Tuoj pralenksime suomius | kl.lt

TUOJ PRALENKSIME SUOMIUS

Naujausia švietimo reforma veržiasi į gyvenimą. Mokytojai išsijuosę diskutuoja, kaip vaikus dar geriau mokyti, kad dar daugiau laiko turėtų prie kompiuterio pasėdėti. Juk ateitis – IT. Daugiau niekas nesvarbu.

Šviesiausioje ministerijoje laimi diskusijos, kad mokytojai tuoj nebeduos namų darbų. Viską bus galima išmokti net nesimokant! O juk tai – beveik kiekvieno vaiko svajonė. Ateini mokyklon, o mokslai patys tik lenda, tik lenda, tik lenda galvon. Matematika, užsiropštusi ant pakaušio, taikosi vienam berniukui, kursai dvejetais mokinosi, įlįsti vidun pro vieną ausį. Kad pro kitą ji neiškristų, iš kitos pusės veržiasi geometrija. Tačiau galvoje jau visiška spūstis! Pasirodo, prie mokyklos durų vaiką pasitiko dvi užsienio kalbos – anglų su prancūzų. Ir spėjo pirmosios įsiveržti į tuščias, mokslo nesugadintas erdves pro žiovaujančią burną.

O juk tai – beveik kiekvieno vaiko svajonė. Ateini mokyklon, o mokslai patys tik lenda, tik lenda, tik lenda galvon.

Klasėje šurmulys! Prasidėjo nauja pamoka – istorijos. Ši ragina galvoje patogiai įsitaisiusius mokslus dar bent kiek pasispausti, lauke antra tiek eilėje laukia. Pasispaudė. Tilpo ir istorija, ir etika su estetika, lietuvių gramatika su literatūra, abi milžiniškais ryšuliais raidžių nešinos, fizika su žaibu ir dinamometru atskirose rankose, chemija su dviem mėgintuvėliais, zoologija su katino ir pelės skeletais, biologija su svogūnu, geografija su gaubliu po pažastimi, astronomija su didžiausiu teleskopu ir visu pluoštu žvaigždžių nuotraukų (kai kurios įtartinai panašios į tas iš TV ekrano), tada dar darbeliai su plaktuku ir vąšeliu, dailė su sauja spalvotų pieštukų ir gniutulu plastilino. Kūno kultūra su krepšinio ir futbolo kamuoliais, aišku, nebetilpo į galvą, todėl įsirangė į pilvą. Bet kažkodėl būtent ji iš tolo labiausiai matyti.

Užtat namų darbų nebereikia daryti! Nei vaikams, nei tėvams! Tokia tat didi lietuviškos mokyklos diena aušta. Tuoj iš mūsų mokysis suomiai, kurių švietimo sistema pirmauja pasaulyje. Laikinai. Laikinai pirmauja. Pavysime ir pralenksime. Kažkur tai jau girdėta.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

tas straipsnio rasytojas

visada buvo istizes nes augau vienam kieme su juo ir zinau apie ji todel iki siol teber susimoves mintyse ir kuno kulturos rasliavoi kurios nuo siu m/m ne neber lietuvoi uztat i straipsnis tolygus jo kompetencijai susivokt svietime absurdiskas

vien tai jau nesamone

ka kk neber o tamsta rasytojas vis tiek savo neismanyma ibruko i eteri sapaliodams ce vejus

Anonimas

Nieko nesupratau..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS