Greitai pamatysime, ar teisėsauga norės likti paskutine naivuole Lietuvoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

nesvarbu

i tema ar ne I tema parasysiu, bet SODRAI LUBU NETURI BUTI. KIEK UZDIRBAI, oligarche, tiksliau kiek gavai, tiek ir mokek i SODRA. JOKIU LUBU NEGALI BUTI. JEI VALDZIA TAIP SIEKIA, TAI JI TARNAUJA OLIGARCHAMS, O NE VERSLUI, kaip megstama sakyti.

Bėda seneliui Kęstui – prasidėjo nevalingas tuštinimasis

Tai vargšas nusenęs žmogelis – okupacijos laikų liekana. Visą laiką sąžiningai tarnavo sovietų represinėse struktūrose. Negailėdamas jėgų kovojo su Sovietų Sąjungos priešais, naikino ir trėmė visus, netikinčius šviesiu komunizmo rytojumi. Vykdė ir viršijo Komunistų partijos iškeltus penkmečio planus. Visas sovietines šventes šventė negailėdamas sveikatos. Nenuostabu, kad žmogelis prieš laiką susidėvėjo ir psichiškai, ir fiziškai. Dabar prisiduria pragyvenimui, rašydamas komentarus, liaupsinančius fašistinę Kremliaus milijardierių kliką ir keikiančius Lietuvą. Nebesupranta žmogelis apie ką straipsnyje rašoma, todėl jo komentarai ne į temą. Kadangi apmokama pagal žodžių kiekį komentare, visada gale prirašo. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Kęstas

Visuotinis parsidavimas tarp Lietuvos politikų yra viskas normalu? Žmonėms nuostoliai yra milžiniški. Kas džiaugiasi papildomu Sodros nuskurdinimu, sumažinant 2 procentais Sodros įmokas? Net jauni lietuviai tuo nesidžiaugia. Žinodami, kad Sodra kaupia vis mažiau rezervų, jauni lietuviai priversti galvoti apie emigraciją, kaip būdą užsidirbti patikimą pensiją senatvei. Pensininkams ši naujiena yra katastrofa, palaidojanti paskutines viltis suspėti paskui nuvažiuojantį kainų traukinį. O džiaugiasi komerciniai skandinavų bankai ir jų pakalikai Lietuvoje: "Kolegė Indrė Makaraitytė gegužės 23 d. savo laidoje „Info tv“ pakalbino apie pensijų reformą atstovus iš dviejų suinteresuotų verslo organizacijų, kurios džiaugėsi Sodros įmokų mažinimu 2 procentais. Vietoj to žmonės kaups papildomus 2 proc. antros pakopos pensijiniuose fonduose, ir tai bus labai naudinga komerciniams bankams.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS