Proveržis genocido byloje? | kl.lt

PROVERŽIS GENOCIDO BYLOJE?

Vargu ar galėjo būti geresnis sveikinimas Nepriklausomybės atkūrimo dienos proga nei Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimas, kad sovietų represijos prieš Lietuvos partizanus gali būti laikomos genocidu.

Atmetę Adolfo Ramanausko-Vanago sulaikymo operacijoje dalyvavusio kagėbisto skundą penki iš septynių Strasbūro teisėjų pabrėžė: represinių struktūrų pėstininkas negali būti atleidžiamas nuo atsakomybės vykdant įsakymus, šiurkščiai pažeidžiančius žmogaus teises, ypač – teisę į gyvybę.

Žinia iš Strasbūro yra svarbi ne vien dėl juridinio, bet ir platesnio konteksto.

Autoritetingasis EŽTT patvirtino analogišką Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimą suteikdamas pastarajam teisinio svarumo. Teisėjai pripažino, kad sovietų represijos turėjo tikslą paveikti lietuvių tautos demografinę padėtį, o partizanai ir jų ryšininkai "atliko esminį vaidmenį saugant tautinį identitetą, kultūrą bei nacionalinę savimonę". Naujausias Strasbūro sprendimas – tik nedidelė pergalė, siekiant tarptautiniu lygiu pripažinti lietuvių tautos naikinimą genocidu. Juolab kad prieš kelerius metus tas pats EŽTT, tiesa, kitų teisėjų valia, kito saugumiečio byloje okupacinių struktūrų veiksmus prieš partizanus traktavo visiškai kitaip. Tačiau vakarykštė žinia iš Strasbūro yra svarbi ne vien dėl juridinio, bet ir platesnio konteksto. Tai argumentas (dar vienas, eilinis!) visiems, dėl klaidingų įsitikinimų neigiantiems pokario rezistencijos esmę. Visiems, postringaujantiems, kad "savi šaudė į savus". Leidykloms, priimančioms rankraščius, kuriuose sąmoningai juodinama pokario partizanų kova. Sovietinės okupacijos žalą kvestionuojantiems politikos marginalams. Ir visiems, mėgstantiems tauzyti apie Lietuvos SSR tariamai patirtą naudą – pastatytas gamyklas, nutiestus kelius ir išnaikintus lauko tualetus, kuri esą atpirko nedideles vietos gyventojų netektis ir patirtus nepatogumus.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

to berastei varvalietkei paaiskinu ,

nebetriesk supuvusiais miltais besmegeni vatos gabale!

U-2 > zelemunčikas

Dar karta perskaityk ka parasei, ka su kuo "palyginai" ir nupirk savo tevui prezervatyvu, kad daugiau tokiu defektyviu dalbajobu nedarytu.

tiems ---AJA---zajebunscikams-- na ir kitiems blusiams

eikit pas savo gaujos konservatoriu ir polit kaliniu tremtiniu partijjos vada, padekot , kad su dudu orkestru islydejo aerouoste Nachmana Dusansky , nes jeigu jis butu prabiles ....siandien didesne daly polit kaliniu tremtiniu reiktu teist uz bendradarbiavima su NKVD-MGB ,KGB ir tuo paciu beveik visa konservatlyberastine gauja.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS