Iš patrankų – į šešėlius | kl.lt

IŠ PATRANKŲ – Į ŠEŠĖLIUS

Ministrų kabinetas subūrė naują kovos su šešėliais kariauną. Šįsyk į kovos lauką ištrauktos stambiausio kalibro patrankos: Valstybės saugumo departamentas, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Generalinė prokuratūra, Nacionalinė teismų administracija. Į šauktinių sąrašus pakliuvo šių institucijų vadovai, kai kurių ministerijų viceministrai, profesinių sąjungų, pramonininkų, darbdavių, investuotojų ir kt. atstovai. Paradui vadovaus Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis.

Valstybės pareigūnams vis pataiko į galvas mintis skelbti karą šešėliams. Ne vienas premjeras šiuose karuose žadėjo užkariauti ir milijardą litų, ir milijardą eurų. Tačiau kariautojai su šešėliais išsikasdavo apkasus ir laukdavo. Kad šešėlis puls ir pasiduos.

Gal naujausia Šešėlinės ekonomikos mažinimo komisija tikrai jau ne bobulytes su žibučių puokštelėmis ir krapų ryšeliais gatvėse vaikys? Gal tikrai išgąsdins kokį šešėlyje tūnantį milijonierių? Visko gali būti. Bet neaišku, kas tokioms svarbioms institucijoms neleido anksčiau palandžioti po šešėlio užkaborius. Tiek įstatymų puikių prikurta Seime, nutarimų Vyriausybėje, kaip negailestingai bus atimami nesuskaičiuojami turtai iš neteisėtai praturtėjusiųjų, tačiau gailestingumas nugalėjo. Galime didžiuotis – mūsų šalyje pareigūnai geraširdžiai.

Praėjusiais metais prokurorai baigė 32 ikiteisminius tyrimus dėl neteisėto praturtėjimo, tačiau net 29 nutraukė. Pernai pirmos instancijos teismuose išteisinta dešimt šešėlinių asmenų, nuteistas tik vienas. Teismui perduotose bylose bendra pinigų ar turto, kuria kaltinamieji galbūt neteisėtai praturtėjo, vertė sudaro 270 tūkst. eurų. Katino ašaros. Dalis tų pačių grąžinta "nekaltiems žmonėms".

Kovotojai su šešėliais nebežino, ko griebtis, kai jų akiratyje atsiduria elitiniai asmenys. Gerai, kad tokiais atvejais bylos pačios miršta iš baimės. Kaip buvo prieš porą metelių, kai buvęs vienos žinomiausių šalyje gydymo įstaigos vadovas paveldėjo maišą neaiškių pinigų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

vasara

Šią vasarą kaip niekad teko turėti daug reikalų su verslininkais - kirptis, remontuot automobilį, skalbyklę, šaldytuvą, keisti duris, dėti laminatą- žodžiu, pirkti paslaugas. Visi reikalavo atsiskaitymo TIK grynais ir be jokių ten, gin Dieve, kvitų ar sąskaitų. Žodžiu, kitokios ekonomikos Lietuvoje kaip ir nesimato - ji visa vien tik ŠEŠĖLINĖ. oi, atsiprašau, turguje 200 gr. riešutų pirkau- kvitą davė. Kokia laimė, loterijoje sudalyvausiu! O visai Vyriausybei su visom jos nesuskaičiuojamomis komisijoms galiu pasakyti: eikit jūs po v..., užteks vaidinti darbą. Jūs -šešėlinės ekonomikos globėjai, užteks čia vaidinti. Šlykštu.

Rasa

Šešėlis turi tokią savybę visada vilktis paskui. Kadangi visi "kovotojai" tūno apkasuose, nėra kam apšviesti iš viršaus. Jei tokia "saulė" atsirastų, visi šešėliai automatiškai dingtų. Šiaip labai liūdna, kad esam tokie, kad kitąsyk patys prie šio reiškinio prisidedam pirkdami kontrabandinius degalus ar cigaretes ir dar mėgstam pasigirti tokie "kieti" esantys.

Virginijus L.

Jei norėtų, tas šešėlis seniai būtų sudorotas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS