Atstatydinta Pietų Korėjos prezidentė dėl korupcijos turės kalėti 24 metus | kl.lt

ATSTATYDINTA PIETŲ KORĖJOS PREZIDENTĖ DĖL KORUPCIJOS TURĖS KALĖTI 24 METUS

  • 3

Atstatydinta Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye (Pak Gjunhė) penktadienį buvo nuteista kalėti 24 metus už piktnaudžiavimą valdžia, kyšininkavimą ir turto prievartavimą, paskelbė teismas Seule.

Seulo centrinės apygardos teismo nutartyje sakoma, kad eksprezidentė taip pat turės sumokėti 18 mlrd. vonų  billion won (13,9 mln. eurų) baudą.

"Kyšių, kuriuos kaltinamoji gavo arba reikalavo bendradarbiaudama su Choi, yra didesnė kaip 23 mlrd. vonų (17,7 mln. eurų)", - teisėjas Kim Se-yoonas (Kim Sejunaso), paminėdamas Park Geun-hye slaptą patikėtinę ir seną draugę Choi Soon-sil (Čoi Sunsil).

"Skiriu kaltinamajai 24 metus laisvės atėmimo ir 18 mlrd. vonų baudą", - pridūrė teisėjas.

Nuo jos arešto pernai kovą Park Geun-hye yra laikoma viename sulaikymo centre netoli Seulo, bet penktadienį surengtame teismo posėdyje ji atsisakė dalyvauti, pareiškusi, kad blogai jaučiasi.

Prokurorai siūlė buvusiai valstybės vadovei skirti 30 metų laisvės atėmimo ir minėjo daug didesnes numanomų kyšių ir prievartautų pinigų sumas. Pasak jų, susimokiusi su Choi Soon-sil, Park Geun-hye paėmė, arba jai buvo pažadėta, kyšių už 59,2 mlrd. vonų (42,2 mln. eurų) iš trijų Pietų Korėjos kompanijų – „Samsung“, „Lotte“ ir SK – mainais į politines nuolaidas.

Eksprezidentė taip pat buvo kaltinama vertusi 18 stambių kompanijų „paaukoti“ 77,4 mlrd. vonų (58,8 mln. eurų) dviem Choi Soon-sil kontroliuojamiems ne pelno fondams.

Vasarį Seulo centrinis apygardos teismas pripažino Choi Soon-sil kalta dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais, kyšininkavimo ir kišimosi į valstybės reikalus. Už grotų ji praleis 20 metų.

Park Park Geun-hye buvo pašalinta iš prezidentės pareigų praeitų metų pradžioje, kilus didelių protestų bangai.

Ji yra velionio diktatoriaus Park Chung-hee (Pak Čunghi), valdžiusio Pietų Korėją 1961–1979 metais, duktė. 2013 metų pradžioje Park Geun-hye tapo pirmąja moterimi, išrinkta į Pietų Korėjos prezidento postą.

Beveik visi Pietų Korėjos prezidentai buvo sulaikyti arba įsivėlė į skandalus pasibaigus jų kadencijai ar jiems patiems atsisakius valdžios. Praėjusį mėnesį Park Geun-hye pirmtakas konservatorius Lee Myung-bak (Li Mjungbakas), buvo suimtas ir įkalintas, kilus kitam korupcijos skandalui.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Pietų Korėjoj

Voveruškai vien už Snoro banką būt užtekę..:D).O Vaskiliauskui tai jau galima sušaudima(valstybinio banko sunaikinimas, bendradarbiavimas su tarptautiniais sukčiais, euro įvedimas ir t.t.)

Anonimas

Pas mus sistema sukasi kitaip.Kad ir europieciai esame.

LIAUDIES TEISMAS

o kada musu variugos sides uz lietuvos naikinima tai yra vagystes pradedant nuo BRAZAUSKU IR TAIP TOLIAU

SUSIJUSIOS NAUJIENOS