S. Skripalis išrašytas iš ligoninės, Rusija kelia reikalavimus | kl.lt

S. SKRIPALIS IŠRAŠYTAS IŠ LIGONINĖS, RUSIJA KELIA REIKALAVIMUS

  • 7

Buvęs rusų dvigubas agentas Sergejus Skripalis, prieš du mėnesius kartu su savo dukra apnuodytas Anglijos pietiniame Solsberio mieste nervus paralyžiuojančia medžiaga, buvo išrašytas iš ligoninės, penktadienį pranešė pareigūnai.

S. Skripalis ir jo aplankyti iš Maskvos atvykusi duktė Julija kovo 4-ąją buvo rasti susmukę ant suolelio prie vieno prekybos centro Solsberyje, kur šis buvęs Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU pulkininkas dabar gyvena. Kelias savaites jų abiejų būklė buvo kritinė.

Kartu su jais buvo hospitalizuotas policininkas Nickas Bailey (Nikas Beilis), mėginęs padėti nukentėjusiesiems. Jis ir Julija atsigavo greičiau, tad jiedu buvo išrašyti iš ligoninės praeitą mėnesį.

„Fantastiška žinia, jog Sergejus Skripalis pakankamai gerai jaučiasi, kad paliktų Solsberio apygardos ligoninę“, – sakoma šios įstaigos direktorės Caros Charles-Barks (Karos Čarlz-Barks) pranešime.

Ligoninės slaugos direktorė Lorna Wilkinson (Lorna Vilkinson) pridūrė: „Tai svarbus etapas (S. Skripalio) sveikimo procese, dabar vyksiančiame nebe ligoninėje.“

Abiejų pacientų dabartinė buvimo vieta neatskleidžiama, siekiant užtikrinti jų saugumą.

„Gydyti jį ir du kitus žmones, apnuodytus šia nervus paralyžiuojančia medžiaga, ir tuo pačiu užtikrinti pačią geriausią priežiūrą kitiems nuo mūsų ligoninės priklausomiems pacientams buvo milžiniškas ir precedento neturintis iššūkis“, – sakė L. Wilkinson.

Didžioji Britanija sako, kad Skripaliai buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga ir kad su šia ataka yra susijusi Rusija. Maskva kategoriškai neigia šiuos kaltinimus, dar labiau pabloginusius Rusijos ir Vakarų šalių santykius.

Jungtinių Tautų ekspertai patvirtino, kad buvo panaudota itin gryna nervus paralyžiuojanti medžiaga, bet jos tikslaus pavadinimo neįvardijo ir nenurodė, kas galėtų būti atsakingas už apnuodijimą.

Rusija reikalauja, kad Britanija pateiktų įrodymų savo kaltinimams pagrįsti, taip pat prašė suteikti galimybę konsuliniams pareigūnams pabendrauti su S. Skripaliu, tebeturinčiu Rusijos pilietybę, ir jo dukterimi.

S. Skripalis, britų saugumo tarnyboms perdavinėjęs informaciją apie Europoje veikiančius rusų agentus, Rusijoje buvo demaskuotas ir įkalintas.

2010 metais jis buvo perduotas Jungtinėms Valstijoms per apsikeitimą šnipais ir persikėlė gyventi į Britaniją

Skripalių apnuodijimas sukėlė diplomatinę krizę: Vakarų šalys, daugiausiai Europos Sąjungos narės ir JAV, išsiuntė dešimtis rusų diplomatų, o Maskva atsakė lygiavertėmis priemonėmis.

Rusijos ambasada JK reikalauja asmeninio kontakto

Maskva reikalauja asmeninio kontakto su S. Skripaliu, o jei buvęs dvigubas agentas nenori bendrauti su Rusija, jis turi pats apie tai pranešti, penktadienį pareiškė Rusijos ambasadorius Londone Aleksandras Jakovenka.

„Taip, žinoma (reikalaujame asmeninio kontakto). Tai numatyta 1963-ųjų Vienos konvencijoje, ir asmuo turi pasakyti tai asmeniškai. Šiandien niekas negirdėjo jo balso, niekas nematė jo nuotraukų, niekas nežino kokios būsenos jis yra. Taigi, pagal konvenciją, turime įsitikinti, kad šis žmogus yra gyvas, kad jam viskas gerai. Ir tada, jei jis pasakys, jog jam nereikalingos mūsų paslaugos, šią istoriją baigiame“, – per spaudos konferenciją Londone pareiškė A. Jakovenko.

Taip jis atsakė į vieno žurnalisto klausimą, ar Rusija reikalaus susitikimo su S. Skripaliu, jei jis pats to nenori ir galimai nerimauja dėl savo saugumo.

Pagrindine problema ambasadorius pavadino tai, kad Maskvai nesuteikiama prieigos prie S. Skripalio.

„Turime asmeniškai iš jo išgirsti, kokį sprendimą jis priims“, – pridūrė Rusijos diplomatas.

V. Putinas palinkėjo „geros sveikatos“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį palinkėjo „geros sveikatos“ buvusiam dvigubam rusų ir britų šnipui S. Skripaliui.

„Duok Dieve jam geros sveikatos... jei būtų buvę panaudoti karinės paskirties nuodai, tas vyras būtų miręs vietoje. Ačiū Dievui, jis atsigavo ir buvo išrašytas (iš ligoninės)“, – sakė V. Putinas per spaudos konferenciją su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

Taip rėkė jog nunuodijo ogi pasirodo gyvas sveikas. Gal ir nebuvo tuomėt nieko šiaip ligoninėje pagulėjo kol politika vyko ir tiek...

Ledo kirtiklis

tai pasveiko skrepliai... nu ,nu...

...

Skripaliams Anglijoje nebesaugu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS