Britanija ir ES pasiekė svarbų susitarimą dėl „Brexit“ | kl.lt

BRITANIJA IR ES PASIEKĖ SVARBŲ SUSITARIMĄ DĖL „BREXIT“

  • 3

Didžioji Britanija ir Europos Sąjunga pirmadienį pasiekė svarbų susitarimą dėl beveik dvejus metus truksiančio pereinamojo laikotarpio po šalies išstojimo ateinančių metų kovą, pranešė Bendrijos vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė).

Abi šalys taip pat susitarė dėl „atsarginio“ plano sprendžiant sudėtingą Airijos salą dalinsiančios sienos klausimą, praėjus vos kelioms savaitėms po britų ministrės pirmininkės Theresos May (Terezos Mei) pareiškimo, kad joks britų premjeras niekada nesutiks su tokia idėja.

Po „intensyvių“ savaitgalio derybų Briuselyje M. Barnier pareiškė, kad abi šalys „susitarė dėl didelės dalies“ skyrybų sutarties, numatančios Britanijos pasitraukimo po keturių dešimtmečių narystės ES sąlygas.

„Pasiekėme susitarimą dėl pereinamojo laikotarpio“, – sakė M. Barnier spaudos konferencijoje Briuselyje po derybų su Didžiosios Britanijos „Brexit“ derybininku Davidu Davisu (Deividu Deivisu).

„Pereinamasis laikotarpis bus ribotos trukmės“, – pažymėjo jis.

Pereinamasis laikotarpis prasidės 2019 metų kovo 29 dieną ir truks iki 2020 metų gruodžio 31 dienos. Jo metu Britanija „nebedalyvaus Europos Sąjungos sprendimų priėmimo procese“, sakė M. Barnier.

„Tačiau ji išsaugos privilegijas, bendrosios rinkos ir muitų sąjungos privalumus..., todėl turės laikytis Europos taisyklių kaip tai daro visos (ES) narės“, – nurodė derybininkas.

Tuo metu D. Davisas spaudos konferencijoje sakė, kad susitarimas dėl pereinamojo laikotarpio „suteikia tikrumo, kurio reikalavo verslas ir Britanijos bei Europos Sąjungos piliečiai“.

Abi šalys siekė susitarti dėl pereinamojo laikotarpio, kad susitarimas būtų patvirtintas vėliau šią savaitę Briuselyje įvyksiančiame viršūnių susitikime ir atsivertų kelias balandžio deryboms dėl būsimų Britanijos ir ES santykių.

Pereinamojo laikotarpio tikslas yra dvejopas – juo siekiama duoti laiko verslui ir piliečiams prisitaikyti prie besikeičiančių sąlygų ir suteikti Britanijai bei ES daugiau laiko susitarti dėl prekybos sutarties.

„Atsarginis sprendinys“

Didžioji Britanija iš esmės sutiko su „atsarginiu“ planu dėl Airijos sienos statuso, pagal kurį britų valdoma Šiaurės Airija liktų ES muitų sąjungoje, jeigu nebus geresnės idėjos.

Abi šalys susitarė, kad šis klausimas turės būti toliau nagrinėjamas derybose, kol bus visiškai spręstas.

ES pasisako už „Brexit“ susitarimą, kuris leistų išvengti vadinamosios kietos sienos, įskaitant muitinės patikrą, kad nekiltų pavojus 1998 metų Didžiojo penktadienio sutarčiai, užbaigusiai tris dešimtmečius trukusį konfliktą Šiaurės Airijoje.

Tačiau prieš kelias savaites T. May pareiškė, kad „nė vienas JK ministras pirmininkas niekada nesutiks“ su tokiu planu. Pasak jos, toks planas keltų grėsmę Didžiosios Britanijos „konstituciniam vientisumui“ ir nubrėžtų sieną tarp Šiaurės Airijos ir likusios Jungtinės Karalystės dalies.

Britų vyriausybę palaikanti Šiaurės Airijos partija šį planą taip pat laiko „nepriimtinu“.

„Sutarėme šiandien, kad šis atsarginis sprendinys turi būti įtrauktas į pasitraukimo sutarties teisinį tekstą“, – sakė M. Barnier.

Likusios ES šalys sako, kad Londonas kol kas turi sutikti su siūlomomis sąlygomis dėl Šiaurės Airijos, kol bus pasirašyta galutinė skyrybų sutarties versija ir balandį prasidės derybos dėl prekybos santykių. 

Airijos užsienio reikalų ministras Simonas Coveney (Saimonas Kovenis) buvo susitikęs M. Barnier Briuselyje ir pirmadienį tviteryje paskelbė, kad „„Brexit“ derybos juda pirmyn“.

GALERIJA

  • Britanija ir ES pasiekė svarbų susitarimą dėl „Brexit“
  • Britanija ir ES pasiekė svarbų susitarimą dėl „Brexit“
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tik

dar neaisku kas kuri apmaus juk britai visais laikais buvosavanaudziai ir grobdavo kitu zemes taip kad si /demokratija/ tai eilinis elito /pasikratymas/ del ivaizdzio.....

Alis Petkus...

po kurio laiko susitars dėl pereinamojo laikotarpio prailginimo ir t. t. ...

Hahaha

ribotos trukmės,ir....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS