Bevizis režimas – realybė? | kl.lt

BEVIZIS REŽIMAS – REALYBĖ?

Derybos dėl vizų panaikinimo, regis, stumiasi į priekį, bent taip tvirtina vokiečių spauda. Pasak "Deutsche Welle", svarbūs sprendimai gali būti priimti iki 2014 m. Sočio žiemos olimpinių žaidynių.

Bevizis režimas tarp ES ir Rusijos seniai yra vienas svarbiausių Kremliaus tikslų. Tačiau kol kas pažangos šiuo klausimu nebuvo.

Vis dėlto vizų išdavimo tvarka netrukus gali būti sušvelninta tiek Rusijos, tiek ES valstybių piliečiams.

Rusijos pareigūnams vizų režimas gali apskritai negalioti, o sušvelnintos sąlygos būtų taikomos verslininkams, žurnalistams ir studentams.

"Šiuo metu daugelis ES valstybių sutinka, kad būtų numatytos lengvatos. Jei viskas klostysis gerai, susitarimas gali būti pasiektas šią vasarą", – sakė neįvardytas Europos Komisijos pareigūnas.

p>ES sprendimas smarkiai kertasi su Jungtinių Valstijų patvirtintu vadinamuoju Magnickio sąrašu. Pataisa numato, kad į JAV negali patekti visi prie teisininko Sergejaus Magnickio mirties prisidėję valdininkai.

Kristiina Ojuland, Europos Parlamento (EP) narė iš Estijos, pabrėžė, kad ES turėtų atsižvelgti į žmogaus teisių pažeidimus Rusijoje.

"Vizų režimo sušvelninimas kelia pavojų, kad žmogaus teisių klausimai bus nustumti į antrą planą... Manau, bet kokie sprendimai šia linkme turėtų būti derinami su draudimu į ES patekti asmenims, susijusiems su Magnickio žūtimi", – kalbėjo parlamentarė.

Tačiau Hannesas Swoboda, EP narys iš Austrijos, pabrėžė, kad Magnickio sąrašo istorija tėra provokacija.

Iš dalies išsiskyrė ir ES narių užsienio reikalų ministrų nuomonės. Lenkijos diplomatijos vadovas Radekas Sikorskis tvirtino, kad visi Rusijos piliečiai turi nekliudomai keliauti po ES, taip pat Moldovos, Gruzijos bei Ukrainos gyventojai.

Tačiau jo kolega iš Vokietijos Guido Westerwelle buvo atsargesnis: "Kai kurių jų (rusų – red. past.) sprendimų negaliu suprasti. Tačiau turime tęsti diskusijas, pagrįstas abipuse pagarba. Rusija – mūsų strateginė partnerė."

Vokietijos diplomatijos vadovas pridūrė: "Jei vizų režimas bus supaprastintas, manau, tai geras ženklas. Tai labai svarbu Rusijai. Putinas visuomet kalba apie tai, taigi tai ir mums svarbu."

Rašyti komentarą
Komentarai (0)